Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

* Iuliana B., elevă de liceu, încă minoră, a renunţat recent la şcoală pentru a convieţui cu un individ despre care mama fetei susţine că o pune să facă sex pe bani * Mama minorei spune că aceasta a fost diagnosticată cu sifilis şi a refuzat să facă tratament * Adolescenta are o fetiţă de nici doi ani, pe care a dat-o în plasament săptămâna trecută


Maria B. este a doua mamă din Galaţi care, în mai puţin de un an, ne vizitează la redacţie pentru a ne solicita disperată sprijinul, întrucât nu mai ştie la ce porţi să bată pentru a-şi aduce acasă fiica minoră, care a renunţat la şcoală pentru a trăi în condiţii dubioase cu indivizi fără nicio ocupaţie.
Din nefericire, legislaţia în vigoare nu le mai poate obliga pe minorele care au împlinit vârsta de 16 ani să se întoarcă acasă, lucru care a favorizat apariţia unui adevărat fenomen, într-un timp foarte scurt. În mod neaşteptat, sunt afectate chiar şi eleve care sunt bune la învăţătură, o asemenea situaţie întâmplându-se chiar şi la Colegiul Naţional „C. Negri”.

Salvată de la casa de copii, şi-a dat copilul în plasament

Povestea Iulianei B., în vârstă de 17 ani, pare desprinsă dintr-un film care ar zugrăvi la modul cel mai realist societatea cumplită în care trăim. Mama sa adoptivă a descoperit-o abandonată în spital şi a luat-o s-o crească, de la o lună. Deşi mai are o fiică naturală, care predă franceza în Belgia, cu Iuliana nu a reuşit să se înţeleagă.
Prima dată a dispărut de acasă pe vremea când era în clasa a VIII-a. Şi atunci a găsit-o tot cu sprijinul „Vieţii libere”, acesta fiind motivul pentru care a apelat încă o dată la ziarul nostru, pentru a o sprijini. Fata a mai dispărut de acasă, în repetate rânduri, dar niciodată nu a abandonat şcoala. Ultima oară a plecat pe 27 decembrie, anul trecut. După vacanţa de iarnă n-a mai dat deloc pe la şcoală. „Are o fetiţă de un an şi opt luni. A născut-o în clasa a IX-a. Atunci a refuzat s-o abandoneze, deşi am lăsat-o să ia singură decizia. Săptămâna trecută, a renunţat la copil şi l-a dat în plasament, din cauza unui individ cu care trăieşte şi care o pune să se prostitueze. Am discutat cu mai mulţi băieţi din cartier, care mi-au declarat că s-au culcat cu ea pe bani şi că au constatat că luase şi etnobotanice. Mai mult decât atât, acest individ a avut curajul să-mi ceară procură să o scoată din ţară. Normal că nu i-am dat aşa ceva. Am scris la Protecţia Copilului şi le-am prezentat situaţia, şi a nepoatei, şi a fetei. Pentru Iuliana, m-au trimis la Poliţie, iar pe nepoată m-au chemat s-o dau mamei ei, iar acolo am aflat că aceasta vrea să renunţe la ea şi mi-au luat-o pe motiv că sunt bolnavă şi nu o pot creşte. Am fost şi la Poliţia Judeţeană, la Urmăriri. Au chemat-o în faţa mea şi a dat declaraţie că nu vrea să se întoarcă acasă, că rămâne cu acest individ, care, deşi nu are niciun venit, susţine că primeşte bani de la mama sa. Eu mă îndoiesc. Ştiu că tatăl lui este în puşcărie, iar el nu are o adresă stabilă, deşi poliţiştilor le-a declarat că are. Poliţiştii mi-au spus că nu au ce să facă şi am fost sfătuită să merg la Crimă Organizată, să depun o plângere. Am scris trei pagini de memoriu, acum o lună, şi nu am primit răspuns nici în ziua de astăzi”, povesteşte plângând femeia.

Un pericol public?

