La Galaţi au fost sărbătoriţi 150 de la naşterea Regelui Ferdinand I

La Galaţi au fost sărbătoriţi 150 de la naşterea Regelui Ferdinand I
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un eveniment cu totul deosebit, prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand, a avut loc, luni după-amiază, la Biblioteca "V.A. Urechia" Galaţi. Numeroşi simpatizanţi ai Familie Regale a României, dar şi nostalgici ai regimului monarhic din ţara noastră au luat parte la dezbaterea organizată de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) filiala Galaţi, denumită sugestiv "La o pledoarie pentru monarhie".

Pe parcursul întâlnirii au avut loc mai multe prezentări captivante, legate de viaţa, personalitatea şi domnia regelui supranumit "Întregitorul de ţară". Cu aceeaşi ocazie a fost lansat la Galaţi albumul "Lucrări publice în vremea Regelui Ferdinand", semnat de prof. univ. dr. ing. Nicolae Şt. Noica, ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului în perioada 1996-2000. Volumul este apărut în condiţii grafice extraordinare, la Editura Vremea.

În cadrul intervenţiei sale, istoricul şi cercetătorul Valentin Bodea a prezentat câteva dintre monumentele de patrimoniu gălăţean construite pe timpul domniei Regelui Ferdinand. Printre aceste clădiri amintim Catedrala Arhiepiscopală şi actualul sediu al Universităţii "Dunărea de Jos".

Prinţul Ferdinand s-a născut pe 24 august 1865, la Sigmaringen, în sud-vestul Germaniei. A fost al doilea rege al României, după unchiul său, Carol I, iar domnia sa a durat 13 ani, între 10 octombrie 1914 şi 20 iulie 1927. A condus astfel România în timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei, împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către şeful acesteia, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei. La sfârşitul războiului, România a încheiat procesul de realizare a statului naţional-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat ca primul rege al României Mari.

Citit 1300 ori Ultima modificare Marți, 25 August 2015 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.