PROGNOZA METEO/ Cum va fi vremea la Galaţi în această toamnă

PROGNOZA METEO/ Cum va fi vremea la Galaţi în această toamnă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, la sfârşitul săptămânii trecute, prognoza meteo pentru toamna anului 2015. Conform estimărilor, la Galaţi vom avea parte de o toamnă călduroasă, mai ales în prima lună, şi de puţine precipitaţii.

Septembrie - cald şi precipitaţii puţine

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie prognozează că temperaturile medii lunare se vor situa peste cele normale în zona Galaţiului, în luna septembrie. Astfel, sunt şanse mari ca vara să se prelungească şi în prima lună de toamnă a anului 2015.

Conform estimărilor, temperatura medie a lunii septembrie la Galaţi se va situa în jurul valorii de 18-19 grade Celsius, în vreme ce media multianuală lunară are valoarea de 16 grade Celsius. La capitolul precipitaţii, luna septembrie nu pare să vină cu semne bune, în sensul că în zona Galaţiului ploile vor fi destul de rare şi slabe cantitativ. Meteorologii prognozează o cantitate de precipitaţii de 40 de litri pe metrul pătrat, la Galaţi, pentru luna septembrie, în vreme ce media multianuală lunară pentru aceeaşi perioadă este de 60 de litri pe metrul pătrat.

Octombrie - povestea se repetă

Conform estimărilor, şi luna octombrie va fi mai caldă decât normal la Galaţi, regimul termic înregistrând valori peste mediile climatologice. Astfel, în octombrie, nu vom tremura de frig, căci temperatura medie se va situa în jurul valorii de 12-14 grade Celsius, în comparaţie cu media multianuală lunară (1981-2010), care se situează în jurul valorii de 10 grade Celsius. La capitolul precipitaţii, luna octombrie se va încadra în normalul ultimilor ani. Astfel, pentru 2015, meteorologii prognozează o cantitate obişnuită de ploaie la Galaţi - 40 de litri pe metru pătrat, media multianuală lunară având exact aceeaşi valoare.

Noiembrie - temperaturi decente

Pentru ultima lună de toamnă a anului 2015, specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie prognozează că temperaturile medii lunare se vor situa doar o idee peste normal, în zona Galaţiului. Astfel, în noiembrie, mercurul în termometre se va ridica în medie, la Galaţi, până la valoarea de 6 grade Celsius, în vreme ce media multianuală lunară are valoarea de 4 grade Celsius. Sunt şanse slabe ca temperaturile să scadă sub valoarea de zero grade noaptea, deci nu vom avea parte de o iarnă timpurie.

Şi ploile se vor încadra în limitele normale. Pentru ultima lună de toamnă a anului 2015, la Galaţi, este prognozată o cantitate de precipitaţii de 40 de litri pe metrul pătrat, exact cât media multianuală lunară.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading (Anglia) şi au un grad de realizare de aproximativ 60 la sută. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.        

Citit 5048 ori Ultima modificare Duminică, 23 August 2015 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.