„Am rugat peste tot să fiu ajutată să o pot interna, să-i fac un control psihiatric, pentru că are deviaţii grave de comportament. Eu mai sper s-o putem reabilita. Am sperat să găsesc înţelegere la autorităţi, pentru a salva această minoră, care la anii ei nu are discernământ să aleagă ce e bine pentru ea şi care va regreta probabil în viitor ceea ce face acum, dar atunci va fi prea târziu. În plus, dacă se prostituează aşa cum am auzit, şi cred asta, pentru că am văzut-o cu diferite obiecte şi cu bani asupra ei, este un pericol public, pentru că, pe vremea cât a fost însărcinată, la analize i-a ieşit că are sifilis. Pe fetiţă am tratat-o imediat după naştere şi este sănătoasă, însă ea a refuzat să se trateze, deşi i s-a spus ca, la şase luni după ce a născut, să vină pentru tratament. Inclusiv tatăl copilului, care este şi el elev, a făcut tratament pentru sifilis”, mai spune Maria B.

Informaţii contradictorii

De la comisar Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ, am aflat că, într-adevăr, Iuliana B. a plecat de acasă şi în 2010, şi în 2011, şi în 2013.
„A venit şi a dat declaraţie de faţă cu mama ei că nu vrea să mai locuiască cu ea, că persoana cu care stă este tatăl biologic al copilului şi că mama ei a dat-o afară. A mai spus că băiatul nu o abuzează în niciun fel şi că stă cu el de bunăvoie. În plus, a mai declarat că mama sa este cea care a dat copilul în plasament. La Crimă Organizată a discutat cu cineva, dar nu a lăsat nicio hârtie scrisă”, spune purtătoarea de cuvânt a IPJ.
Maria B. susţine însă că declaraţia fetei ei este mincinoasă: „Nu aveam cum să dau eu copilul, pentru că ea este mama şi ea are tutela. Acest individ nu are cum să fie tatăl biologic al copilului, eu îl cunosc pe acel băiat, v-am spus că a făcut şi tratament pentru sifilis. În plus, am fost sunată astăzi (n. r. - ieri după-amiază) de la Poliţie şi mi s-a spus că au găsit hârtiile la cei de la Crimă Organizată şi mă aşteaptă acolo, mâine (n. r. - astăzi). În plus, vecinii mei sunt martori, eu nu am dat-o afară, a plecat şi a lăsat-o pe fiica ei plângând în casă. Când am venit, se adunaseră vecinii la uşă, au crezut că mi s-a făcut rău mie. Copilul era singur în casă şi ea, nicăieri”.
Din nefericire, de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) nu am reuşit să aflăm nimic. Directoarea Manon Cristoloveanu ne-a spus s-o trimitem pe mama fetei să depună o sesizare şi că nu ne poate furniza alte date, care au caracter confidenţial. Maria B. susţine însă că cei de la DGASPC au primit deja o sesizare, la care au şi răspuns oficial, prin adresa nr. 1981 din 30 ianuarie 2014, prin care o sfătuiesc să ceară sprijinul Poliţiei.

„Să depună o sesizare, iar noi facem adresă la Poliţie”

Am discutat şi cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Valentin Boldea, pentru a afla care sunt procedurile în cazul în care fata are sifilis şi face sex pe bani, infectând şi alte persoane. „O sfătuiesc pe mamă să facă o adresă, prin care să ne declare acest lucru. Vom verifica dacă fata se află în evidenţele noastre ca fiind bolnavă, apoi vom trimite la rândul nostru o adresă Poliţiei”, spune dr. Valentin Boldea. Acesta a refuzat însă să ne comunice dacă într-adevăr fata se află în evidenţa lor ca fiind bolnavă de sifilis, întrucât aceste date au caracter confidenţial.

„O aşteptăm la şcoală să-şi încheie situaţia”

Am vorbit şi cu directoarea de la Colegiul Tehnic „Radu Negru”, Mirela Onişor, care ne-a confirmat faptul că fata este eleva lor şi că nu a mai dat pe la şcoală în ultimul timp şi că are situaţia neîncheiată la mai multe discipline. „Noi încercăm să înţelegem astfel de copii şi să le creăm toate condiţiile să-şi poată termina studiile. Suntem siguri că va veni un moment când vor regreta cele făcute, şi măcar să aibă şcoala terminată, pentru că le va fi mai uşor. Mai ales că are un copil de crescut. Încă îşi mai poate încheia situaţia şcolară, dacă vine săptămâna aceasta la şcoală. Nu are note strălucite, dar se vede că o duce capul. E păcat să abandoneze şcoala”, spune Mirela Onişor.

