Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
9 comentarii

* Iuliana Edera Butuc are 18 ani, un copil de o şchioapă şi nu a mai trecut pe-acasă de o jumătate de an * Strigăt în gol al bunicii disperate: "Să mă ajute cineva să îmi recuperez fata!"


Un fenomen care ia amploare de la o generaţie la alta, care se amplifică mai repede decât reuşesc reformele sociale şi cele din educaţie să-i adapteze pe tineri la provocările democraţiei, face sute de victime în rândul adolescentelor. Atrase de mirajul banilor uşor făcuţi, al bărbaţilor care le ademenesc cu maşini de lux, cluburi, haine de fiţe şi, nu de puţine ori, droguri, adolescentele vulnerabile cad ca popicele în capcana traiului compromiţător pe care îl presupune prostituţia sau alte forme de exploatare.

Tragedia este de două ori mai mare pentru că multe dintre fetele care spun vremelnic "adio" şcolii sau meseriei nu provin din familii dezorganizate şi nu au părinţi cărora nu le pasă. Adulţii, neputincioşi în faţa copiilor orbiţi de tentaţii, strigă cu disperare după ajutor între două plecări de acasă ale adolescentelor teribiliste. În faţa încăpăţânării de a fugi de pericole, mulţi se declară învinşi, iar înfrângerea devine şi mai greu de suportat odată ce "odorul" devine major, deci, oficial, răspunzător pe deplin pentru faptele sale.

Edera, copilul-mamă

Povestea Ederei, o tânără din Galaţi care în vara anului trecut a împlinit 18 ani, se înscrie în două registre: unul trist, al unui copil abandonat în maternitate, dar care a avut şansa de a fi înfiat de nişte oameni sufletişti, şi unul desprins din filmele de groază: fata a apucat-o pe căi greşite din şcoala generală, iar mama adoptivă nu a mai putut-o aduce pe drumul cel bun.

"Am găsit-o în maternitate, abandonată, când avea două săptămâni. Eu şi soţul meu aveam deja o fiică mare, de 23 de ani, şi ne-am gândit să o înfiem. De la doi ani, am crescut-o singură, pentru că soţul meu a murit, şi până la 12 ani nu am avut probleme cu ea. Mergea la Şcoala 2, în Ţiglina, învăţa bine, asculta. Făceam totul împreună. Găteam, făceam piaţa, mergeam la plimbare. Am vorbit cu ea foarte deschis despre toate", povesteşte Maria Butuc (63 ani), mama adoptivă a Ederei.

Apropierea adolescenţei a coincis însă pentru fetiţă cu o schimbarea drastică a destinului. Un anturaj dubios de care s-a apropiat a smuls-o de la calea învăţăturii. Absenteism, droguri şi bătăi pentru fată, chinuri groaznice pentru mama care se obişnuise să bată la uşa poliţiei cerând ajutor ca să îşi aducă copila acasă.

"A cunoscut fete fugite de la centrul de minori şi nu mai reuşeam să mă ţin după ea. Nu puteam să-i fac un program, începuse să lipsească de la şcoală, trebuia să plec de la serviciu să mă duc după ea, să o caut. Pe măsură ce treceau anii, era tot mai rău. Nu a vrut nici să termine liceul. Ani de zile m-am chinuit să o aduc pe calea cea dreaptă. Tot la poliţie am cerut ajutor, că nu am fraţi, nu am părinţi, fata cea mare are familia ei. A venit şi a discutat cu ea de atâtea ori. Pleca de acasă, anunţam la poliţie. Am găsit-o şi eu, au găsit-o şi ei. Acasă stătea o zi, două, apoi fugea iar", continua Maria Butuc.

Drama a cunoscut punctul culminat când Edera avea 15 ani. Într-o zi a bătut la uşa mamei ei. Era însărcinată şi nu doar atât. "Am dus-o la spital şi aşa am aflat că era însărcinată în şase luni. Avea şi sifilis. M-am chinuit mult să o ţin trei luni, să mă asigur că naşte şi copilul va fi bine şi nu îl abandonează pe undeva. Sigur se droga şi nu era stăpână pe ea", spune Maria Butuc, astăzi bunica unei fetiţe de doi ani şi jumătate, pe nume Clara.

