Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
13 comentarii

* Pe o porţiune de circa jumătate de kilometru, malul bălţii Cătuşa reprezintă un pericol real pentru pescarii inconştienţi care aleg acest loc ca să prindă peşte * Cel puţin trei persoane au fost electrocutate în ultimii ani, după ce undiţele li s-au agăţat în cablurile de înaltă tensiune care trec pe deasupra malului


Orice pasiune poate avea efecte extreme, iar pescuitul nu face excepţie. Îndeletnicirea ridicată la rang de sport a dovedit că poate deveni fatală când cei care o practică ignoră minime reguli de securitate şi se expun, inutil, la pericole care pot pune brusc capăt plăcerii pe care le-o oferă pescuitul. Poate cele mai bune dovezi în acest sens le oferă balta Cătuşa, loc agreat de gălăţenii care locuiesc în zona cartierului Dunărea, dar şi de localnicii din Movileni. Sunt circa 500 de metri de mal aflat în vecinătatea Barboşiului, unde se poate ajunge, cel puţin dinspre oraş, la pas, distanţa putând fi parcursă în cel mult 20 de minute.
Malul respectiv este preferat de pescari pentru că este uşor accesibil, aceştia nefiind astfel nevoiţi să ocolească balta până pe latura dinspre Combinat. Aceasta este explicaţia unui gălăţean pe care l-am găsit la faţa locului, „testând” zona şi căutând un loc unde să vină mai apoi cu undiţa. „Eu stau în Micro 18 şi îmi vine aproape aici. Caut un loc de pescuit şi aici mi se pare convenabil. Nu e mult de mers”, a susţinut Ştefan Axinte, de 56 de ani.

Pericolul vine de la înălţime

Aceasta zonă este una în care n-ar trebui să calce picior de om, calea ferată fiind extrem de aproape. Cu atât mai mult acolo nu au ce să caute pescarii, nu doar pentru că este o zonă de siguranţă feroviară, aşa cum stă scris pe o plăcuţă de semnalizare, ci şi pentru că riscurile de electrocutare sunt maxime, mai ales că de la calea ferată la buza apei nu sunt mai mult de cinci metri.
„Prin cablurile de la calea ferată trece o tensiune de 27.000 V, deci cea mai mică atingere cu undiţa provoacă arc electric şi implicit electrocutare. O undiţă telescopică, să zicem de cinci - şase metri, are toate şansele să atingă, cel puţin cu firul, cablurile de la infrastructură. Noi le punem în vedere pescarilor să plece când îi găsim aici. Vociferează, obiectează, dar pleacă, pentru ca apoi să revină”, ne-a explicat comisarul Ştefan Constandache, şeful Biroului Poliţiei Transporturi Galaţi.
Poate că dacă legea ar prevede sancţiuni pentru simpla pătrundere în zona de siguranţă feroviară, oamenii nu şi-ar mai risca viaţa pentru câţiva peştişori. Trist este faptul că legislaţia le permite poliţiştilor să îi sancţioneze pe intruşi numai dacă aceştia refuză să părăsească zona, lucru pe care un om care „ştie cum stă treaba” nu îl va face niciodată.

Morţi cu undiţa în mână

Că undiţele ajung relativ uşor pe cablurile de înaltă tensiune o dovedesc câteva zeci de fire rupte, rămase agăţate de reţeaua electrică cu tot cu plute, dar şi un număr important de accidente, unele soldate cu morţi. Acestea ar trebui să-i facă se se gândească de două ori pe cei care merg să pescuiască în zona respectivă.
Cea mai recentă tragedie s-a consumat acum două duminici, când un tânăr de 27 de ani, care pescuia în locul respectiv, a luat foc după ce undiţa sa a atins firele de înaltă tensiune. Arcul electric a fost atât de puternic încât flăcările au făcut scrum inclusiv stuful din locul în care se afla bărbatul. Transportat la Bucureşti cu arsuri pe circa 80 la sută din suprafaţa corpului, tânărul a murit după cinci zile de agonie.
„Acesta este cel de-al doilea deces din această cauză înregistrat în ultimii doi ani. Un alt pescar care s-a electrocutat a avut noroc şi a scăpat cu viaţă doar pentru că în apropiere se afla un student la Medicină care a ştiut cum să îi acorde primul ajutor”, a completat comisarul Constandache.

