GALERIE FOTO & VIDEO / Trei minute de groază la Drăguşeni. O tornadă a distrus 29 de case

GALERIE FOTO & VIDEO / Trei minute de groază la Drăguşeni. O tornadă a distrus 29 de case
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Acoperişurile imobilelor au fost purtate de vânt la câţiva kilometri distanţă * Locuinţele ridicate după zece ani de muncă, spulberate instantaneu * Autorităţile promit ajutor local şi guvernamental


Locuitorii comunei Drăguşeni, judeţul Galaţi, au trăit clipe de groază joi seara. O tornadă a lovit comuna şi în numai trei minute a făcut prăpăd. 29 de case au rămas fără acoperiş, iar o locuinţă a fost distrusă în totalitate. Agoniseala oamenilor a fost luată de vânt şi dusă la kilometri distanţă. Tornada a lăsat comuna fără curent electric şi fără reţeaua de telecomunicaţii. Aceeaşi situaţie s-a semnalat şi în localitatea Ghingheşti, aflată în componenţa comunei Drăguşeni.

Oamenii din cele două localităţi ridică din umeri şi spun că natura i-a distrus. „A fost vorba despre o furtună de trei minute. Nu eram acasă, Din fericire, şi copilul a scăpat mai devreme de la şcoală şi ne-am oprit la o cumnată. Când am ajuns acasă, am văzut dezastrul. Ne-a luat acoperişul cu tot cu mansardă. Şi tavanul a fost distrus. Pentru casa aceasta, ne-am sacrificat familia. Ne-am lăsat copiii la părinţi şi am plecat în Italia pentru a face bani. Zece ani am fost plecaţi la muncă pentru a ne construi casa. În urmă cu trei ani am reuşit să o terminăm şi să ne mutăm. Acum am rămas fără tot. Nu mai avem nici curent electric, nici apă”, ne-a povestit Leontina Istrate. Femeia ne-a spus că nimeni nu a venit să îi întrebe dacă au nevoie de ceva. „Nu mai avem nicio speranţă. Aveam asigurare la casă, dar cine ştie ce-o să fie şi câţi bani ne vor da”, a mai adăugat Leontina Istrate. Acoperişul casei familiei Istrate a fost purtat de vânt la câţiva kilometri distanţă.

Povestea familiei Istrate nu este însă singura tragedie din Drăguşeni. Alţi locuitori din comună se uită cum au rămas fără acoperişuri la case, fără copacii din curte sau fără garduri. „Nu am văzut aşa ceva de când sunt. Doar la televizior, dar nu am crezut vreodată că am să trec prin aşa ceva. Pe lângă case au fost distruse şi culturile. Vântul a dus scânduri şi tablă prin culturile noastre. Cu natura nu te pui”, ne-a spus Ion Manole.

Fonduri europene luate de furtună

Alexandru Talabă este disperat, ca aproape toţi consătenii săi. Omul a rămas fără 60 din cei 80 de stupi pe care îi avea. „I-am luat pe fonduri eropene. De trei ani încoace am primit cîte 1.500 de euro pentru afacerea mea. Aşteptam evaluarea. Acum... Îi aştept să vină să vadă ce am păţit. Îmi e foarte teamă că îmi vor cere banii înapoi. De unde să îi dau? Şi-aşa sunt distrus, dacă mai vor şi ei banii înapoi ce mă fac?”, se întreabă, cu lacrimi în ochi, bărbatul. Toţi vecinii îincearcă să îl încurajeze, dar Alexandru Talabă nu mai are nicio speranţă. Tornada de joi seară i-a distrus munca şi speranţa că familia lui va avea un trai mai bun.

Situaţia din Drăguşeni este critică. La faţa locului a ajuns şi o comisie, condusă de prefectul Emanoil Bocăneanu şi de Vasile Balaban, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. „Vom evalua situaţia şi vom stabili un plan pentru reconstrucţia caselor distruse de furtună. După evaluare, vom cere şi ajutor guvernamental pentru oamenii din Drăguşeni. Unii dintre ei au asigurare la case, dar vom încerca să îi ajutăm în măsura posibilităţilor”, ne-a declarat prefectul judeţului Galaţi.

O declaraţie mai nuanţată a făcut primarul comunei Drăguşeni. „Vor primi ajutor toţi cei păgubiţi. Nu vor fi ajutaţi însă cei care au cumpărat proprietăţile doar pentru teren, nefiind interesaţi de construcţii. Aceştia vor fi excluşi din lista ajutoarelor guvernamentale”, a susţinut Iancu Munteanu.

Vremea ameninţă din nou comuna Drăguşeni. Oamenii se aşteaptă ca distrugerile produse de tornada de joi seară să nu fie singurele. „Se anunţă că va mai polua. Asta ne mai lipsea acum”, ne-a spus unul dintre localnici.

Comisia de evaluare a stabilit o întâlnire cu edilul comunei şi cu oamenii afectaţi, pentru a putea face un bilanţ exact al pagubelor. Până atunci, însă, şi pînă la primirea ajutoarelor guvernamentale, oamenii se adăpostesc care pe unde apucă. Cei care nu au variante de a se muta pentru o perioadă la rude şi-au acoperit casele cu folie, pentru a-ţi proteja bunurile rămase şi pentru a putea dormi în locuinţele lor.

Bilanţul furtunii

Dacă în municipiul Galaţi furtuna de joi seară nu a pus la pământ decât nişte arbori sau crengi şi a avariat câteva autoturisme, în judeţ situaţia este gravă. Potrivit situaţiei centralizate la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la Drăguşeni a fost distrusă integral o locuinţă, alte 29 de case şi patru anexe gospodăreşti fiind afectate parţial. Ca urmare a căderilor de copaci pe liniile de înaltă tensiune, alimentarea cu energie electrică a fost fost afectată în 14 localităţi: Moscu, Băneasa, Lunca, Buzenchi, Suceveni, Fundeanu, Drăguşeni, Nicopole, Stoicani, Chiraftei, Cioinagi, Balinteşti, Jorăşti, Pochişcani. Este vorba mai exact despre 76 de deranjamente individuale şi patru colective, fiind afectate 53 de posturi de transformare, la care echipele Electrica lucrau pentru remedierea avariilor. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită în urma acestor fenomene de mare intensitate.

Citit 8082 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Mai 2013 10:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.