La fel ca şi pe Edera, nu s-a îndurat să o lase în grija statului, unde a şi ajuns vreme de cinci luni, pentru că tânăra mămică a plecat iar în lume. A renunţat şi la serviciu, ca să aibă grijă de micuţă. Copila cu chip de înger, care în fiecare seară stă la fereastră şi îşi cheamă mama, nu a fost o ancoră destul de puternică pentru a o face pe cea care i-a dat viaţă să revină. De şase luni, nu se mai ştie nimic de ea, Maria Butuc bănuind că a fost scoasă din ţară şi exploatată sexual.

"În octombrie, s-a înhăitat cu unul, Andrei, şi dusă a fost. Am auzit că ar fi fost în Italia, Spania şi acum e în Germania. Din decembrie, nu a mai trimis chiar nici un mesaj. Poliţia spune că nu are ce să îi facă, că e majoră. Nu vrea cu niciun chip să se îndrepte, să accepte ajutor, dezintoxicare, o calificare, ceva. De multe ori am scos-o de la tot felul de indivizi dubioşi, dar acum nu mai ştiu ce e de făcut. Sper să mai fie în viaţă!", conchide femeia.

Majorele rătăcite, cauze pierdute

Edera Butuc e doar unul din cazurile "tari" care de-a lungul anilor, minore fiind, le-au dat de furcă poliţiştilor. În urmă cu cinci ani, oamenii legii, cu acordul mamei, au cerut ajutor public pentru găsirea fetiţei care dispăruse de acasă. Acum, majoră fiind, Edera e şi mai greu de găsit. Teoretic, ar putea fi căutată dacă i s-ar semnala dispariţia. "În acest moment, la IPJ Galaţi nu există nicio plângere care să reclame dispariţia persoanei respective", ne-a confirmat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Dacă ar fi găsită, oriunde în lume, e extrem de greu să fie convinsă să-şi revină sau, mai mult, să se îndrepte, măcar de dragul copilului. Niciun program de dezintoxicare, protecţie, consiliere sau calificare nu poate fi făcut, potrivit legilor statului român, fără acordul persoanei în cauză.

Nu este nici pentru prima dată când Maria Butuc, disperată, apelează la "Viaţa liberă", pentru a-şi aduce fata acasă. Anul trecut, când era încă minoră, în urma materialului publicat în ziar, Edera a revenit în familie şi la şcoală. Însă acum, fiind majoră, situaţia stă cu totul altfel.


CITEŞTE ŞI: Caz şocant la Galaţi/ De pe băncile şcolii, la prostituţie

Citit 6661 ori Ultima modificare Luni, 09 Februarie 2015 18:36

9 comentarii

 • postat de ... Miercuri, 18 Februarie 2015 02:48 5.13.169.*** Link la comentariu
  1
  1

  Vad ca unii ii infiereaza doar pe proxeneti,dar nu e deloc asa cum spune politia,si prostituatelor le place munca....ca magarului fuga!Daca a fost scoasa de politie de mai multe ori din "ghearele proxenetilor",asa cum afirma mama,de ce nu si-a cautat si ea un job sa munceasca cinstit?Cred ca nu o amenintau "pestii" cu pistolul la tampla,ca nu santem in jungla,exista Politie,Procuratura,avem legi,etc.Dar problema e mult mai complicata,si se leaga iar de conditiile unui job decent in RO,iar cei in varsta care nu au lucrat macar o secunda in capitalism nu vor sa inteleaga ca NU MAI E CUM ERA ODATA,sistemul s-a schimbat la 180*.Atata i-auzi pe mosii si babele rautacioase :"tinerilor nu le place munca",dar au muncit ei vreo secunda "la stapan" (adica patron) in capitalism,sa vada ce naspa e?Eu am prins ambele sisteme,si stiu ce diferenta ENORMA este intre munca la STAT si munca la patron.Inainte ca muncitor aveai drepturi,semnai la inceputul fiecarui an un contract colectiv de munca ce prevedea 8 ore/zi si 176 ore/lunar (ce era in plus era platit obligatoriu suplimentar),concediu de odihna de 23 zile lucratoare platit,bilete de tratament si odihna in statiuni cateodata,acuma CANCI.Iar daca te duci sa te plangi la ITM,te trimite la avocat sa-i dai in judecata.Eu sant " mancat" cum se spune de toate astea si inteleg de ce unii tineri aleg o cale usoara de facut bani,dar de vina nu sant ei ci societatea si STATUL care acum nu iti mai ofera nimic,din contra,s-a intors impotriva propriilor cetateni.Doar pe pensionari ii mai ajuta,ca javrele de politicieni stiu ca astia merg la vot si ii amagesc cu mici favoruri,in rest se merge doar spre inrobirea si indobitocirea aceastui popor,mai ales a tineretului.

