Ghennadi Ziuganov vede mâna serviciilor secrete occidentale în evenimentele din R.Moldova

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderul Partidului Comunist din Federaţia Rusă şi a grupului acestuia din Duma de Stat, Ghennadi Ziuganov, este convins că evenimentele din Republica Moldova sunt rezultatul acţiunilor serviciilor secrete occidentale, anunţă Interfax.

"În ceea ce se întâmplă în Moldova se vede mâna serviciilor secrete occidentale, care până acum au organizat «operaţiuni» similare şi în alte locuri", a declarat pentru Interfax Ziuganov, comentând situaţia de la Chişinău. Liderul Partidului Comunist rus este convins că cererea participanţilor acţiunii de protest de a invalida rezultatele alegerilor parlamentare reprezintă doar un pretext pentru organizarea acţiunilor de protest.

"Sper să nu aibă loc o lovitură de stat în Moldova", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei pentru relaţii externe din Duma de Stat, Leonid Sluţki. Potrivit lui, acţiunile opoziţiei moldovene sunt ilegitime şi au un caracter duşmănos. "Am urmărit nu o dată scenarii «portocalii» în spaţiul postsovietic, care au dus la colapsul economiilor naţionale şi la aşa-numitele democraţii coordonate din afară", a spus Sluţki.

Rusia s-a declarat îngrijorată de evenimentele din Republica Moldova. "Urmărim cu îngrijorare evoluţia situaţiei din Republica Moldova, care a fost provocată", a declarat Karasin, fără alte precizări. "Tot ce se petrece în acest moment generează temeri cu privire la viitorul sistemului politic (moldovean) şi al ţării", a adăugat el. Oficialul rus a reamintit că "practic toţi observatorii, ai CSI, ai Uniunii Europene şi ai OSCE" au făcut "evaluări pozitive" ale scrutinului.

Circa 30.000 de persoane s-au strâns marţi dimineaţa în centrul Chişinăului pentru a cere repetarea alegerilor, considerând că acestea au fost fraudate de comuniştii aflaţi la putere. Acţiunile au degenerat însă în ciocniri, soldate cu răniţi, iar liderii opoziţiei şi-au chemat din nou simpatizanţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi le-au spus că violenţele sunt provocări puse la cale de regimul preşedintelui Vladimir Voronin, al cărui mandat expiră marţi, 7 aprilie.

La rândul lor, autorităţile comuniste din Republica Moldova au denunţat o tentativă de lovitură de stat.

Citit 609 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.