UPDATE | Quintus, înmormântat cu onoruri militare

UPDATE | Quintus, înmormântat cu onoruri militare
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

UPDATE, 18 septembrie | Peste două sute de persoane au participat, duminică, 17 septembrie, la funeraliile fostului preşedinte de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a informat News.ro. Serviciul religios s-a desfăşurat la Biserica "Buna Vestire" din Ploieşti, ulterior sicriul cu trupul neînsufleţit trecând prin faţa locuinţei familiei Qiuntus, prin faţa Muzeului de Artă, care poartă numele tatălui seniorului liberal, Ion Ionescu Quintus, şi prin faţa Palatului Administrativ din oraş. Sicriul a fost învelit în tricolor, după care drapelul a ajuns la familia politicianului. Înmormântarea a avut loc, cu trei salve de puşcă, la Cimitirul "Viişoara" din Ploieşti. (Corina Dobre)


PIERDERE. Un reper al liberalismului în România a dispărut. S-a stins din viață Mircea Ionescu Quintus | Senatorul Mircea Ionescu-Quintus, preşedintele de onoare al Partidului Naţional Liberal, a murit, vineri, 15 septembrie, la vârsta de 100 de ani. Quintus a fost decorat cu Ordinul "Steaua României" în rang de ofiţer de preşedintele Klaus Iohannis în luna martie, când a împlinit vârsta de 100 de ani, în semn de "înaltă apreciere pentru contribuţia remarcabilă la consolidarea unei vieţi politice democratice în România şi pentru dăruirea de care a dat dovada de-a lungul întregii sale cariere politice, precum şi pentru exemplul de conduită civică". "Viaţa mea a fost un roman", spunea seniorul liberal, la Cotroceni, în discursul ţinut în luna martie cu ocazia decorării sale.

"Viaţa mea a fost un roman, pentru că am trăit peste 100 de pagini tipărite, fiecare zi fiind o pagină, să spunem. Şi de fiecare dată am încercat să-mi slujesc oamenii din jurul meu, societatea şi mai ales patria, ţara. Mi-am făcut datoria ca român şi ca ostaş şi cred că mi-am făcut datoria şi ca om politic, în ultimii 25 de ani. Înainte de toate, mă simt mândru să fiu român şi să fac parte din acest vrednic neam".

Anunţul decesului a venit chiar când liberalii erau reuniţi, la Braşov, pentru Consiliul Naţional, informează Hotnews. Ludovic Orban, preşedintele PNL, a luat cuvântul în faţa liberalilor şi a propus amânarea Consiliului Naţional timp de două săptămâni. "Cel mai iubit liberal, preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, nu mai este printre noi", a anunţat liderul PNL Ludovic Orban, în deschiderea lucrărilor. "În urmă cu trei zile, l-am sunat pe domnul preşedinte pentru a îl invita la reuniunea Consiliului Naţional, mi-a spus că nu crede că poate să vină pentru că se simţea rău, dar să aştept să se pună pe picioare pentru că va fi în continuare alături de PNL. Mi-am dorit să îi fac o vizită pentru a discuta despre viitorul PNL", a declarat Orban.

Mircea Ionescu Quintus a fost membru PNL timp de 70 de ani, a condus, la un moment dat, partidul şi a fost, de-a lungul timpului, ministru al Justiţiei şi preşedinte al Senatului. Liberalul era şi scriitor, cunoscut pentru epigramele sale. A trăit sub mai multe regimuri politice şi, potrivit presei centrale, l-a respectat pe Ion Antonescu şi i-a preţuit pe Regina Maria şi pe Regele Ferdinand. L-a avut ca model pe I.G. Duca (prim-ministru liberal, asasinat de legionari în 1933) şi a avut prilejul de a primi sfaturi de viaţă de la Nicolae Iorga. Mircea Ionescu Quintus a suferit în temniţele comuniste şi la Canal pentru vina de a fi înţeles mecanismele democraţiei participative. (Corina Dobre)

MESAJUL Filialei PNL Galați

„Mândria că suntem români ar trebui să ne păstreze  pe drumul nostru.” Mircea Ionescu Quintus

Astăzi, pleacă dintre noi un etalon de onestitate, corectitudine şi spirit de sacrificiu.

Nu-l vom mai asculta pe scriitorul Mircea Ionescu Quintus, dar îl vom citi, nu-l vom mai auzi pe oratorul Mircea Ionescu Quintus, dar îl vom cita, nu-l vom mai consulta pe înţeleptul nostru mentor, dar îl vom studia.

Pierdem un prieten drag şi apropiat, pierdem un avocat care şi-a închinat cariera adevărului şi cinstei, un erou, general de brigadă în retragere, veteran de război decorat cu Ordinul „Coroana României” cu spade şi panglici de Virtute Militară, un membru al Uniunii Scriitorilor din România, preşedintele de onoare al Uniunii Epigramiştilor, un profesor la catedra de Drept constituţional şi administrativ la Facultatea de Studii Juridice a Universităţii de Inventică din Ploieşti.

Pierdem un om care a preferat temniţa trădării principiilor, care a ales să-ndure chinul lagărelor comuniste, dar nu şi-a abandonat credinţa.

Câştigăm, însă, bucuria de a-l păstra în fiecare dintre noi, reper a ceea ce-ar trebui să-nvăţăm să rămânem sau să devenim.

Toţi membrii Filialei PNL Galaţi sunt alături de familia domnului preşedinte de onoare Mircea Ionescu Quintus, rugându-ne bunului Dumnezeu să-i dăruiască veşnică lumină şi odihnă.


Senatorul liberal Mircea Ionescu Quintus a decedat vineri, 15 septembrie, la vârsta de 100 de ani. El era președinte de onoare al Partidului Național Libera, a relatat digi24.ro.

Născut pe 18 martie 1917, Mircea Ionescu Quintus s-a înscris în PNL la vârsta de 19 ani. A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost deţinut politic în perioada comunistă, iar după Revoluţie, preşedinte al PNL, ministru al Justiţiei, deputat şi de două ori senator. A fost cetățean de onoare al orașelor Ploiești și Orșova. Era căsătorit și avea un fiu.

Și scriitor, Mircea Ionescu Quintus a fost membru al Uniunii Scriitorilor, el publicând mai multe volume de epigrame. Una dintre acestea a rostit-o anul trecut pe scenă, cu ocazia aniversării a 99 de ani: „Spre suta anii se adună/ Ca prin păduri, semeţii brazi/ Şi s-or găsi destui să spună/ Ce mai înseamnă suta azi?”.

În 2002, a fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu „Steaua României” în grad de cavaler. În 2009, a primit de la preşedintele Traian Băsescu gradul de general de brigadă în retragere. Anul acesta, președintele Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul „Steaua României” în rang de ofițer.

Ultimul eveniment politic la care a participat a fost Consiliul Naţional de Coordonare al PNL de la începutul lunii martie, unde liberalii au stabilit calendarul şi regulile alegerilor interne din partid. (VLG)

Citit 3602 ori Ultima modificare Luni, 18 Septembrie 2017 20:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.