Ei AU RENĂSCUT OȚELUL Galaţi! Unul dintre suporterii fondatori a mers cu devotamentul dincolo de limita imaginabilului

Ei AU RENĂSCUT OȚELUL Galaţi! Unul dintre suporterii fondatori a mers cu devotamentul dincolo de limita imaginabilului
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Echipa de fotbal Oţelul Galaţi a renăscut în urma cu mai bine de un an şi jumătate, într-un club care are cea mai curată şi mai solidă fundaţie, o bază formată din iubirea fără limite a suporterilor înfocaţi. Bogdan Bartoş este unul dintre ei, participând cu implicare maximă, ca voluntar, la consolidarea clubului.

Faleza Superioară, sfârşit de noiembrie, târziu în noapte, plouă şi e frig. A patra seară la rând, el e încă acolo, la standul Oţelului deschis de Zilele Galaţiului. Totul ca voluntar, din devotament pentru echipa sa, pentru echipa oraşului. Numai atât şi tot este de ajuns pentru a impresiona pe oricine are cât de cât afinităţi pentru sport.

La început, cu modestie, a evitat "lumina reflectoarelor", dar l-am convins să devină "subiect de ziar", cu un argument în faţa căruia nu poate rezista: "chiar eşti un exemplu de urmat, poate aşa vor înţelege mulţi să se alăture Oţelului, ca socios".

"Eram un sămânţar"

Povestea lui Bogdan Bartoş, gălăţeanul cu vârsta de 32 de ani devenit un exemplu de implicare în viaţa comunităţii, începe de la statutul de "sămânţar". "Nu eram un fan înfocat, prin Peluza Nord sau să fac deplasări, ci un simplu sămânţar (n.r. - jargon specific stadioanelor, termen pentru spectatorii pasivi la meciuri, deseori mâncători de seminţe)".

Implicarea totală a început odată cu noul club. "Am mers la acel ultim miting înainte de falimentul vechiul club şi am avut senzaţia că nu contăm, că nu putem face nimic. Când a apărut anunţul adunării de pe "Siderurgistul", pentru a se discuta cum putem ţine Oţelul în viaţă, am mers din curiozitate. Am văzut acolo oameni pe care îi ştiam din tribună că sunt de mare caracter şi asta mi-a dat încredere în proiect, mai ales că le împărtăşeam ideile. De data asta a fost invers faţă de miting, am realizat că acum chiar contăm, că de data asta chiar putem face multe pentru echipa noastră. Am simţit cu adevărat că "Oţelul suntem noi"", a povestit Bogdan Bartoş momentul în care s-au pus bazele renaşterii campioanei din 2011 şi a devenit unul dintre primii membri cotizanţi ai clubului.

Omniprezent la magazinul oficial

Aşa a devenit "băiatul cu urna", adunând din tribună donaţii semnificative pentru echipă, în urmă cu un an şi jumătate, la primele meciuri din Liga a IV-a. Apoi, Suporter Club Oţelul s-a dezvoltat repede, iar Bogdan s-a transformat în "băiatul din magazin", pentru că este prezent mai mereu în magazinul oficial redeschis la stadion, în zona peluzei dinspre Spitalul de Copii.

A renunţat până şi la meciuri

Meciurile favoriţilor reprezintă esenţa vieţii de suporter oriunde în lume, iar Bogdan Bartoş şi-a dus devotamentul pentru Oţelul dincolo de limita imaginabilului, sacrificându-şi plăcerea supremă de a-şi vedea echipa jucând. "Casele de bilete se închid după începerea meciurilor şi rămâne magazinul deschis. Cineva trebuie să fie aici pentru cei care nu pot veni de la început, să ştie că au oricând de unde lua bilet, până la urmă e o formă de respect pentru ai noştri, pentru ceilalţi suporteri. Aşa că în turul Ligii a III-a am intrat în tribună doar cam la ultimele 10 minute din fiecare meci. Văd pe smartphone cât de cât, pe streaming. Mi-am şi luat-o, la derbiul cu Aerostar: tribuna a vuit când a apărat Udeanu acel penalty, iar eu urlam prin magazin "gooool", convins că marcasem", a mai povestit suporterul care face totul la club exclusiv ca voluntar, în timpul rămas după orele de la locul său de muncă. Cu toate că nu a avut cum să vadă meciurile, pentru a ajuta clubul și financiar și-a cumpărat abonament la tribuna oficială! 

