Direcţia Apelor Mureş a deschis o anchetă după ce pe râul Mureş au fost observaţi peşti morţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Apelor Mureş a deschis o anchetă după ce pe râul Mureş, în zona Ogra-Cipău, au fost observaţi peşti morţi, specialiştii urmând să stabilească dacă e vorba de o poluare chimică sau mortalitatea piscicolă a fost cauzată de lipsa oxigenului din apă, transmite corespondentul NewsIn.

"Este a treia oară în această lună când se înregistrează mortalitate piscicolă pe râul Mureş, în zona Ogra-Cipău. Am fost sesizaţi de cetăţeni aflaţi pe malul râului Mureş că pe apă plutesc mulţi peşti morţi, de diferite dimensiuni. Ne-am deplasat în zonă şi am recoltat probe, iar până când analizeze nu vor fi gata nu ne putem pronunţa dacă e vorba sau nu de o poluare", a declarat duminică, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Mureş, Călin Fokt.

Spre deosebire de  poluarea semnalată joi, când de la Staţia de epurare a municipiului Târgu Mureş, aparţinând de SC AQUASERV SA, din cauza unor manevre greşit efectuate, s-a ajuns la deversarea în râu a unei cantităţi însemnate de nămol din decantorul primar şi apa era neagră, acum nu s-a constat nicio modificare de culoare, a precizat Fokt. "Deci vizibil nu se poate stabili dacă e vorba de o poluare chimică sau de lipsa oxigenului dizolvat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Mureş.

Acesta a adăugat că incidentul ar putea avea legătură cu poluarea accidentală produsă joi din cauza unor lucrări la Uzina de apă.  “Nămolul deversat joi de AQUASERV este într-adevăr un mare consumator de oxigen şi probabil acea substanţă mare ajunsă în apă să fi consumat oxigenul. Am sesizat Direcţia Sanitară Veterinară pentru a stabili cauza morţii peştilor, mai ales că populaţia din aval de Ogra a recoltat o cantitate însemnată din peştele mort pentru a-l consuma. În 24 de ore vom şti dacă a fost vorba de o nouă poluare”, a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor.

Joi, sute de peşti au murit, după ce s-au făcut teste la uzina de apă din Cristeşti la staţia de epurare aparţinând de SC Aquaserv SA Târgu-Mureş. "În urma evacuării unei cantităţi substanţiale de nămol şi pe fondul debitelor scăzute în râul Mureş, s-a produs în zona Ogra-Cipău o mortalitate piscicolă. Din informaţiile deţinute în prezent se presupune că lipsa de oxigen dizolvat şi depunerile de nămol fin pe branhiile peştilor au condus la asfixierea acestora”, a declarat vineri directorul AN “Apele Române” Mureş, Mihai Covaciu. Operatorul regional de apă, SC Aquaserv SA Târgu-Mureş, a fost sancţionat contravenţional cu suma de 35.000 lei. 

Purtătorul de cuvânt al Aquaserv, Nicolae Tomuleţiu, a declarat că testele au fost efectuate de constructorul SPAANS BABCOCK ALEWIJNSE din Olanda, căruia i s-a aplicat amenda deoarece nu a respectat prevederile contractuale şi procedurile din Planul de Management de Mediu.

Citit 701 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.