Caz şocant la Galaţi/ De pe băncile şcolii, la prostituţie

Caz şocant la Galaţi/ De pe băncile şcolii, la prostituţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Iuliana B., elevă de liceu, încă minoră, a renunţat recent la şcoală pentru a convieţui cu un individ despre care mama fetei susţine că o pune să facă sex pe bani * Mama minorei spune că aceasta a fost diagnosticată cu sifilis şi a refuzat să facă tratament * Adolescenta are o fetiţă de nici doi ani, pe care a dat-o în plasament săptămâna trecută


Maria B. este a doua mamă din Galaţi care, în mai puţin de un an, ne vizitează la redacţie pentru a ne solicita disperată sprijinul, întrucât nu mai ştie la ce porţi să bată pentru a-şi aduce acasă fiica minoră, care a renunţat la şcoală pentru a trăi în condiţii dubioase cu indivizi fără nicio ocupaţie.

Din nefericire, legislaţia în vigoare nu le mai poate obliga pe minorele care au împlinit vârsta de 16 ani să se întoarcă acasă, lucru care a favorizat apariţia unui adevărat fenomen, într-un timp foarte scurt. În mod neaşteptat, sunt afectate chiar şi eleve care sunt bune la învăţătură, o asemenea situaţie întâmplându-se chiar şi la Colegiul Naţional „C. Negri”.

Salvată de la casa de copii, şi-a dat copilul în plasament

Povestea Iulianei B., în vârstă de 17 ani, pare desprinsă dintr-un film care ar zugrăvi la modul cel mai realist societatea cumplită în care trăim. Mama sa adoptivă a descoperit-o abandonată în spital şi a luat-o s-o crească, de la o lună. Deşi mai are o fiică naturală, care predă franceza în Belgia, cu Iuliana nu a reuşit să se înţeleagă.

Prima dată a dispărut de acasă pe vremea când era în clasa a VIII-a. Şi atunci a găsit-o tot cu sprijinul „Vieţii libere”, acesta fiind motivul pentru care a apelat încă o dată la ziarul nostru, pentru a o sprijini. Fata a mai dispărut de acasă, în repetate rânduri, dar niciodată nu a abandonat şcoala. Ultima oară a plecat pe 27 decembrie, anul trecut. După vacanţa de iarnă n-a mai dat deloc pe la şcoală. „Are o fetiţă de un an şi opt luni. A născut-o în clasa a IX-a. Atunci a refuzat s-o abandoneze, deşi am lăsat-o să ia singură decizia. Săptămâna trecută, a renunţat la copil şi l-a dat în plasament, din cauza unui individ cu care trăieşte şi care o pune să se prostitueze. Am discutat cu mai mulţi băieţi din cartier, care mi-au declarat că s-au culcat cu ea pe bani şi că au constatat că luase şi etnobotanice. Mai mult decât atât, acest individ a avut curajul să-mi ceară procură să o scoată din ţară. Normal că nu i-am dat aşa ceva. Am scris la Protecţia Copilului şi le-am prezentat situaţia, şi a nepoatei, şi a fetei. Pentru Iuliana, m-au trimis la Poliţie, iar pe nepoată m-au chemat s-o dau mamei ei, iar acolo am aflat că aceasta vrea să renunţe la ea şi mi-au luat-o pe motiv că sunt bolnavă şi nu o pot creşte. Am fost şi la Poliţia Judeţeană, la Urmăriri. Au chemat-o în faţa mea şi a dat declaraţie că nu vrea să se întoarcă acasă, că rămâne cu acest individ, care, deşi nu are niciun venit, susţine că primeşte bani de la mama sa. Eu mă îndoiesc. Ştiu că tatăl lui este în puşcărie, iar el nu are o adresă stabilă, deşi poliţiştilor le-a declarat că are. Poliţiştii mi-au spus că nu au ce să facă şi am fost sfătuită să merg la Crimă Organizată, să depun o plângere. Am scris trei pagini de memoriu, acum o lună, şi nu am primit răspuns nici în ziua de astăzi”, povesteşte plângând femeia.

Un pericol public?

„Am rugat peste tot să fiu ajutată să o pot interna, să-i fac un control psihiatric, pentru că are deviaţii grave de comportament. Eu mai sper s-o putem reabilita. Am sperat să găsesc înţelegere la autorităţi, pentru a salva această minoră, care la anii ei nu are discernământ să aleagă ce e bine pentru ea şi care va regreta probabil în viitor ceea ce face acum, dar atunci va fi prea târziu. În plus, dacă se prostituează aşa cum am auzit, şi cred asta, pentru că am văzut-o cu diferite obiecte şi cu bani asupra ei, este un pericol public, pentru că, pe vremea cât a fost însărcinată, la analize i-a ieşit că are sifilis. Pe fetiţă am tratat-o imediat după naştere şi este sănătoasă, însă ea a refuzat să se trateze, deşi i s-a spus ca, la şase luni după ce a născut, să vină pentru tratament. Inclusiv tatăl copilului, care este şi el elev, a făcut tratament pentru sifilis”, mai spune Maria B.