Bogdan Bartoş a adăugat că una din compensaţii a fost satisfacţia de a avea ocazia să facă card pentru un nou membru socios chiar în timpul unui meci. La capitolul vânzări, a mărturisit că cea mai consistentă achiziţie a fost făcută chiar de unul dintre jucători, atacantul George Cârjan, care a cumpărat cinci tricouri identice cu cele de joc. "Sunt şi suporteri care au luat din toate produsele, nu apare nimic nou fără ca ei să vină să le cumpere".

Pentru a ţine magazinul deschis cât mai mult timp, Bogdan a fost ajutat la vânzarea directă de un alt suporter, Alexandra Catrinescu. "Din fericire, lucrurile merg în direcţia dorită. Activitatea comercială a magazinului oficial a crescut constant, astfel că ne-am permis să o putem angaja pe Alexandra. Meritele sunt ale tuturor. Virgil Rădulescu este director de vânzări şi face o treabă excelentă, Valentin Munteanu se ocupă de marketing, Alexandru Lungeanu de grafică, iar Marian Brăilescu ne coordonează pe toţi", a ţinut să precizeze Bogdan Bartoş.

"Socios", la două ore de la naştere

Bogdan Bartoş are trei copii, iar în activitatea sa de la Oţelul este susţinut de soţie, Lucia. "La început, veneam la stadion doar ca să fiu cu el, să-l văd pe el fericit. Acum, e ca o datorie, cineva din familie trebuie să vadă meciurile, dacă Bogdan nu poate. Plus că, mai în glumă mai în serios, aşa îl pot tachina, îl sun din Peluză şi îl oftic că eu sunt acolo, copii la fel, iar el nu", a povestit Lucia Bartoş.

Ambii sunt membri socios, la fel ca şi cei trei copii ai lor: Alexandra Maria (4 ani), Alexandru Bogdan Mihai (2 ani) şi Daria Irina (2 luni).

Mezina familiei Bartoş, Daria Irina, este deţinătoarea unui record în Galaţi, posibil chiar în lume, de cel mai tânăr "socios" al unui club sportiv: avea vârsta de doar... două ore când tatăl i-a făcut card de membru.

"Cel mai important este că ai noştri copii au în oraş clubul pentru care să crească, pentru care să trăiască aceleaşi sentimente pe care le avem noi. Alexandru B., aşa visez să scrie pe tricoul fiului când va juca cu Oţelul în Liga I. Sau măcar lider de galerie să-l văd", a mai spus Bogdan Bartoş.

Suporter Club Oţelul Galaţi, înfiinţat în vara lui 2016 de o parte dintre legendele şi suporterii fostei campioane Oţelul după ce societatea care administra activitatea echipei a intrat în faliment, are un statut cu câteva principii de bază menite să împiedice repetarea tristei experiențe din perioada 2011-1016. Pentru a nu se mai putea ajunge la dependență de o singură persoană, conducerea administrativă (preşedinte şi componenţii Consiliului Director) este aleasă periodic prin vot doar de membrii cotizanţi (socios), astfel că aceştia din urmă au putere deplină asupra destinelor propriului club. Totodată, cei din conducerea administrativă pot fi aleşi doar dintre membrii cotizanţi.

Primul preşedinte ales al SC Oţelul este Cornel Romeo Moisescu, votat de „socios” în decembrie 2016. Echipa a pornit din Liga a IV-a în toamna anului 2016, în primul sezon a obţinut promovarea în Liga 3, eşalon unde a încheiat turul pe locul patru, la doar două puncte de primul loc, având ca obiectiv imediat a doua promovare consecutivă, acum în liga secundă.

Citit 11373 ori Ultima modificare Vineri, 12 Ianuarie 2018 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.