  Raportează
 • postat de Mantu Marți, 10 Februarie 2015 22:36 82.40.235.*** Link la comentariu
  2
  6

  Domana Maria Butuc aveti toata admiratia si compasiunea mea pentru ceea ce ati facut si ceea ce vi se inampla.. Pentru mine sunteti o eroina cu suflet frumos. Cred ca sunteti un om de o calitate extraordinara... Este adevarat ca omul e stapan pe destinul sau, dar totusi atunci cand cautam resuse pentru problemele noastre, vom ajunge sa vedem ca Dumnezeu poate interveni .,, Ceea ce este cu neputinta la oameni este cu putinta la Dumnezeu" spunea Domnul Isus ucenicilor sai. Spun asta ca unul care crede tot ce spune Domnul Iisus...

  Raportează
 • postat de miha Marți, 10 Februarie 2015 18:56 5.13.166.*** Link la comentariu
  1
  23

  Pacat că fetele astea nu mai au demnitate și nici măcar o fărâmă de ambiție să ducă o viață respectabilă. Cât de bine poți să te simți când zilnic ești tratată ca un gunoi?! Să nu știi ce înseamnă să fii respectată, iubită, dezmierdată, să ai o viață liniștită și fericită, să îți faci vise alături de persoana iubită, să înveți să construiești un viitor pentru copilul tău. Fetelor, treziți-vă, banii vi-i puteți face singure și altfel, nu doar injosindu-vă în fața unor nesimțiți. @Ion, mașina aia a ta de lux e făcută din bani "munciți" de altcineva și nu de tine. Voi, ăștia care fraieriți fete și le duceți peste hotare, nu sunteți decât niște oameni de nimic, lepre pe fața pământului, demne de tot disprețul. Cam cât de josnic trebuie să fii încât să nu fii în stare să iți faci tu banii tău și să pui fete să producă pentru tine?! Mi-e silă când vă văd în mall la noi sau la Brăila, îmbrăcați în nike și adidas (eventual cu noroi pe adidași- că voi sunteți și ocupați), coborând din bmw sau mercedes și dați cu parfum scump. Problema e că voi aveți mirosul de țigan (că este permis acum cuvântul ăsta, nu e o jignire) sau excremente care nu iese nici cu cel mai scump parfum. Și @ion, o să aștept la știri să văd când o să ajungă mașina ta de lux în vreun copac de pe marginea drumului (că voi aștia sunteți și fani need for speed) ori te aștept la palatul de justiție...am o satisfacție deosebită să vă admir cum vă milogiți în boxă la judecător că aveți familie și copii și să vă dea mai puțin sau cum vă țineți după avocați ca niște căței să va scape. Cert e că Dumnezeu nu doarme;)

  Raportează
 • postat de Ion Marți, 10 Februarie 2015 17:54 188.26.124.*** Link la comentariu
  24
  1

  Frustratilor, va salut din mers din al meu autoturism de lux. Adaptati-va sau lasati-ne pe noi singuri in oras, ca ne vom descurca mai bine fara purtatori de cuvant ca voi. Si asa o ia la vale orasul, locuri de munca nu sunt, mizerie e la tot pasul, pentru ce mai stati aici?

