Cum suntem văzuţi de un tânăr american. Interviu cu un misionar mormon ajuns în Galaţi

Cum suntem văzuţi de un tânăr american. Interviu cu un misionar mormon ajuns în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

"Hai sa începem acest an într-o notă bună! Spune-mi ceva frumos despre Galați!", era invitaţia pe care americanul Tanner Parker o lansa, în primele zile ale lunii ianuarie, pe grupul "Galaţi şi gălăţeni", unul dintre cele mai numeroase de pe Facebook. Tanner este din Tennessee, SUA, şi şi-a anunţat sosirea în Galaţi pe 9 noiembrie anul trecut, când i-a întrebat public pe gălăţeni "ce este bun de făcut în oraşul lor". La doar 19 ani, Vârstnicul Parker este misionar al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă - România, sau mormon, cum se spune în limbajul colocvial. Iar "vârstnic" este un titlu pentru misionarii bărbați. Fără a încerca să facem prozelitism, am fost curioşi să aflăm cum se vede Galaţiul şi România prin ochii unui american.

- Tanner, de cât timp eşti în România, cât de repede ai învăţat limba română şi care ar fi, pe scurt, misiunea ta aici?

- În februarie 2020 am venit din America în România. Am stat cinci luni în Timişoara şi alte trei luni în Bacău, iar acum sunt în Galaţi. Am început să învăţ limba română în ianuarie 2020, iar cursul a durat doar şase săptămâni. Am învăţat limba de la alţi misionari care s-au întors din România în SUA. Scopul nostru este să-i invităm pe alţii să vină mai aproape de Dumnezeu şi de Isus Hristos. Doar încercăm să facem dintr-o comunitate un loc mai bun pentru toţi oamenii.

- Cum ţi se par România şi mai ales oraşele prin care ai trecut?

- Îmi place România foarte mult. Oamenii sunt minunaţi! Aveţi o cultură diferită de cea din SUA. Dar cred că ceea ce îmi place foarte mult este că oamenii de aici sunt foarte direcţi. Spun ceea ce vor şi putem să vorbim deschis. În America, mi se pare că trebuie să mergi în jurul subiectului până la un punct şi durează.
De asemenea, mi-au plăcut centrele oraşelor prin care am fost. Iar mâncarea de aici e foarte bună! Îmi plac cel mai mult sarmalele şi ardeii umpluţi.

- Vi se spune mormoni. Când şi de ce ai devenit misionar al acestei biserici?

- Mormon este o poreclă pe care nu o folosim. Noi încercăm să folosim numele întreg, chiar dacă este puţin lung - Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă. M-am născut în această biserică, părinţii mei fiind membri ai acesteia. Nu este obligatoriu să fii misionar, dar eu mi-am dorit să fac acest lucru încă de când eram mic şi acum am această oportunitate. Trimitem o aplicaţie în acest sens, iar conducătorii spun în ce ţară e nevoie de misionari, iar de acolo suntem trimişi în diferite oraşe. Stăm cât trebuie, apoi suntem trimişi altundeva.
Nu facem această muncă pentru a primi bani. Înainte de misiune, am lucrat într-o pizzerie pentru doi-trei ani şi am economisit bani pe care îi folosesc acum. A fost greu la început, dar învăţăm şi creştem foarte mult în cursul misiunii noastre.

- Eşti într-o ţară majoritar ortodoxă. Sunt oameni care au convingeri puternice, care ţin la tradiţia ortodoxă, dar şi mulţi atei. Cât de dificil este să găseşti oameni care măcar să te asculte?

- Încercăm să vorbim cu oamenii în fiecare zi. Înainte de pandemie, mergeam pe stradă, acum facem postări pe Facebook de genul: „Hei, sunt nou aici în Galaţi, vreau să vă cunosc! Dacă vreţi să vorbim, să ne daţi un mesaj în privat. Şi aşa încercăm. Uneori este mai greu, pentru că fiecare om înţelege diferit ceea ce vrea. De asemenea, sunt şi oameni foarte deschişi să vorbească cu noi. Noi spunem niciodată: „Hei, trebuie să schimbaţi tot ceea ce credeţi!", ci încercăm să le împărtăşim ceea ce ne-a ajutat pe noi. Sunt şi oameni care se supără pe noi. Mereu, când mi se întâmplă acest fapt, mă gândesc că doar încerc să ajut. Mi se pare că putem să vorbim foarte deschis cu oameni care sunt religioşi deja, putem avea o discuţie despre credinţă cu ei. Şi nu ne batem joc unii de alţii, doar învăţăm unul pe altul ceea ce ştim.

