Criză majoră în spitale! Galaţiul a rămas fără vaccin antitetanic

Criză majoră în spitale! Galaţiul a rămas fără vaccin antitetanic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Puţinele doze care le-au mai rămas medicilor de familie au fost preluate şi distribuite camerelor de urgenţă


 

O nouă veste proastă în ceea ce priveşte dotările cu medicamente şi vaccinuri pentru situaţii de urgenţă din unităţile sanitare din Galaţi. Medicii de familie şi centrele medicale au informat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) despre faptul că au rămas fără vaccin antitetanic, serul neputând fi nici măcar achiziţionat de pe piaţă, deoarece lipseşte cu desăvârşire. Criza este explicată de faptul că Institutul Cantacuzino nu a mai produs serul atât de necesar în caz de traumatisme sau pentru vaccinare în caz de calamităţi, iar unicul importator de pe piaţă, Unifarm, nu l-a mai achiziţionat.

"În acest moment, nu mai avem la nivelul DSP vaccin antitetanic. Am anunţat Ministerul Sănătăţii. Şi alte judeţe ale ţării se confruntă cu o astfel de problemă. Singurul importator autorizat este compania Unifarm, dar aceasta nu a mai găsit de unde să achiziţioneze vaccinul. Noi, la nivelul DSP Galaţi, mai avem un stoc tampon pentru situaţii de urgenţă care se cifrează la circa 200 de doze. Dacă le împărţim acum, nu am rezolva foarte mult situaţia", a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Singura soluţie teoretică în acest moment, în afara vaccinului clasic importat de Unifarm, este cel fabricat de un alt producător. Serul, cu efect similar antitetanicului folosit de obicei, este accesibil la un preţ de câteva ori mai mare decât cel clasic, ceea ce este peste posibilităţile financiare existente la acest moment. Ca o soluţie temporară, puţinele doze care au mai fost identificate la medicii de familie au fost distribuite, ca soluţie de criză, la camerele de gardă.

Citit 1198 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Mai 2013 16:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.