Nu porniţi la drum cu maşina decât în caz de extremă urgenţă! Zeci de şoferi, sancţionaţi pentru încălcarea interdicţiilor

Nu porniţi la drum cu maşina decât în caz de extremă urgenţă! Zeci de şoferi, sancţionaţi pentru încălcarea interdicţiilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 30 de conducători auto au fost amendaţi, iar unii au rămas fără permisele de conducere pentru că s-au aventurat pe drumurile blocate de zăpadă din judeţul Galaţi, în ultimele 48 de ore. Poliţiştii rutieri aflaţi pe principalele artere din judeţ au avut de furcă cu cei care au plecat la drum nesocotind avertismentele ori s-au ambiionat şi au provocat blocaje pe drumurile şi aşa impracticabile. Cîţiva conducători auto au rămas fără carnet.

„Poliţiştii au aplicat 33 de sancţiuni contravenţionale din care 14 pentru nerespectarea indicaţiilor poliţistului rutier. De asemenea, au fost ridicate în vederea suspendării trei permise de conducere, din care două pentru nerespectarea interdicţiei temporare de a circula pe un anumit segment de drum public”, a precizat cms. Cristona Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Potrivit sursei citate, altor doi conducători auto le-au fost reţinute certificatele de înmatriculare deoarece nu aveau autoturismele echipate cu anvelope de iarnă.

Informaţi-vă şi echipaţi-vă dacă trebuie să plecaţi la drum!

Pentru a nu rămâne înzăpeziţi sau pentru a nu provoca blocaje, ori mai rău, evenimente rutiere, poliţiştii vă recomandă:

-Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

 

-Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

 

-Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

 

-Păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

 

-Când partea carosabilă este acoperită cu zapadă, circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.

 

-În situaţia în care v-aţi planificat să faceţi un drum mai lung, nu uitaţi să aveţi plinul de combustibil efectuat, iar din portbagaj să nu vă lipsească lopata, săculetul cu nisip, lanţurile antiderapante şi o pătură..

 

-Folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

 

-Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

 

-Nu conduceţi dacă sunt obosiţi!

 

-Nu opriţi şi nu staţionaţi pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport public pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszăpezire şi desfăşurarea traficului în general.

 

-Respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

 

-Pietonii sunt sfătuiţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile.

 

Citit 2075 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2014 12:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.