- Poligamia face parte din Biserica ai cărei misionar eşti?

- Nu, deloc. Nu avem voie mai mult decât o soţie şi chiar nu ne dorim asta. A fost o perioadă când a fost poruncit de către Dumnezeu să facem aşa, dar după un timp a fost revelat că nu mai trebuie să mai facem aşa. Acum, dacă cineva face poligamie, este excomunicat.

- Există suspiciuni că misionarii bisericii pe care o reprezinţi ar avea şi activitate de agenţi secreţi. Este adevărat?

- Nu este nimic secret în activitatea noastră. Sunt multe lucruri care pot fi citite pe internet, dar care nu sunt adevărate deloc. Pe pagina bisericii se găsesc toate informaţiile despre istoria noastră şi despre ceea ce facem.

- Chiar, cât de puternică este biserica pe care aţi construit-o în România?

- În România, cred că sunt două-trei mii de persoane. În Galaţi, pe strada Bălcescu nr. 4 este numai o vilă, dar ţinem slujbe acolo în fiecare duminică şi oricine poate veni. Avem membri în Galaţi, în afară de cei câţiva americani care sunt misionari.

- Ce planuri ai după misiunea în România?
- Cred că mă voi întoarce din România în decembrie anul viitor. Voi merge la facultate ca să studiez şi să am un job normal. Cel mai probabil voi studia la Stomatologie sau Medicină, pentru că vreau să ajut oamenii.

Căsătoria pluralistă nu se mai practică

Conform datelor oficiale, timp de mai bine de o jumătate de secol, căsătoria pluralistă, adică poligamia, a fost practicată de mormoni. "La începutul istoriei Bisericii, Domnul a îndrumat ca un număr limitat de membri ai Bisericii să practice căsătoria pluralistă", recunosc adepţii acestei biserici. Cartea lui Mormon identifică un motiv pentru această "poruncă": pentru a spori numărul copiilor născuţi şi crescuţi în această biserică. Adepţii susţin că o revelație a fost primită la sfârșitul anilor 1800 pentru a pune capăt acestei practici.

Cine sunt mormonii

Potrivit Wikipedia, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă a fost întemeiată la 6 aprilie 1830, în vestul statului american New York, de Joseph Smith. Considerat de către mormoni profet al lui Dumnezeu, acesta a susținut că Dumnezeu și Isus Hristos l-au vizitat şi i-au poruncit să nu se alăture niciunei biserici, pentru că toate erau imperfecte și incomplete. Aşa că i-au promis că prin el va fi restaurată Biserica adevărată a lui Isus Hristos.
Denumirea de "mormoni" vine de la o carte de scripturi unică pentru această Biserică, numită Cartea lui Mormon. Mormonii se consideră creștini, dar nu se văd ca făcând parte din tradițiile ortodoxe, catolice sau protestante. "Noi credem că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Salvatorul lumii și că El ne iubește, pe toți, mai mult decât ne putem imagina. Acest lucru înseamnă că avem exact aceleași crezuri ca toate celelalte biserici creștine? Nu. Dar noi cu siguranță ne considerăm ucenici dedicați ai lui Isus Hristos", afirmă adepţii acestei biserici.

