24 iunie - naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Tuturor celor care îl au ca protector pe Sfântul Ioan Botezătorul, sănătate şi numai lumina lină în viaţă! La mulţi ani! *

Pe 24 iunie, creştinătatea  cinsteşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi percepută în popor drept Sânzienele sau Drăgaica. Este o sărbătoare cu dată fixă, iar prin veacuri, creştinismul s-a împletit cu elementele romane preluate dinainte de creştinism. Noi, creştinii,  trebuie însă să înţelegem că pe 24 iunie este Naşterea Înaintemergătorului Domnului” - Sfântul Ioan Botezătorul. 

Sfântul Ioan Botezătorul este  fiul lui Zaharia, slujitorul la Templu, şi al Elisabetei - ruda Fecioarei Maria. Scriptura consemnează că naşterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost una minunată, vestită de înger. Asemenea a fost şi viaţa acestui Sfânt, a unui înger în trup.

Treizeci de ani a trăit în pustia Iordanului, în rugăciune şi se spune că umbla îmbrăcat în piele de cămilă şi se hrănea cu miere sălbatică şi lăcuste. Sfântul Ioan Botezătorul coboară la Iordan şi botează cu apă spre pocăinţă şi el este cel care-l botează pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, în apa Iordanului.

În slujba Bobotezei este numit „Sfeşnicul Luminii”. Este cel care a netezit cărările Domnului. „Eu botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc” (Matei 3,11). Sfinţii Părinţi îl consideră drept „Cel mai mare Proroc al Vechiului Testament, născut din femeie”.

Cel mai răspândit prenume al românilor

Prenumele de Ioan este cel mai răspândit la noi. Vine din ebraicul  „Johanan”, nume teoforic compus din „Yahve” şi „hanan” care înseamnă „a avea milă”, „a milui”. Mai târziu, preluarea în greacă şi apoi în latină a dat „Iohannes”, iar formele latinei târzii a impus forma „Ioannes”, după influenţa grecească, spun specialiştii.

Tuturor celor care se numesc Ion, Ionel, Ioan, Ioana, Oana le dorim sănătate, viaţă lungă, numai lumină lină în viaţă. La mulţi  ani!

Citit 875 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.