Poliţiştii rutieri avertizează: Pietonii sunt cei mai vinovaţi de dramele de pe şosele!
Foto: foto: Bogdan Codrescu

Poliţiştii rutieri avertizează: Pietonii sunt cei mai vinovaţi de dramele de pe şosele!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 30 la sută din accidentele rutiere petrecute anul trecut în judeţul Galaţi au avut loc din cauza pietonilor * Sistematizarea defectuoasă a unor artere a favorizat multe dintre accidentele rutiere


Ignoranţa, graba şi încrederea prea mare în propriile şanse a pietonilor bat pofta de viteză a şoferilor, dar şi imprudenţa acestora când vine vorba de respectarea regulilor rutiere. Mersul pe jos a devenit un fel de aventură, care se poate termina sub roţile maşinii şi de cele mai multe ori la spital, potrivit statisticii Serviciului Poliţiei Rutiere pentru anul 2013. Din totalul evenimentelor rutiere, 178 în tot judeţul, 30,09 la sută au fost cauzate de pietonii care fie au traversat neregulamentar, fie au confundat carosabilul cu trotuarul. Celelalte cauze, respectiv neacordarea de prioritate la vehicule şi viteza, au fost cu mult în urma primei clasate.

„În ceea ce priveşte neacordarea priorităţii, aceasta a constituit cauză a evenimentelor rutiere în proporţie de 19,10 la sută, iar viteza excesivă ori neadaptată la condiţiile de drum şi trafic a provocat accidente în 11,79 la sută din cazuri", se arată în evaluarea Poliţiei Rutiere cuprinsă în bilanţul IPJ Galaţi pe 2013.

47 de morţi, 163 de răniţi

Peste 200 de persoane au căzut victime evenimentelor rutiere în cursul anului trecut, 47 dintre acestea pierzându-şi viaţa, iar restul fiind rănite grav. Potrivit poliţiştilor, la ambele categorii au fost înregistrate scăderi faţă de anul precedent, un merit important în diminuarea numărului de accidente cu efecte grave avându-l o prezenţă sporită în stradă, dar şi o exigenţă mai mare faţă de abaterile constatate.

„Un rol important l-a avut combaterea eficientă a infracţionalităţii din zona drumurilor publice, formaţiunile teritoriale constatând 554 de infracţiuni, dar şi sporirea intransigenţei faţă de cei ce comit abateri grave pentru siguranţa traficului prin aplicarea a 249 de sancţiuni pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului electric, 209 sancţiuni pentru neacordarea priorităţii vehiculelor, 991 de sancţiuni pentru neacordarea priorităţii pietonilor, 567 de sancţiuni pentru depăşire neregulamentară, 263 de sancţiuni pentru pătrundere în zone interzise, 1.237 de sancţiuni pentru folosirea telefonului mobil”, se arată în raportul Poliţiei Rutiere.

Alături de neatenţia pietonilor şi culpa şoferilor, un aport destul de semnificativ l-a avut şi sistematizarea deficitară a unor străzi, mai exact proasta amplasare a trecerilor de pietoni sau a altor elemente de semnalizare şi siguranţă a traficului.

Citit 2165 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2014 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.