Citit 5082 ori Ultima modificare Luni, 17 Iunie 2013 12:46

13 comentarii

 • postat de DIANA Marți, 18 Iunie 2013 14:38 Link la comentariu
  1
  0

  da vorbiti doar DE PESCUIT!!!!!!!!!!!!!DAR DE SUFLETELE CE FAC KAIAC CANOE,ZI DE ZI SI ISI DAU SUFLETUL PE ACEST LAC,SA AJUNGA SI EI CINEVA?
  SPORTIVII NOSTRI CARE ZI DE ZI COLINDA BUCATA ASTA DE PAMANT CA SA SE ANTRENEZE?CUNOSC FFF BINE ZONA ASTA SI RISCURILE EI!!!

  Raportează
 • postat de @gigi Marți, 18 Iunie 2013 14:36 Link la comentariu
  0
  1

  @gigi Ehehei, de barbati dintr-astia avem nevoie, hotarati , care stie sa-njure bine cand trebe. Ai dreptate, nervos si dintr-o bucata cum esti ai loc si aici , si-n Germania. Da ia mai vezi o data, rogu-te, de nu te superi, ce mama dracu scrie ”prostalaul” ala care-si zice „masuri legale” . Ca parca n-ai citit deloc-deloc cu atentie. E neste mici nuante de luat in seama. Si mai vorbim dupa. E f.bine ca-ti exerciti dreptul la libertatea de opinie, spunandu-ti cuvantul si tu, ca tot romanul verde. Da-i nainte cu forta.

  Raportează
 • postat de gigi Marți, 18 Iunie 2013 14:02 Link la comentariu
  0
  1

  as fi un cadidat ideal sa o sanctionez pe ma-ta ! De asta e Romania unde e. Pt. ca toti cretinii gen ,,Masuri legale " , gen ,,Catusa" posteaza in ziare atat cat ii duce mintea. Unul pescuieste acolo unde placutele ii arata ca e interzis, altul trece pe un pod CFR pe care de asemenea este interzis accesul , si tot ei sunt cei nemultumiti cand sunt apostrofati. Daca prostalaul era in germania , ii dadeau nemtii cu podul in cap !

  Raportează
 • postat de masuri legale Luni, 17 Iunie 2013 18:51 Link la comentariu
  0
  1

  @gigi Cred ca ”catusa” s-a referit la o zona invecinata cu cea discutata in articol. Cu toata prezenta placutelor de interdictie pe pod, de zeci de ani cei din Vadeni trec pe acolo zilnic cu biciclete sau motociclete chiar, efectiv fac naveta , neexistand alta cale de acces, fara pericol de electrocutare. Cu ani in urma am ”beneficiat” si eu de aceleasi amenintari cu „aplicarea legii penale”. Ii inteleg si pe politisti ca stau dupa toti inconstientii veniti la pescuit cu undite f.lungi, in ciuda multor accidente similare sau de alt fel, petrecute de-a lungul anilor. Politia si primaria nu pot sa stea sa pazeasca zona pt. a nu se produce accidente. Iar trecerea peste pod trebuie eventual facuta pe un terasament separat atasat de pod. Dat fiind ca acesta nu exista se trece masiv ...ilegal. Cei din Barbosi stiindu-l pe respectivul om al legii nu-i prea baga in seama amenintarile disproportionate fata de situatia de fapt. Pe langa asa-numitul vid legislativ exista si legi total inaplicabile , depasite de o realitate care s-a schimbat intre timp sau legi facute prost de la-nceput. Probabil ca si tu ai fi un candidat ideal pentru un asemenea post de militian care aplica legea, asa, cu ochii inchisi, cum e ea.

  Raportează
 • postat de Elev de 17 ani Luni, 17 Iunie 2013 18:27 Link la comentariu
  0
  2

  Peisajul Catusei va ramane unul frumos, dar eu nu voi mai calca niciodata acolo pentru a pescuit. Pe partea cu calea ferata risti sa fii curentat, iar pe partea digului risti sa fii batut,furat de minoritarii de pe strada Garofitei.
  Oameni buni, aveti grija!

  Raportează
 • postat de codin Luni, 17 Iunie 2013 15:47 Link la comentariu
  0
  1

  pina la urma catusa mai are un mal, dincolo la dig. si acolo e si mai bine de pescuit, are praguri si adincimi pina la 7 m. doar sa stii locurile sau sa le cauti. unii pescari o sa ma injure dar mai bine decit sa moara oameni. iti trebuie o bicicleta, scuter daca n-ai masina ca sa ajungi la malul celalalt. sau ceva de mers pe jos. asta pentru cei ce tin la viata, ceilalti sa faca ce vor. fir intins.

