Gălăţenii din Cartierul Aviaţiei se vor prezenta din nou la alegeri parlamentare
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Gălăţenii din Cartierul Aviaţiei se vor prezenta din nou la alegeri parlamentare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii din Colegiul 9 (Cartierul Aviaţiei - Aurel Vlaicu, Micro 13 B, Micro 14, 38, 39 A, B şi C şi Micro 40) îşi vor pierde deputatul ales, pe dr. Aurel Nechita *  De miercuri, dr. Nechita se va întoarce la profesia pentru care s-a pregătit o viaţă întreagă, medicina şi le transmite gălăţenilor care l-au votat că îşi va respecta promisiunile făcute, chiar dacă nu va fi parlamentar


Postul de parlamentar ocupat de dr. Aurel Nechita va deveni vacant după ce, mâine, plenul Camerei Deputaţilor va lua act de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind starea de incompatibilitate a deputatului. Anunţul a fost făcut după şedinţa Biroului Permanent al Camerei de către liderul grupului PSD, Marian Neacşu: „Avem o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei, o punem în executare”. Culmea, social-democraţii nu s-au ostenit să-l anunţe şi pe dr. Nechita, care la acel moment se afla la Comisia de Sănătate.

Dr. Nechita a fost declarat incompatibil după ce raportul de evaluare emis în 2011 de Agenţia Naţională de Integritate a rămas definitiv şi irevocabil prin decizia ICCJ. Potrivit ANI, „în perioada 12 mai 2005 - 19 decembrie 2008, Aurel Nechita a exercitat, simultan, atât funcţia de deputat cât şi funcţia de decan al Facultăţii de Medicină, încălcând prevederile Legii nr. 161”. Nechita va deveni primul deputat care îşi pierde mandatul, iar alegerile parlamentare parţiale, în Colegiul nr. 9 ar putea avea loc în următoarele trei luni.

„Un singur regret”

„Mă aşteptam, într-un fel, să se ia o decizie. Singurul meu regret este că nu mi s-a dat voie să mă apăr în Comisia Juridică. Biroul Permanent a luat act de o hotărâre care nu spune să mi se ia mie mandatul, ci doar că li se dă dreptate celor de la ANI. Am o cerere în anulare la ICCJ, care se va judeca anul viitor, în iunie. Voi merge şi la CEDO, pentru că mi se pare anormal, imoral şi ilegal ca în 2013 să iei o decizie pe baza unei legi din 2010, cu privire la o situaţie din 2008”, ne-a declarat dr. Nechita.

Ce va face de miercuri? „Mă întorc la profesia pentru care m-am pregătit o viaţă întreagă, medicina. Gălăţenilor care m-au ales le spun că nu este obligatoriu să fiu deputat pentru a-mi respecta promisiunile. Voi lupta pentru centre de permanenţă şi voi continua să ofer consultaţii gratuite. Din păcate, nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”, spune dr. Aurel Nechita.

Aurel Nechita a fost ales deputat pe 9 decembrie 2012 cu peste 15.000 de voturi (aproape 65 de procente), fiind cel mai mare număr de voturi obţinut în municipiu de un candidat USL.

Rămâne de văzut cum vor decurge relaţiile în cadrul USL. La Conferinţa de alegeri din cadrul Organizaţiei Municipale a PNL, social-democratul Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului a ameninţat că dacă dr. Nechita îşi pierde mandatul, va exploda o bombă un USL. Motivul? Denunţul către ANI a fost făcut de dr. Paul Ichim, senator PNL.

Citit 2820 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2013 14:20

7 comentarii

 • postat de AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE
  Miercuri, 29 Mai 2013 08:37
  Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către domnul NECHITA Aurel, Deputat în Parlamentul României în legislatura 2004-2008.

  Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010 în ceea ce privește informarea persoanelor evaluate,

  domnul NECHITA AUREL fiind informat, prin adresa nr. 90395/G/I.I./14.12.2010 (confirmare de primire la data de 23.12.2010),

  despre declanșarea activității de evaluare, precum și cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

  Prin adresa nr. 55285/G/l.l./06.05.2011 (confirmare de primire la data de 12.05.2011), domnul NECHITA Aurel a fost înștiințat

  despre faptul că au fost identificate elemente în sensul existenței stării de incompatibilitate.

  În urma evaluărilor demarate la data de 16.11.2010, cu privire la posibila încălcare de către domnul NECHITA Aurel a dispozițiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor, s-au constatat următoarele:

  Domnul NECHITA Aurel s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 12.05.2005 – 19.12.2008, deoarece a deținut simultat calitatea de Deputat în Parlamentul României şi cea de Decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 81 din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

  Domnul NECHITA Aurel s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10.01.2009 – 02.10.2009, deoarece a deținut simultat calitatea de Secretar de Stat la Ministerul Sănătăţii şi cea de Decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84, alin. (2) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei

  În perioada 17.12.2004 – 19.12.2008, domnul NECHITA Aurel a deținut calitatea de Deputat în Parlamentul României.

