Cu pluta, din Serbia până la Tulcea. Trei nemţi ne învaţă să preţuim Dunărea

Cu pluta, din Serbia până la Tulcea. Trei nemţi ne învaţă să preţuim Dunărea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Periplul germanilor a început pe 22 iunie, la Negotin (Serbia), şi se va încheia pe 31 august, la Tulcea


Trei cetăţeni germani au pornit într-un periplu inedit, în cursul căruia tranzitează - iată! - şi oraşul Galaţi. Pluta grea de patru tone şi lungă de 23 de metri, construită integral din buşteni, a acostat la pontonul din apropierea Trecerii Bac în urmă cu două zile, spre uimirea trecătorilor şi încântarea copiilor.

Bizarul obiect plutitor, atipic printre cele câteva bărci moderne acostate la mal, i-a adus până la Galaţi pe trei cetăţeni germani (însoţiţi pe o parte a traseului de un prieten bulgar), care s-au lansat într-un fel de expediţie menită să popularizeze printre cetăţenii ţărilor riverane Dunării, din Serbia până în România, valoarea şi potenţialul turistic al fluviului.

Căpitanul

Originar din Stuttgart, Eisele Jurgen, în vârstă de 63 de ani, este „căpitanul” echipajului şi iniţiatorul acestei călătorii inedite, care cuprinde popasuri în peste 20 de porturi dunărene, printre care şi Galaţiul.

„Am decis să urcăm pe plută la Negotin, în Serbia, pentru că de acolo până la revărsare, la Tulcea, Dunărea e mai liberă. Nu am fi putut face asta de la Passau sau de la Budapesta, de exemplu, pentru că pe segmentul vestic circulă multe vapoare, Dunărea e foarte aglomerată. Tocmai pentru că în Serbia, Bulgaria şi România fluviul nu este folosit la adevăratul lui potenţial, turismul este la limita inexistenţei. Am vrut să le arătăm oamenilor frumuseţea unor astfel de călătorii”, ne-a spus Eisele Jurgen.

Căpitanul, fiica sa (Susanne, de 23 de ani) şi iubitul acesteia (plus amicul lor bulgar, Sofroniev Velichkov), şi-au petrecut fiecare zi a expediţiei pe plută, pe timpul nopţilor trăgând la hotelurile şi pensiunile din oraşele în are au poposit. Până în prezent, au făcut 18 popasuri, sâmbătă, 23 august, urmând să plece spre următoarea destinaţie: Giurgiuleşti.

„Toate locurile în care am fost până acum au frumuseţea lor. Fac mereu poze şi le trimit prietenilor să vadă ce mare şi frumoasă este Dunărea în această parte”, ne-a spus Susanne.

Punctul terminus al călătoriei plutei pe Dunăre va fi Tulcea, unde nemţii îşi doresc să ajungă şi pentru a asista la Rowmania Fest - Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle.

Citit 1714 ori Ultima modificare Vineri, 22 August 2014 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.