Drama unei mame: "Fiica mea este dependentă de droguri şi de prostituţie"

Drama unei mame: "Fiica mea este dependentă de droguri şi de prostituţie"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Iuliana Edera Butuc are 18 ani, un copil de o şchioapă şi nu a mai trecut pe-acasă de o jumătate de an * Strigăt în gol al bunicii disperate: "Să mă ajute cineva să îmi recuperez fata!"


Un fenomen care ia amploare de la o generaţie la alta, care se amplifică mai repede decât reuşesc reformele sociale şi cele din educaţie să-i adapteze pe tineri la provocările democraţiei, face sute de victime în rândul adolescentelor. Atrase de mirajul banilor uşor făcuţi, al bărbaţilor care le ademenesc cu maşini de lux, cluburi, haine de fiţe şi, nu de puţine ori, droguri, adolescentele vulnerabile cad ca popicele în capcana traiului compromiţător pe care îl presupune prostituţia sau alte forme de exploatare.

Tragedia este de două ori mai mare pentru că multe dintre fetele care spun vremelnic "adio" şcolii sau meseriei nu provin din familii dezorganizate şi nu au părinţi cărora nu le pasă. Adulţii, neputincioşi în faţa copiilor orbiţi de tentaţii, strigă cu disperare după ajutor între două plecări de acasă ale adolescentelor teribiliste. În faţa încăpăţânării de a fugi de pericole, mulţi se declară învinşi, iar înfrângerea devine şi mai greu de suportat odată ce "odorul" devine major, deci, oficial, răspunzător pe deplin pentru faptele sale.

Edera, copilul-mamă

Povestea Ederei, o tânără din Galaţi care în vara anului trecut a împlinit 18 ani, se înscrie în două registre: unul trist, al unui copil abandonat în maternitate, dar care a avut şansa de a fi înfiat de nişte oameni sufletişti, şi unul desprins din filmele de groază: fata a apucat-o pe căi greşite din şcoala generală, iar mama adoptivă nu a mai putut-o aduce pe drumul cel bun.

"Am găsit-o în maternitate, abandonată, când avea două săptămâni. Eu şi soţul meu aveam deja o fiică mare, de 23 de ani, şi ne-am gândit să o înfiem. De la doi ani, am crescut-o singură, pentru că soţul meu a murit, şi până la 12 ani nu am avut probleme cu ea. Mergea la Şcoala 2, în Ţiglina, învăţa bine, asculta. Făceam totul împreună. Găteam, făceam piaţa, mergeam la plimbare. Am vorbit cu ea foarte deschis despre toate", povesteşte Maria Butuc (63 ani), mama adoptivă a Ederei.

Apropierea adolescenţei a coincis însă pentru fetiţă cu o schimbarea drastică a destinului. Un anturaj dubios de care s-a apropiat a smuls-o de la calea învăţăturii. Absenteism, droguri şi bătăi pentru fată, chinuri groaznice pentru mama care se obişnuise să bată la uşa poliţiei cerând ajutor ca să îşi aducă copila acasă.

"A cunoscut fete fugite de la centrul de minori şi nu mai reuşeam să mă ţin după ea. Nu puteam să-i fac un program, începuse să lipsească de la şcoală, trebuia să plec de la serviciu să mă duc după ea, să o caut. Pe măsură ce treceau anii, era tot mai rău. Nu a vrut nici să termine liceul. Ani de zile m-am chinuit să o aduc pe calea cea dreaptă. Tot la poliţie am cerut ajutor, că nu am fraţi, nu am părinţi, fata cea mare are familia ei. A venit şi a discutat cu ea de atâtea ori. Pleca de acasă, anunţam la poliţie. Am găsit-o şi eu, au găsit-o şi ei. Acasă stătea o zi, două, apoi fugea iar", continua Maria Butuc.

Drama a cunoscut punctul culminat când Edera avea 15 ani. Într-o zi a bătut la uşa mamei ei. Era însărcinată şi nu doar atât. "Am dus-o la spital şi aşa am aflat că era însărcinată în şase luni. Avea şi sifilis. M-am chinuit mult să o ţin trei luni, să mă asigur că naşte şi copilul va fi bine şi nu îl abandonează pe undeva. Sigur se droga şi nu era stăpână pe ea", spune Maria Butuc, astăzi bunica unei fetiţe de doi ani şi jumătate, pe nume Clara.

La fel ca şi pe Edera, nu s-a îndurat să o lase în grija statului, unde a şi ajuns vreme de cinci luni, pentru că tânăra mămică a plecat iar în lume. A renunţat şi la serviciu, ca să aibă grijă de micuţă. Copila cu chip de înger, care în fiecare seară stă la fereastră şi îşi cheamă mama, nu a fost o ancoră destul de puternică pentru a o face pe cea care i-a dat viaţă să revină. De şase luni, nu se mai ştie nimic de ea, Maria Butuc bănuind că a fost scoasă din ţară şi exploatată sexual.

"În octombrie, s-a înhăitat cu unul, Andrei, şi dusă a fost. Am auzit că ar fi fost în Italia, Spania şi acum e în Germania. Din decembrie, nu a mai trimis chiar nici un mesaj. Poliţia spune că nu are ce să îi facă, că e majoră. Nu vrea cu niciun chip să se îndrepte, să accepte ajutor, dezintoxicare, o calificare, ceva. De multe ori am scos-o de la tot felul de indivizi dubioşi, dar acum nu mai ştiu ce e de făcut. Sper să mai fie în viaţă!", conchide femeia.

Majorele rătăcite, cauze pierdute

Edera Butuc e doar unul din cazurile "tari" care de-a lungul anilor, minore fiind, le-au dat de furcă poliţiştilor. În urmă cu cinci ani, oamenii legii, cu acordul mamei, au cerut ajutor public pentru găsirea fetiţei care dispăruse de acasă. Acum, majoră fiind, Edera e şi mai greu de găsit. Teoretic, ar putea fi căutată dacă i s-ar semnala dispariţia. "În acest moment, la IPJ Galaţi nu există nicio plângere care să reclame dispariţia persoanei respective", ne-a confirmat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Dacă ar fi găsită, oriunde în lume, e extrem de greu să fie convinsă să-şi revină sau, mai mult, să se îndrepte, măcar de dragul copilului. Niciun program de dezintoxicare, protecţie, consiliere sau calificare nu poate fi făcut, potrivit legilor statului român, fără acordul persoanei în cauză.

Nu este nici pentru prima dată când Maria Butuc, disperată, apelează la "Viaţa liberă", pentru a-şi aduce fata acasă. Anul trecut, când era încă minoră, în urma materialului publicat în ziar, Edera a revenit în familie şi la şcoală. Însă acum, fiind majoră, situaţia stă cu totul altfel.


CITEŞTE ŞI: Caz şocant la Galaţi/ De pe băncile şcolii, la prostituţie

Citit 7311 ori Ultima modificare Luni, 09 Februarie 2015 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.