GALERIE FOTO / Doliu de Ziua Drapelului Naţional: Tricolorul, în bernă, în memoria românilor decedaţi în Muntenegru
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Doliu de Ziua Drapelului Naţional: Tricolorul, în bernă, în memoria românilor decedaţi în Muntenegru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua Drapelului Naţional a fost marcată, la Galaţi, într-un cadru solemn * În loc de defilarea gărzii de onoare, moment de reculegere în memoria victimelor accidentului din Muntenegru


Spre deosebire de anii trecuţi, în care Ziua Drapelului Naţional era serbată cu mare fast, anul acesta, la Galaţi, tricolorul a fost cinstit într-un cadru mai sobru, întrucât Guvernul României a declarat ziua de 26 iunie zi de doliu naţional, în memoria victimelor cumplitului accident rutier din Muntenegru. Autorităţile gălăţene au renunţat la defilarea militară, dar şi la trecerea în revistă a gărzii de onoare, iar, în schimb, au păstrat un moment de reculegere în cinstea celor 18 români decedaţi lângă Podgoriţa, capitala Republicii Muntenegru. După înălţarea drapelului, în faţa Prefecturii Galaţi, tricolorul a fost mai apoi arborat în bernă. De altfel, Guvernul a dispus, ieri, ca drapelul să fie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, precum şi la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, pe navele de orice fel, care navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie a revenit, însă, şi persoanelor fizice care au arborat drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă. „Simbolul naţional, din păcate, nu l-am putut sărbători aşa cum ne-am fi dorit, dar totdeauna drapelul naţional este nu numai un simbol al dorinţei de libertate, dar şi un simbol al solidarităţii. Al solidarităţii pe care noi, astăzi, căutăm să o arătăm cu victimele şi cu familiile celor care suferă de pe urma tragicului accident din Muntenegru”, a declarat Emanoil-Cătălin Bocăneanu, prefectul judeţului Galaţi.

Apel la unitate

Prezent la ceremonia dedicată Zilei Drapelului Naţional, primarul Marius Stan a făcut un apel la unitate, precizând că speră ca, după tragicul eveniment, românii să redevină un popor unit. „Este o zi în care, din păcate, ne bucurăm cu o jumătate de suflet, iar cu cealaltă plângem. O zi care trebuia să fie a renaşterii, a demnităţii naţionale, a simbolului naţional s-a dovedit a fi o zi de solidaritate umană, cum rar s-a întâmplat, lucru care ne bucură. Trebuie să le mulţumim vecinilor din Muntenegru pentru modul în care au reacţionat. Un popor se uneşte la greu. Sper ca evenimente de acest gen să nu se mai petreacă, dar, dacă s-a produs, sper ca măcar să ne adune, să ne închege, să ne facă, din nou, o naţiune unită, care să îşi dorească linişte, bunăstare, fericire”, a declarat primarul Marius Stan.

Politicienii, absenţi de la cinstirea tricolorului

Surprinzător, la manifestările dedicate Zilei Drapelului Naţional nu a fost prezent niciun parlamentar gălăţean sau vreun şef de partid. De altfel, nici din partea autorităţilor locale nu s-au prezentat la eveniment prea mulţi reprezentanţi: doar prefectul, primarul, vicepreşedintele CJ Cornel Hamza, câţiva consilieri şi directori de instituţii. Primarul Marius Stan a pus absenţa multora dintre reprezentanţii autorităţilor şi politicienilor pe seama unei confuzii: „Iniţial, s-a ştiut că nu va fi niciun fel de manifestare deoarece această zi a fost declarată de doliu naţional. S-au schimbat lucrurile, dar important este că au venit, totuşi, şi câteva dintre autorităţi, dar şi cetăţeni simpli, având în vedere că a fost o zi lucrătoare”, a precizat Marius Stan.

Lipsa parlamentarilor de la ceremonia dedicată Zilei Drapelului Naţional a fost, însă, comentată şi de mai mulţi cetăţeni prezenţi la eveniment. Unul dintre locuitorii de la malul Dunării ne-a spus că este profund dezamăgit de faptul că niciun factor politic important nu a acordat importanţă acestei zile. „Sunt nemulţumit şi revoltat pentru că nu am văzut nici un reprezentant de vârf al politicii prezent. Nu am văzut parlamentari, nu am văzut şefi de partide, nu i-am văzut tocmai pe cei ce ne reprezintă la nivel înalt. Mă doare acest lucru. Am făcut un tur al oraşului: toată cinstea pentru PSD şi PNL, care au arborat drapelul. La PDL nu am văzut niciun drapel. Se pare că anumiţi factori politici nu au acordat niciun fel de importanţă acestei zile şi este dezamăgitor. Am mai remarcat că marile societăţi abonate la banul public, de asemenea, nu au arborat drapelul. Toată cinstea pentru Primărie şi Prefectură pentru că şi prefectul, dar şi primarul au fost prezenţi. Dacă era an electoral, toţi parlamentarii erau prezenţi. Este strigător la cer”, ne-a spus un gălăţean.

Citit 2516 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iunie 2013 14:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.