Violenţi la cote ridicate! Gălăţenii sunt adepţii rezolvării conflictelor cu pumnul şi cuţitul!

Violenţi la cote ridicate! Gălăţenii sunt adepţii rezolvării conflictelor cu pumnul şi cuţitul!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul care abia s-a încheiat nu arată prea bine dacă ar fi să luăm în considerare cifrele care cuantifică gradul de civilizaţie în cadrul rezolvării disputelor. Gălăţenii au fost în 2012, potrivit evaluării anuale făcută de IPJ Galaţi, deosebit de sângeroşi, făcând să explodeze atât statisticile cât şi volumul de muncă al poliţiştilor, dar mai ales subminând gradul de încredere al cetăţenilor privind propria siguranţă. Vestea „bună” dacă poate fi numită aşa, este că majoritatea faptelor care au adus atingere vieţii au avut drept cauză conflicte domestice ori au fost săvârşite între rude. Au fost însă şi fapte care au adus indignare în sânul unor comunităţi sau bresle profesionale. Cum au fost, spre exemplu, cazul profesoarei din Cudalbi care şi-a ucis pruncul si apoi s-a sinucis, cazul confruntării între grupările rivale de la Umbrăreşti sau uciderea taximetristului Vali Andrieş, în scop de jaf. Iată comparată situaţia faptelor de mare violenţă la care s-au înregistrat creşteri în anul 2012: omor - 20 tentativă la omor - 26, vătămare corporală gravă - 29,  lovirile - 441, ameninţarea  - 107, şantajul - 15, corupţia sexuală  - 7, incestul 2, act sexual cu un minor - 18, lipsirea de libertate în mod ilegal - 13.

Există, în această statistică a marii violenţe, şi polul opus, reprezentat de faptele care au cunoscut o scădere: vătămare corporală - 60, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte - 3, viol – 22.

„Cu ocazia activităţilor de cercetare în dosarele penale instrumentate, au fost  reţinute, apoi arestate preventiv un număr de 58 de persoane: 12 pentru comiterea de infracţiuni de omor şi tentativă la omor, 17 pentru comiterea de infracţiuni de omor, una pentru comiterea infracţiunilor de omor şi lipsire de libertate în mod ilegal, 24 pentru tentativă la omor, trei pentru lovituri cauzatoare de moarte, una pentru viol. Pentru autorul unei tentative la omor a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi trei autori de tentativă la omor au fost cercetaţi în stare de libertate. Un autor de omor s-a sinucis după comiterea faptei, iar un autor de omor  şi un altul de omor şi tentativă la omor se sustrag cercetărilor”, precizează cms. Dănuţ Lefter, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Paza bună n-a trecut primejdia rea

Cifrele mai sus menţionate, respectiv situaţia operativă sunt în contradicţie cu acţiunile de prevenire materializate prin confiscările de arme făcute în stradă de poliţiştii gălăţeni ori prin percheziţiile domiciliare sau descinderile în locaţii cu grad ridicat de risc.

„Nu s-a reuşit stoparea portului ilegal de arme albe în locuri publice, deşi au fost executate acţiuni preventive în acest sens, care au dus la scăderea acestor infracţiuni. Trebuie reţinut totuşi că cea mai mare parte a infracţiunilor de mare violenţă au fost comise pe fondul unor conflicte spontane, fiind favorizate de consumul de băuturi alcoolice. Atât victimele, cât şi autorii de infracţiuni de mare violenţă sunt în marea lor majoritate persoane cu un nivel scăzut de educaţie, care nu au nici o ocupaţie”, explică cms. Lefter.

Citit 1510 ori Ultima modificare Duminică, 27 Ianuarie 2013 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.