CUM REZOLVĂ autorităţile gălăţene CRIZA CĂLDURII. Oraşul riscă să rămână complet în FRIG de duminică!
Foto: Nu sunt bani, doar explicaţii

CUM REZOLVĂ autorităţile gălăţene CRIZA CĂLDURII. Oraşul riscă să rămână complet în FRIG de duminică!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Gălăţenilor cu facturile achitate la zi, care nu beneficiază de căldură, le cer scuze pentru situaţia neplăcută în care se află”, ne-a declarat primarul Marius Stan * CET a primit preaviz de la Romgaz şi Transgaz aşa că sâmbătă noapte am putea rămâne complet în frig * Reţeaua electrică nu mai face faţă consumului uriaş generat de gălăţenii care se încălzesc cu aparate electrice


Înmărmuriţi de frig, revoltaţi de nedreptatea care li se face, gălăţenii cu facturile plătite la zi, dar care nu primesc căldură, aşteaptă rezolvarea situaţiei de către autorităţi. Pentru a pune capăt tăcerii am întrebat autorităţile ce soluţii au pentru ca bun-platnicii să beneficieze de apă caldă şi căldură. Iată ce răspunsuri am primit.

Primarul Marius Stan: „Am făcut toate eforturile”

Primarul Marius Stan susţine că, până acum, a făcut toate eforturile legale şi posibile pentru a menţine sistemul centralizat de încălzire în stare de funcţionare, fără sincope. „S-au alocat de la bugetul local 23 de milioane de lei. Am primit bani şi de la Guvern, care a înţeles că gălăţenii au nevoie de ajutor. Din păcate, nu mai avem de unde să luăm bani pentru a acoperi restanţele acumulate de abonaţii care nu înţeleg că utilităţile consumate trebuie plătite. Fac din nou apel la cei care nu şi-au plătit facturile să o fac acum, în al 12-lea ceas. În timp ce în majoritatea oraşelor din ţară s-a scumpit gigacaloria în această iarnă, la Galaţi s-a ieftinit de la 247 la 200 de lei. S-a făcut acest efort bugetar tot pentru a veni în sprijinul populaţiei să-şi poată plăti facturile la căldură. Singura soluţie legală pentru a avea căldură şi apă caldă este PLATA!”, ne-a spus Stan.

Edilul are un mesaj şi pentru gălăţenii bun-platnici: „Ştiu că sunt şi mulţi gălăţeni cu facturile achitate la zi, care nu beneficiază de căldură. Acestora le cer scuze pentru situaţia neplăcută în care se află. Nu este normal să sufere laolaltă cu cei care nu plătesc, însă, din păcate, acestea sunt hibele sistemului centralizat, care nu permite să faci o separare corectă a bun-platnicilor de rău-platnici. Cred că aceşti oameni oneşti şi corecţi ar trebui să exercite un control mai riguros al modului în care se încasează şi gestionează banii lor, dar şi cum se efectuează plăţile în interiorul asociaţiilor de proprietari din care fac parte. Pentru că nu este posibil ca Apaterm să încaseze de la peste 60.000 de abonaţi câte 30.000, 50.000 sau 100.000 lei pe zi. Asta înseamnă că nu se încasează, în multe zile, nici 50 de bani de la fiecare abonat, în condiţiile în care sunt mii, chiar câteva zeci de mii de abonaţi care plătesc. E clar că banii dumnealor ajung în altă parte şi asta ar trebui să îi intereseze în mod deosebit”, a declarat primarul Marius Stan.

Prefectul Dorin Otrocol: „Electrica are mari probleme”

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, are în plan să convoace Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, unde cei implicaţi în furnizarea căldurii să găsească o soluţie. „Pentru a avea un control al încasărilor, noi am sugerat Primăriei, cu costuri minime, să cumpere un soft, un program în care fiecare asociaţie, zilnic, îşi introduce, în calculator, suma de bani pe care a primit-o de la fiecare dintre locatari, şi suma pe care a plătit-o şi cui”, a declarat prefectul, amintind şi că serviciul specializat din cadrul Primăriei ar trebui să controleze asociaţiile. Din păcate, aceste idei nu au fost puse în practică.

În plus, a precizat prefectul, Electrica are mari probleme din cauza consumurilor uriaşe generate de gălăţenii care şi-au cumpărat calorifere, aeroterme. „Sunt extrem de multe intervenţii pe zi la transformatoarele care pică pe capete!”, a subliniat prefectul. Reţeaua riscă să intre în colaps dacă toţi gălăţenii vor trece pe surse electrice de încălzire.

Plăţile au mai crescut

Apaterm afirmă că plăţile faţă de CET au crescut de la 595.000 de lei în perioada 10 – 13 februarie, la 1.074.000 de lei în această săptămână. „Am explicat încă o dată CET că şi în zilele următoare estimăm plăţi cel puţin la fel de mari şi mai ales că reluarea furnizării, de către CET, chiar în cursul zilei de astăzi, a agentului termic cu 2.800 - 3.000 metri cubi şi cel puţin 90 de grade ar impulsiona cu siguranţă încasările la nivelul asociaţiilor. Iar aceste sume ar ajunge tot la CET, de îndată ce administratorii asociaţiilor vor face plăţile la Apaterm”, ne-a declarat Apaterm.

De duminică, în totalitate fără agent termic

Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale, ne-a declarat că tocmai a primit preaviz din partea Romgaz şi Transgaz, iar momentul în care se va sista livrarea gazului necesar producerii agentului termic depinde doar de aceste companii.

Cert este că trebuie achitată factura, iar bani pentru a o acoperi nu sunt. În aceste condiţii, există posibilitatea să se ceară direct falimentul CET, iar de duminică, 22 februarie, ora zero, furnizarea gazului se fie sistată. Iar oraşul riscă să rămână complet în frig!

Iată cum FACTURILE plătite la zi nu le ţin de CALD gălăţenilor -->> http://www.viata-libera.ro/eveniment/64111-oras-intrat-in-era-glaciara-facturile-platite-la-zi-nu-le-tin-de-cald-galatenillor-foto


CITEŞTE ŞI: Medicii gălăţeni AVERTIZEAZĂ: Frigul din case poate duce la DECESUL bolnavilor cronici!

Citit 11454 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Februarie 2015 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.