De ce durează mult schimbarea permiselor de conducere străine

De ce durează mult schimbarea permiselor de conducere străine
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preschimbarea unui permis de conducere eliberat în străinătate poate deveni, în unele cazuri, o aventură greu de digerat de către solicitanţi, mai ales de cei a căror pâine depinde de un document valabil. De la depunerea dosarului de schimbare a actului la Serviciul Permise până la intrarea în posesia noului document pot trece săptămâni, în cazurile cele mai fericite, luni sau chiar un an! Şi asta nu din vina funcţionarilor, ci a sistemului, care impune o serie de verificări ce trebuie efectuate cu scopul de a stabili dacă nu cumva solicitantul mai deţine un alt permis de conducere decât cel supus schimbării.

Hopurile din baza de date

Dacă înregistrarea dosarului cu documente necesare schimbării şi aprobarea lui durează cel mult două-trei zile, nu acelaşi lucru se poate spune despre timpul necesar verificării în baza unică de date - RESPER, operaţiune ce trebuie făcut de către funcţionarii de la Permise.

„Teoretic, verificarea este simplă în ceea ce priveşte statele înscrise în baza de date, dacă toate sistemele funcţionează. Dacă nu există probleme cu vreun sistem, eliberarea unui nou permis se poate face în circa două săptămâni. Se întâmplă însă destul de frecvent ca sistemul dintr-o ţară sau mai multe să fie picat pentru un număr de zile şi atunci verificările durează mai mult. Probleme mari avem cu cei care au permise eliberate de state care nu sunt membre RESPER, cum ar fi Republica Moldova sau Spania. Acolo verificările durează mult”, ne-a precizat Cristi Baciu, şeful Biroului Permise din cadrul SPCRPCIV Galaţi.

În momentul de faţă, în baza de date sunt incluse 24 de state europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Ungaria. Ultima intrată pe listă este Italia, stat emitent de permise pentru foarte mulţi români care muncesc în Peninsulă şi care  aderat la RESPER în urmă cu doar o lună. „Până să intre Italia în RESPER, aveam dificultăţi mari, au fost situaţii când soluţionarea unui dosar a durat şi un an de zile”, a completat reprezentantul Biroului Permise.

Situaţii nefericite

În cazul în care din verificări rezultă că un solicitant este titular al mai multor permise de conducere, emise de state diferite, atunci i se va returna documentul pe care vrea să îl preschimbe, deoarece această operaţiune nu este posibilă în astfel de condiţii. Fără permis nou pot pleca de la ghişeu şi gălăţenii al căror document, emis în străinătate, este expirat la data solicitării de preschimbare. Aceştia vor primi doar o dovadă fără valabilitate, cu care pot circula numai pe teritoriul României.

Citit 22388 ori Ultima modificare Vineri, 04 Martie 2016 15:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.