Gălăţenii sunt aşteptaţi mâine să doneze sânge

Gălăţenii sunt aşteptaţi mâine să doneze sânge
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O acţiune inedită de implicare a gălăţenilor care vor să doneze sânge pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie va avea loc joi, 11 iulie, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. Între orele 8.30 şi 12.00, persoanele care vor să facă un astfel de gest fără a primi recompense materiale sunt aşteptate la autobuzul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, unde personalul Centrului de Transfuzii de la Galaţi le vor aştepta pentru testare şi recoltare.

“Colectarea de sânge de la donatori voluntari, neremuneraţi, reprezintă piatra de temelie a oricărui sistem transfuzional care îşi propune să asigure în condiţii de siguranţă cantitatea de sânge şi preparate sanguine necesară spitalelor”, punctează Cristina Pascu, asistent Comunicare şi Relaţii Publice Comunicare în cadrul Asociaţiei „React”, unul dintre partenerii implicaţi în această campanie.

Cei care vor să doneze sânge o vor putea face numai în următoarele condiţii: să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, femeile să aibă între 50 şi 100 kg, iar bărbaţii între 60 şi 100 kg, să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale sau stomatologice, să nu fi avut hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, brucelorză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau de piele ori miopie peste (-) 4 dioptrii. De asemenea, femeile nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau menstruaţie. Pentru ca donarea să decurgă fără probleme, este bine ca voluntarii să bea în prealabil un ceai sau o cafea, să mănânce ceva uşor, fără multe proteine sau grăsimi şi să nu fumeze o oră înainte şi după donare. În plus, după donare, voluntarii îşi pot ridica de la Centrul de Transfuzii analizele medicale care le vor fi făcute gratuit.

Campania “O şansă pentru viaţă” derulată de Asociaţia “React” şi Vodafone România a fost lansat în mai 2008 şi prin intermediul acesteia au fost recoltaţi peste 50.000 de litri de sânge, care au salvat peste 150.000 de vieţi omeneşti. La Galaţi, în acest program sunt parteneri Centrul de Transfuzii şi Jandarmeria.

Citit 4890 ori Ultima modificare Marți, 09 Iulie 2013 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.