GALERIE FOTO / Străzile Galaţiului se scufundă în canalizare
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Străzile Galaţiului se scufundă în canalizare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La doar o lună după ce a fost racordat ultimul canal colector, o intersecţie s-a surpat * Autorităţile au aflat despre drumul distrus de la reporterii "Vieţii libere"


Intersecţia străzilor Stelei şi Războieni. Zonă în care s-a instalat sistem de canalizare şi s-a turnat asfalt cu mai puţin de trei ani în urmă. Orice om, fără a avea un minim de expertiză inginerească, ar putea presupune că o lucrare de asemenea anvergură ar trebui să reziste ceva mai mult decât garanţia unei maşini de spălat. Nu este cazul şi la Galaţi.

De ceva timp, intersecţia respectivă a început să se surpe şi să se scufunde. "Nu ştiu cum or fi construit ei, dar aici a început să se surpe de vreo două săptămâni. Cred că un şofer sau un om din zonă a pus aici crengile, pentru a nu intra cineva noaptea cu maşina în groapă. Dar nu numai aici sunt problemele astea, din câte ştiu eu", ne-a explicat localnicul Ionel Stroia.

Culmea este că, deşi în zonă fac lucrări inclusiv cei de la Ecosal, absolut nimeni nu a sesizat vreo probelmă legată de respectiva surpare. În afara şoferului inventiv, care a pus două crengi în groapă, doar-doar nu şi-o mai rupe şi altcineva maşina.

Verificări, dezbateri şi abia apoi reparaţii

"În urma sesizării dumneavoastră, am trimis o echipă în zonă pentru a verifica cele semnalate", ne-a spus Gelu Stan, directorul Apă-Canal. Pe de altă parte, acesta nu îşi asumă responsabilitatea pentru situaţia apărută la intersecţia celor două străzi, din simplul motiv că sub acel tronson de drum mai au şi alţii conducte. "Mâine dimineaţă (n.r. azi), deoarece astăzi e prea târziu, se va deplasa la faţa locului o echipă a noastră, însoţită de una de la Primărie, una de la Electrocentrale şi una de la Romtelecom, deoarece şi aceste societăţi au conducte în zonă. Îmi este greu să cred că un canal colector, situat la nouă metri şi jumătate adâncime ar putea crea o astfel de problemă", a mai spus acesta. După ce oamenii respectivelor instituţii vor dezbate problema, se va stabili cine trebuie să facă reparaţiile.

Strada Stelei a fost reparată în toamna anului 2010, după ce făcuse parte din programul de reabilitare a reţelelor de canalizare, reabilitare a cărei notă de plată s-a ridicat la nu mai puţin de 75 de milioane de euro. Ultimul canal colector de pe strada Stelei fusese racordat la reţea anul acesta, în aprilie.

Paradoxal, după această reabilitare, Galaţiul pare a se scufunda în reţeaua de canalizare nou-nouţă. Deja groapa de pe Faleza Superioară a  devenit un fel de legendă urbană, mai ales după ce a fost refăcută de trei ori. Astfel de surpări au mai apărut în ultimii ani pe Oltului sau pe Domnească, asta pentru a da doar două exemple. Cu toate disfuncţionalităţile existente, deşi sistemul de canalizare ar trebui să funcţioneze perfect, gălăţenii plătesc de trei ori mai mult pentru apă şi canalizare faţă de anul 2009.

Citit 3805 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Mai 2013 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.