„Nu avem pârghii legale ca să le putem salva”

Psihoterapeutul Olivia Sîntoma ne-a explicat că la 16 ani, chiar şi 17 şi ceva, cât are personajul nostru, adolescentele nu au discernământ şi nici nu sunt dezvoltate din punct de vedere emoţional. „M-am mai confruntat cu astfel de cazuri şi, din nefericire, nu există pârghii legale să le putem ajuta, mai ales că ele nu conştientizează răul care li se face. Sunt destul de multe astfel de situaţii, ca urmare putem vorbi despre un fenomen”, declară psihoterapeutul.

Citit 10292 ori Ultima modificare Marți, 25 Februarie 2014 18:11

8 comentarii

 • postat de friedolin Vineri, 26 Septembrie 2014 23:31 87.181.124.*** Link la comentariu
  0
  0

  Trebuie sa va spun adevarul.Sint plecat de zeci de ani in occident,unde mi-a trbuit un an de zile sa ma acomodez si sa inteleg viata civilizata.
  Prea multa libertate, cu mentalitatea redusa (numai hotie,betie,curvarie,etc.)strica caracterul. Maturitatea trebuie readusa la 18 ani, fiindca multi au impresia ca sint adulti,dar cind au probleme este prea tirziu sau fug de raspundere.

  Raportează
 • postat de nikola Joi, 27 Februarie 2014 23:56 93.144.87.*** Link la comentariu
  2
  4

  Caz socant?Pen'cine si de ce socant?Erai prin alta galaxie,constelatie,planeta si brusc ai descins an mijlocul...socat al urbei(cat o mai fi) si iata socul!Voi astia de la viata asa zisa libera(de ce oare)luati oamenii an bataie de joc(de glezne)!Am si ochi si urechi prin mustaria voastra,chit ca sant departe,marea majoritate sunteti nici macar jalnici,iar modul an care spuneti voi ca reprezentati orasul,ei bine nu am cuvinte.Eventual a-mi provocati un zambet.Amar.Ce vedeti an oglinda cand va priviti,asat asa ca fapt divers?PRESUPUN CA SUNTETI TAAARE MANDRI!As fi curios sa vad cum cineva din haioasa redactie se implica drect an asa tragedii,dar am dubii.Deja Galatiul e rana purulenta si voi va dati busola si giroscop.Fiti mandri,daca aveti de ce!Apropo spor la cancanuri si prezentari de vip-uri si vip...e,ca de ratingul va tine de cald! Nimic nou pe frontul de est!

  Raportează
 • postat de Sorin Joi, 27 Februarie 2014 02:43 5.13.153.*** Link la comentariu
  9
  11

