FEN cere reluarea grevei generale

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Naţional al Federaţiei Educaţiei Naţionale, întrunit în şedinţă extraordinară, a decis că trebuie reluat conflictul de muncă suspendat pe 6 mai 2009, întrucât  guvernanţii nu au respectat prevederile acordului încheiat atunci cu sindicaliştii. În acelaşi timp, FEN face apel către toate sindicatele să demareze procedurile pentru declanşarea grevei generale.

FEN a mai decis ca în prima zi de şcoală să înmâneze un document, în semn de protest, tuturor parlamentarilor, demnitarilor şi reprezentanţilor administraţiei locale care vor participa la deschiderea festivă a anului şcolar. În acelaşi timp, FEN le solicită parlamentarilor să nu voteze proiectele de lege în forma actuală.

Nemulţumirile sindicaliştilor din învăţământ sunt legate de proiectul Legii salarizării unitare în domeniul bugetar care situează personalul din învăţământ în partea inferioară a grilei, de dispariţia din proiectele de lege  a numeroaselor sporuri acordate până în prezent pentru calitate şi performanţă în educaţie.

Sindicaliştii susţin că nu sunt de acord nici cu restructurările făcute prin inspectoratele şcolare, reducându-se recent peste 19.000 de posturi fără consultarea şi acordul partenerilor sociali.

Alt motiv sunt rectificările negative, bugetul Educaţiei fiind diminuat cu circa 2,5 la sută din PIB în 2009, încălcându-se flagrant Legea învăţământului.

Totodată, sindicaliştii protestează pentru că  Executivul a hotărât diminuarea în lunile octombrie-decembrie 2009 cu 15,5 la sută a salariilor angajaţilor din sistemul educaţional.

Citit 767 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.