Arhitecta-şefă vrea urbanism cu „sfatul bătrânilor”

Arhitecta-şefă vrea urbanism cu „sfatul bătrânilor”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înfiinţarea Comisiei tehnice de amenajarea teritoriului şi urbanism, propusă de noua arhitectă şefă Florentina Iugan, a stârnit vii discuţii la ultima şedinţă a Consiliului Local, fiind votată de numai 14 aleşi.

Ieri, arhitecta şefă a ieşit la rampă pentru a mai explica o dată rostul acestei structuri, în condiţiile în care există o comisie de urbanism din cadrul CL. Florentina Iugan a explicat că această comisie este prevăzută şi în legea 350 şi că în toate municipiile există acest „sfat al bătrânilor” pentru deciziile arhitectului şef privind documentaţiile de urbanism şi orice alte studii privind dezvoltarea municipiului.

Arhitecta şefă a declarat că pe biroul său se găsesc în analiză mai multe dosare controversate privind extinderi la parter. Specialista susţine că majoritatea proiectelor cetăţenilor sunt mediocre sau submediocre şi nu respectă metodologia.

Arhitecta Florentina Iugan a subliniat că profesori universitari de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti care activează în comisie vor face muncă voluntară.

„Noi avem o colaborare cu Universitatea şi pentru că PUG-ul este actualizat de către centrul de proiectare al universităţii, eu am fost cadru didactic acolo, intenţia mea a fost când a venit la Galaţi să aduc un suflu nou şi de arhitectură şi tendinţe în urbanism din afara Galaţiului”. 

Aviz consultativ

Arhitecta şefă - Comisia tehnică – Comisia de Urbanism a CL, acesta va fi traseul pe care îl vor parcurge proiectele gălăţenilor. „Nu i se ia niciunui consilier sau comisii nimic, ci se aduce un ajutor. Comisia va analiza documentaţiile de urbanism şi orice alte documente care nu au o rezoluţiei clară conform normativelor şi va da un aviz consultativ, favorabil sau nu. Hotărârea finală va fi luată de Comisia de Urbanism”, a precizat Florentina Iugan.

Arhitecta şefă susţine că nu se poate ajunge la conflicte între comisia tehnică şi cea formată din consilieri. În cazul unui aviz negativ al Comisiei tehnice, se recomandă modificarea documentaţiei proiectului respectiv. Dar consilierii din Comisia de Urbanism pot aproba un proiect cu aviz negativ pe considerente sociale sau economice.

Preşedintele Comisiei de Urbanism a CL, viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco, a declarat însă că va chibzui îndelung până să acorde aviz favorabil unui proiect pentru care o comisie unde specialiştii a spus „nu”.

Citit 1915 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.