  Raportează
 • postat de Anonim Luni, 17 Iunie 2013 15:40 Link la comentariu
  0
  2

  N-ai ce izola sau proteja pentru ca pe-acolo trec trenuri, daca izolezi cablu trenul ramane fara curent iar chiar daca pui un soi de aparatori, la acel voltaj se produce arc electric de peste 1 metru.

  Raportează
 • postat de George Luni, 17 Iunie 2013 15:31 Link la comentariu
  0
  1

  Eu cred ca atat Primaria cat si Electrica au un cuvant de zis in aceasta afacere. Acele cabluri electrice pot fi izolate sau protejate cu o aparatoare pentru a evita orice accident daca se vrea. Oamenii au pescuit in acea balta de cateva zeci de ani daca nu si sute. Stiu ca si bunicul meu mergea la pescuit la Catusa cand apa era inprospetata atunci cand crestea dunarea la fel ca si baltile de peste dunare. Acum cand Dunarea creste apa ajunge in casele oamenilor din Galati sub ochii neputiinciosi ai primariei.
  Cu toate ca Galatiul este inconjurat de ape, totusi putine au mai ramas locurile de pescuit unde galatenii sa se poata relaxa si toate astea datorita grijii omunlui de catre oamenii primariei.

  Raportează
 • postat de XXXX Luni, 17 Iunie 2013 15:18 Link la comentariu
  1
  1

  De ce stergeti comentariile care nu va convine ?
  Rot scrieti articole aiurea cand ar fi mai nimerit sa cereti socoteala primariei sa ia masurile necesare si sa pena semne de avertizarea a cetatenilor de pericolul existent decat sa scrieti doar de dragul banilor pe care ii primiti..
  Sa va fie rusine ca cereti opinia cititotilor si cand vi se da o stergeti. Cati oameni trebuie sa mai moara pana o sa faceti ceva si pentru comunitate?

  Raportează
 • postat de gigi Luni, 17 Iunie 2013 12:20 Link la comentariu
  0
  1

  contrargumet pt comentariul lui CATUSA Din punctul meu de vedere , tu esti mare narod CATUSA . Daca tu singur sustii ca in zona sunt placute de avertizare , atunci de ce naiba le ignori si intri in acea zona , iar apoi tot tu esti suparat pe politist ca te-a amenintat ca va lua masuri legale ?! Eu sa fi fost in locul lui te sanctionam direct , macar sa ai de ce sa comentezi ulterior. Invata mai intati sa respecti legea si apoi sa dai sfaturi.

  Raportează
 • postat de iorga Luni, 17 Iunie 2013 07:06 Link la comentariu
  0
  1

  DE PESCUIT SE VA PESCUI MEREU IN ZONA. AR TREBUI MUTAT MALUL MAI IN INTERIOR,PRINTR-UN DIG, PENTRU A NU MAI FI NICIUN PERICOL PENTREU PESCARI. VREO 10 METRI AR FI DEAJUNSI

  Raportează
 • postat de catusa Luni, 17 Iunie 2013 06:51 Link la comentariu
  0
  3

  Era si un politist in zona, un anume Trandafir-se pare nume predestinat- un tanar tare narod bietul, care, din exces de zel, tot ameninta cu dosar penal numai pt. simpla traversare a caii ferate sau trecerea pe podul feroviar de peste Siret.
  @Radu de Galati Nu mai postati cand n-aveti cu ce va umple timpul. Placute de avertizare exista berechet in zona, asa cum se mentioneaza si-n articol. Deci critica ta e total gratuita.

  Raportează
 • postat de Radu de Galati Luni, 17 Iunie 2013 02:43 Link la comentariu
  3
  0

  Daca au murit oameni, daca Presa stie, oare Primaria cand va afla ? Trebuie oare sa vin eu sa pun semne de avertizare sau interzicerea pescuitului in zona respectiva ? Cati oameni mai trebuie sa moara ca Primaria sa ia masurile necesare? Oare trebuie sa vina oamenii cu semne de avertizare de acasa ca sa aibe Primarul bani cu care sa se plimbe ??

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.