Primăria va da tonul la culorile blocurilor

Primăria va da tonul la culorile blocurilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vom avea „cartierul galben” sau „cartierul nou”, după cum va decide arhitectul-şef al oraşului *

Gălăţeanul nu s-a născut doar poet ci şi... artist plastic. O dovedeşte cu prisosinţă amalgamul cromatic care peticeşte faţadele de culoarea jegului ale blocurilor.

Reabilitarea termică făcută pe cont propriu de gălăţenii care n-au mai suportat frigul din case, mucegaiul ori igrasia, a adus în prim-plan culori care de care mai fistichii. În cazul cel mai paşnic, pe faţadele gri-cenuşii sau bej-murdar, apare ca un pansament albul impecabil al unui apartament reabilitat.

Bejurile de toate nuanţele sunt concurate de rozuri care îţi cresc glicemia. Un galben gelos care îţi pălmuieşte privirea se asociază adesea unui verde turbat. Vernilul poate face curte unui portocaliu eminamente politic sau vreunui roz siropos.

Degradeuri de tot felul împestriţează faţadele terne şi învechite ale blocurilor. Sunt şi cazuri în care locatarii chiar au avut în intenţie să aibă aceeaşi culoare. Dar nu s-au întrebat între ei care şi ce a folosit, ci fiecare a preferat o viziune proprie asupra aceleiaşi culori, aşa că blocul cu pricina a reuşit să adune la un loc toată gama de bejuri posibile.

Autorităţile locale au anunţat că de anul viitor blocurile „carcalete” nu mai au nicio şansă. Asociaţiile de proprietari care beneficiază de Programul Naţional de Reabilitare Termică vor fi obligate să-şi vopsească imobilele într-o singură culoare, aleasă din gama stabilită de arhitectul-şef al Galaţiului.

Lucrare la nivel macro

Viceprimarul municipiului Galaţi, social-democratul Nicuşor Ciumacenco, a declarat că de anul viitor nu se vor mai da autorizaţii pentru reabilitarea termică a unui singur apartament din bloc:

„Nu va fi posibil să se facă un singur apartament, ci măcar toată scara. În clipa în care se va da autorizaţia li se va spune asociaţiilor de proprietari că trebuie să îşi aleagă o culoare unitară pentru tot blocul. La fel este prevăzut şi în Planul de Urbanism General şi în regulamentul de aplicare a acestuia. E o lucrare la nivel macro. Din clipa în care se va obţine autorizaţia pentru reabilitarea termică a primului bloc, vom schimba regulile pentru toate blocurile pentru că există alternativa”.

„Cât timp nu am sprijinit operaţiunea de reabilitare termică şi oamenii şi-au făcut lucrări prin eforturi proprii, am spus să nu le dăm în cap. Dar s-au scăpat lucrurile de sub control. La blocurile turn din oraş la etajul opt unul e violet, altul portocaliu, altul verde. Această situaţie se va opri”, a declarat viceprimarul. 

Jos cu lucrările necorespunzătoare!

Locatarii care şi-au făcut izolaţia pe cont propriu sunt îngrijoraţi ce se va întâmpla cu investiţia lor în cazul în care tot blocul va intra în reabilitare. Cei care au tâmplărie de aluminiu şi au folosit acelaşi tip de materiale ca şi în proiectul general de reabilitare ar putea beneficia de o scădere a costurilor suportate, din devizul general al blocului.

„Probabil dacă proiectantul şi constructorul consideră că e izolaţia în regulă, va fi cuprinsă în lucrarea generală, dacă nu, va fi îndepărtată şi refăcută. Nu ştiu dacă tehnic este posibilă reabilitarea unui bloc dacă un apartament este deja făcut. Când asociaţia semnează un acord, nimeni nu se mai poate împotrivi”.

„Din câte ştiu, lucrurile făcute individual nu sunt dintre cele mai fericite, pentru că neexistând o lucrare unitară, apa se infiltrează. Uneori depinde de grosimea materialului, unii au polistiren de şapte, alţii de zece. Reabilitarea propune îmbunătăţirea confortul termic, reducerea pierderilor, şi o estetică a blocurilor”, a declarat viceprimarul.

Fiind o lucrare la nivel macro, Primăria Galaţi va impune o gamă cromatică pentru fiecare cartier, şi aceeaşi culoare se va aplica şi pe blocurile din împrejurimi care se vor reabilita sau construi.

Citit 1811 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.