  Începând cu data de 07.02.2008, domnul NECHITA Aurel deține calitatea de Decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, Galaţi.

  De asemenea, domnul NECHITA Aurel a încasat, începând cu anul 2005, indemnizație de conducere, fiind împuternicit de către Senatul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi să conducă Decanatul, conform procesului-verbal al şedinţei Biroului de Senat din data de 12.05.2005.

  În perioada 10.01.2009 – 02.01.2010, domnul NECHITA Aurel a deținut calitatea de Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății.

  Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, conform art. 81, alin. (1) și (2) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției: „calitatea de deputat sau senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului”, „prin funcţii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de deputat sau de senator, se înţelege (…) funcţiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorităţi şi instituţii publice”.

  De asemenea, conform art. 84, alin. (2) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate”.

  Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

  În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

  Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

  Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

  AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ce ma mai bucur de rau cand li se intampla railor!...
  Marți, 28 Mai 2013 16:03
  Hai, Baca, sari la gatul peneleului! Iaca, a picat unul dintre ai vostri... Si pe drept! Cine s-a dedat la coabitare? Luati ANI de la Basescu! Ce l-ati mai fugarit pe Ichim, va placea, delirati de incantare!... Pariu ca, nemaifiind senator, si zilele lui Nechita ca profesionist vor deveni tot mai amare? Nea' Aurica, Acu' sa vezi cum scoate coltii la mata' sistemul de care te bucurai ca-ti incolteste rivalii!...
  Ce-ati semanat aia o sa culegeti, bah, lacomilor!...
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 28 Mai 2013 14:17
  Sa nu fie suparat domnul Nechita ,pentru care am toata stima ca om si medic( ca politician ma abtin fiindca este PSD-ist) nu are ce regreta ,la cum merge guvernarea USL-ului ,nu trece anul si vom avea alegeri generale ,un bob zabava sa vina scumpirile de dupa intai iulie si de la iarna. Minciuna din campania electorala trebuie sa expoadeze...
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Marți, 28 Mai 2013 12:23
  Sa avem un pic de cronologie a evenimentelor:
  1. conform adresei 176/2010 dl. Nechita era instiintat asupra faptului ca este evaluat asupra starii sale de incompatibilitate si informat ca are dreptul sa fie asistat de catre un avocat - raportul are nr. 90395/G/I.I./14.12.2010 - confirmare de primire in data de 23.12.2010
  2. Dupa evaluare, in data de 06.05.2011 - confirmare de primire pe 12.05.2011 - dl Aurel Nechita primea rezultatele evaluarii si instiintarea cu nr. 55285/G/I.I. prin care i se confirma faptul ca este incompatibil, pentru ca in perioada (A SE RETINE BINE DATELE) 12.05.2005 - 19.12.2008 a detinut calitatea de deputat si decan la Facultatea de Medicina din Galati.
  Din cate stiu, sen. Ichim are mandatul din luna decembrie 2008 - ulterior perioadei pentru care a fost verificat dl. Nechita.
  Protocolul USL este semnat pe data de 05.02.2011 - ULTERIOR INCEPERII VERIFICARII DECLANSATA DE ANI.
  Ca atare, declaratiile dlui Spider-Man, Bacalbasa mai exact, sunt cu totul pe langa realitatea dovedita de acte.
  Cumva protocolul USL prevede acoperirea si ascunderea ilegalitatilor si incompatibililor?
  Domnii lideri ai USL Galati nu ar trebui sa ne raspunda la intrebarea aceasta?
  Domnul cu "Opriti dricul...mortul asta n-a dat plicu" s-a ocupat o viata intreaga de plicuri...si de chestiuni legate plicuri....fie ca le-a primit, fie ca le-a expediat. La SECU!
  0
  0
  Raportează
 • postat de vetsiv
  Marți, 28 Mai 2013 09:31
  Ia sa vedem ""corb la corb i-si scoate ochii"" vizavi de declaratiile lui SPIDERMAN?
  0
  0
  Raportează
 • postat de marius
  Marți, 28 Mai 2013 08:20
  daca merge merge, dar nu i-a mers! un magar!
  ar trebui sa plateasca el si cu ma-sa cheltuiala cu alegerile!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Stanica Ambrinoc
  Marți, 28 Mai 2013 05:57
  ... N-ar fi mai corect sa ne facem preventiv, analizele de "compatibilitate" ?
  Asa se procedeaza in domeniul numit Sanatate, reprezentat de medici, care n-au reusit nimic in planul politic, dupa ce au primit ... votul ...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.