  Raportează
 • postat de pentru boul de ION Marți, 10 Februarie 2015 16:12 86.124.204.*** Link la comentariu
  1
  23

  Ion, sa muncesti pe 700 de lei nu e o rusine! sa ti-o tragi pe bani este! Mai ales ca fata are sifilis! si e plimbata de alti idioti..fara minte..ca si tine de altfel..prin toate tarile!!! Iar efmeia s-a chinuit s-o creasca..i-a oferit un camin.. pacat ca tinerii din ziua de azi nu pretuiesc viata!

  Raportează
 • postat de Daniela Marți, 10 Februarie 2015 12:24 5.13.247.*** Link la comentariu
  1
  25

  La asta se va junge tot mai des. Cand la TV nu exista ora in care, fie ea si de dimineata, sa nu apara vreuna despuiata, ca de... altfel nu ar mai avea "raiting", sa se faca referire la diferite emisiuni in care este incurajata ascuns prostitutia sau bataia. Toate fetele despuiate care apar la TV devin model pentru copii nostri. Daca ele au atatia bani stand si etalandu-si silicoanele ce sens mai are sa se duca la scoala? Asta e ce gandesc majoritatea copiilor din ziua de azi.... Daca e asa usor sa stai si sa faci cea mai veche meserie si sa primesti bani, mai multi decat daca ai fi invatat sa faci o practici o meserie onorabila....ce sens mai are.... E de ajuns sa treci odata de cealalta parte si esti pierdut. Parerea mea este ca, in tot viitorul asta sumbru pe care il intrevad copiilor nostri, nu vad decat 2 entitati vinovate in cea mai mare parte..... si nu .. printre ele nu se afla familia, parintii sau anturajul....
  1. este TV-ul la care s-a ajuns ca pe toate posturile, fara exceptii, sa fie difuzate emisiuni de mahala in care se incurajeaza barfa, goliciunea - prostitutia, prostia, si nonvalorile, si pe de alt parte
  2. Statul, care in loc sa ne incurajeze sa muncim incurajeaza hotia, lenevia si prostitutia. Si statul nu ma refer numai la cei care ne conduc si fac legile... ma refer la toti reprezentantii lui de la ofiterul care este angajat la poarta la institutiile publice pana la astia de sus.... De ce sa manceasca cand se poate fura si nu patesc nimic chiar daca sunt prinsi? De ce sa muncesca cand pot sa ste si sa primesca diverse ajutoare?
  Dumnezeu sa-i aiba in paza pe copii nostri. Generatia noastra inca mai are valori, credinta dar cele care vin din urma nu mai au pic de respect nici macar pentru ei, ne mai fiind vorba de asa ceva pentru familie, profesori sau semeni si nici macar credinta sau frica de Dumnezeu ca sa nu mai vorbim de autoritatile si legile statului.......

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Marți, 10 Februarie 2015 10:07 213.218.53.*** Link la comentariu
  2
  17

  Din saracie si prostie, copil poate crescut fara tata (fara un parinte) si care a luat-o pe drumuri gresite sau FORTATA de aceste animale (cica oameni) sa o ia pe drumuri gresite.

  Odata drogata de cateva ori pana sa ajunga la dependenta, este o cauza aproape pierduta.
  Statul roman este prea slab sa isi apere cetatenii de asemenea monstri, si uite asa avem aceste situatii disperate.

  Raportează
 • postat de Ion Marți, 10 Februarie 2015 09:20 188.26.124.*** Link la comentariu
  66
  4

  Femeie paranoica, te-ai gandit vreo clipa ca poate fata asta nu mai vrea sa se intoarca acasa sau sa auda de tine?
  Si cel mai amuzant este ca nu ai ce sa faci decat sa-ti smulgi parul din cap de oftica.
  Normal ca a ales o viata mai buna, doar nu era sa devina vanzatoare pe 700 de lei.

  Raportează
 • postat de cineva Marți, 10 Februarie 2015 00:34 5.13.153.*** Link la comentariu
  4
  51

  se plimba cu bmw (...),doamne ce popor suntem ,imi este mila de ea ce viata are ,batuta violata ,vanduta etc ,si toate astea pentru a se plimba pe o chestie cu 4 roti,asta e apocalipsa zau asa

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.