Informaţii contradictorii

De la comisar Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ, am aflat că, într-adevăr, Iuliana B. a plecat de acasă şi în 2010, şi în 2011, şi în 2013.

„A venit şi a dat declaraţie de faţă cu mama ei că nu vrea să mai locuiască cu ea, că persoana cu care stă este tatăl biologic al copilului şi că mama ei a dat-o afară. A mai spus că băiatul nu o abuzează în niciun fel şi că stă cu el de bunăvoie. În plus, a mai declarat că mama sa este cea care a dat copilul în plasament. La Crimă Organizată a discutat cu cineva, dar nu a lăsat nicio hârtie scrisă”, spune purtătoarea de cuvânt a IPJ.

Maria B. susţine însă că declaraţia fetei ei este mincinoasă: „Nu aveam cum să dau eu copilul, pentru că ea este mama şi ea are tutela. Acest individ nu are cum să fie tatăl biologic al copilului, eu îl cunosc pe acel băiat, v-am spus că a făcut şi tratament pentru sifilis. În plus, am fost sunată astăzi (n. r. - ieri după-amiază) de la Poliţie şi mi s-a spus că au găsit hârtiile la cei de la Crimă Organizată şi mă aşteaptă acolo, mâine (n. r. - astăzi). În plus, vecinii mei sunt martori, eu nu am dat-o afară, a plecat şi a lăsat-o pe fiica ei plângând în casă. Când am venit, se adunaseră vecinii la uşă, au crezut că mi s-a făcut rău mie. Copilul era singur în casă şi ea, nicăieri”.

Din nefericire, de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) nu am reuşit să aflăm nimic. Directoarea Manon Cristoloveanu ne-a spus s-o trimitem pe mama fetei să depună o sesizare şi că nu ne poate furniza alte date, care au caracter confidenţial. Maria B. susţine însă că cei de la DGASPC au primit deja o sesizare, la care au şi răspuns oficial, prin adresa nr. 1981 din 30 ianuarie 2014, prin care o sfătuiesc să ceară sprijinul Poliţiei.

„Să depună o sesizare, iar noi facem adresă la Poliţie”

Am discutat şi cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Valentin Boldea, pentru a afla care sunt procedurile în cazul în care fata are sifilis şi face sex pe bani, infectând şi alte persoane. „O sfătuiesc pe mamă să facă o adresă, prin care să ne declare acest lucru. Vom verifica dacă fata se află în evidenţele noastre ca fiind bolnavă, apoi vom trimite la rândul nostru o adresă Poliţiei”, spune dr. Valentin Boldea. Acesta a refuzat însă să ne comunice dacă într-adevăr fata se află în evidenţa lor ca fiind bolnavă de sifilis, întrucât aceste date au caracter confidenţial.

„O aşteptăm la şcoală să-şi încheie situaţia”

Am vorbit şi cu directoarea de la Colegiul Tehnic „Radu Negru”, Mirela Onişor, care ne-a confirmat faptul că fata este eleva lor şi că nu a mai dat pe la şcoală în ultimul timp şi că are situaţia neîncheiată la mai multe discipline. „Noi încercăm să înţelegem astfel de copii şi să le creăm toate condiţiile să-şi poată termina studiile. Suntem siguri că va veni un moment când vor regreta cele făcute, şi măcar să aibă şcoala terminată, pentru că le va fi mai uşor. Mai ales că are un copil de crescut. Încă îşi mai poate încheia situaţia şcolară, dacă vine săptămâna aceasta la şcoală. Nu are note strălucite, dar se vede că o duce capul. E păcat să abandoneze şcoala”, spune Mirela Onişor.

„Nu avem pârghii legale ca să le putem salva”

Psihoterapeutul Olivia Sîntoma ne-a explicat că la 16 ani, chiar şi 17 şi ceva, cât are personajul nostru, adolescentele nu au discernământ şi nici nu sunt dezvoltate din punct de vedere emoţional. „M-am mai confruntat cu astfel de cazuri şi, din nefericire, nu există pârghii legale să le putem ajuta, mai ales că ele nu conştientizează răul care li se face. Sunt destul de multe astfel de situaţii, ca urmare putem vorbi despre un fenomen”, declară psihoterapeutul.

Citit 10822 ori Ultima modificare Marți, 25 Februarie 2014 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.