  Daca fata a plecat de acasa de nenumarate ori,iar la confruntarea la Politie a refuzat categoric sa mai revina la mama ei,e CLAR ca nu-i convine sa stea cu maica-sa,iar avand in vedere ca dupa noile legi majoratul intervine deja de la 16 ani,nu inteleg de ce tot insista acea mama sa o aduca acasa daca fata nu mai vrea iar legea nu mai poate face nimic.Sau nu cumva a tot facut acest lucru (fiindca inteleg ca a plecat de nenumarate ori de acasa) de pe vremea cand era minora?Fiindca sant multe cazuri de fete care pleaca de acasa fiindca pur si simplu s-au saturat de reprosurile si mentalitatile invechite ale parintilor,se indragostesc de cate un baiat care apoi este santajat de parintii fetei,ba ca e minora,ba ca o tine sechestrata,ba ca o forteaza sa se prostitueze,si in unele cazuri chiar ii cer bani baiatului ca sa nu-l reclame la Politie ca umbla cu minore (nu putine au fost cazurile).Asa ca,dragi parinti carora va fug odraslele de acasa,nu e din cauza ca la prosteste cineva,fiindca altfel s-ar intoarce,ci e din cauza ca nu stiti sa va purtati si sa discutati cu copiii vostri,sa simta intr'adevar caldura si confortul unui camin.Copiii nu se fac asa cum iti faci nevoile la gard,l-ai facut si gata,nu mai ai nici-o treaba,ci trebuie sa te gandesti ca daca vrei sa aduci pe lume un sufletel din tine si partenerul tau trebuie sa te gandesti foarte bine la toate responsabilitatile ce decurg din acest fapt.Daca lasati toata raspunderea in seama scolii,a politiei sau a protectiei copilului,inseamna ca santeti niste oameni iresponsabili care au facut copii fara a se gandi la responsabilitatile ulterioare,iar acel sufletel nevinovat venit pe lume s-ar putea sa va blesteme fiindca l-ati adus pe lume si nu l-ati indrumat cum trebuie in viata.Daca fata respectiva ar fi fost fortata sa se prostitueze,cu siguranta ar fi declarat acest lucru cand a fost confruntata cu mama ei la Politie,asa ca mama ei sa faca bine si sa inceteze cu acest circ,fiindca devine penibila.La 17 ani,fata e majora dupa noul Cod,asa ca poate face ce vrea ea,daca asta e alegerea ei,treaba ei,sa ramana cu acel baiat cu care are copilul si pe care probabil il iubeste.

  Raportează
 • postat de @Simona Miercuri, 26 Februarie 2014 22:01 89.137.226.*** Link la comentariu
  4
  12

  Simona, din ce partid faci parte? Tot ce ai scris seamana cu promisiunile electorale. Cum adica trebuie implicata intreaga societate? Nu ma intereseaza acest caz de nici o culoare. Si nici urmatoarele.

  Raportează
 • postat de Simona Miercuri, 26 Februarie 2014 12:01 81.12.149.*** Link la comentariu
  6
  17

  Este un caz şocant în care trebuie implicată întreaga societate!
  Nu este singur şi această situaţie poate deveni un fenomen înspăimântător pentru viitorul întregii ţări!
  Atenţie guvernanţi, atenţie politicieni, atenţie oameni buni! Efectele sunt pe termen extrem de lung şi ne poate afecta vieţile tuturor, direct sau indirect!
  Ceea ce facem astăzi, culegem efectele mâine.
  SOCIETATEA CIVILĂ trebuie să se implice mai mult! Lăsaţi interesele personale! Deşteaptă-te române! Haideţi să ne unim binele, nu răul, pentru a salva ţara asta scăpată de sub control!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de GHEORGHE MARIA Miercuri, 26 Februarie 2014 10:30 89.137.222.*** Link la comentariu
  15
  10

  daca avea un trecut ---glorios ----daca are copil ---cum mai poti tine la liceu --curs de zi --o asa parasuta ---este o lege aberanta ---- nasti --si apoi ---fata fecioara --esti in clasa --la curs de zi --o mizerie sociala ---ce naste din pisica soareci mananca ----caz --socant --sa mori de ras nu alta ----!!!!

  Raportează
 • postat de Alas Miercuri, 26 Februarie 2014 09:13 194.102.67.*** Link la comentariu
  8
  16

  Mai frate, cum ati facut poza aia ? Cate perechi de maini apar acolo :))) Va umpleti de ridicol. Inteleg ca trebuia protejata fata celeilalte persoane dar asta se facea prin blurare, nu comicaria aia. E de neratat, e un 'must' :)

  Raportează
 • postat de Mare ziarista Miercuri, 26 Februarie 2014 08:45 178.23.65.*** Link la comentariu
  11
  11

  CAZ SOCANT, va rog sa chemati SMURD-ul pentru ca sunt socat de un asemenea titlu. Oare acesti scriitori, marunti, de articole nu au un redactor care sa verifice prostiile care le scriu? Si nu este primul caz in Galati. Dar cand nu prea citesti presa, asa se intampla. S-a inventat goagal.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.