Citit 10534 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 02:58

8 comentarii

 • postat de parere
  Sâmbătă, 20 Februarie 2021 18:45
  90.95.146.***
  cel mai cinstit om, corect si atit de darnic incit iti dadea orice pe care l-am cunoscut in viata a fost costache matei, adept oastea domnului si mort de cancer la pina in 50 ani . am cunoscut oameni cinstiti si corecti in astia cu iehova. am cunoscut un mare smecher tot la iehova. am vazut credinciosi care isi fac cruce si apoi fac rau, am vazut in viata un mare om, onest cu familia, cinstit si muncitor cum n-am mai vazut, sirian. am cunoscut musulmani smecheri. am vazut atitia oameni de tot felul si vreau sa spun ca oamenii nu se impart dupa religie si in ceea in ce cred ci in IN CEEA CE FAC. oamenii ce fac bine sint importanti.......RELIGIA NU ARE IMPORTANTA.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Mihai caraman
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 19:02
  89.137.230.***
  Pentru patriotul: securist e un termen peiorativ. Noi suntem noii ochi. Acum se numeste SRI,SIE si altele iar daca esti patriot nu aderi la mormoni si le spui sa plece cu propaganda si prozelitismul in tara la ei. Noi romanii avem alta credinta si crez. Din America am importat droguri, pornografie, secte, mancare cu e-uri, vulgaritate, filme cu bombe si terosisti si violentasi toate relele. Sa se duca la ei acolo si sa ne lase pentru ca noi vom reusi prin noi insine si nu cu ei care au venit pentru interesele lor. Feriti-va de mormoni ca odata intrati in secta lor nu mai scapati. Veti fi hartuiti constant.

  Pentru rodax: Ai citit aberatia aia de carte a lui mormon? Ai inteles ceva de acolo? Daca nu..asata e si scopul sa te invarti in jurul cozii si sa iti pui la infinit intrebati si intrebari ca sa te tina captiv si curios. Incultura naste naivi si ei profita. Cititi, cititi, informati-va si nu va lasati pacaliti. Un agent de-al ostru a fost facut dobitoc de un mormon. Erau pe terenul de fotbal. Asa limbaj a avut mormonul care se crede superior si rasa superioara. De ce e america dezvoltata? Pentru ca sunt imperialisti si globalisti si pe unde au fost au "luat" , au "beneficiat" ca sa nu spun altfel. O sa te viziteze dupa ce te conving sa intri in secta lor. Cei care nu au mai vrut sa fie din secta lor nu au mai putut obtine viza cand au vrut sa plece in vacanta in america sau in interes de serviciu. Au avut grija sa puna vorba la ambasata dand lista cu cei care trebuiau opriti. Stati potoliti ca sunteti prea mici sa intelegeti razboiul nevazut si toate sectele raspandite pe tot globul.
  Nici cu hotii de ortodocsi nu sunt mandru. Renuntati la religii si veti fi fericiti si timpul vostru il veti folosi pentru cresterea voastra, prosperitatea voastra. Nu va cade nimic din cer. Munciti, cercetati, invatati si veti avea nivel de trai.
  11
  4
  Raportează
 • postat de rodax
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 18:06
  92.83.34.***
  mihai caraman,ai discutat vreodata cu ei?eu am avut ocazia sa cunosc 2 mormoni care m-au si vizitat la locul de munca,fiind invitati de mine.mi-au dat in dar cartea lui mormon,pe care o am si acum.cand le-am spus ca intrevederea noastra s-a incheiat au inteles si nu m-au mai vizitat.nu au tras de mine,nu au insistat.au fost foarte politicosi si bine-crescuti,nu cum sunt multi dintre galateni.
  5
  20
  Raportează
 • postat de PATRIOTUL
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 15:09
  81.12.149.***
  @ Mihai Caraman:
  Cum ai avut oameni infiltraţi în secta lor? Eşti sau ai fost cumva securist?
  Spui că mormonii vor adepţi pentru putere, bani si alte interese. Dar despre BOR-ul nostru nu crezi că e la fel?
  Nu vezi câte biserici, capele şi mănăstiri se construiesc în România, în timp ce românii mor de foame şi pleacă tot mai mulţi afară?
  6
  19
  Raportează
 • postat de Alien
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 13:31
  86.123.142.***
  Fără poligamie care mai e farmecul?? :D
  4
  10
  Raportează
 • postat de Cristi
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 07:45
  84.243.108.***
  Mai bine ati intreba cum merge atragere copiilor pentru ,,cursuri gratuite de limba engleza''? cand de fapt dupa primele 10 minute incep sa isi impuna credintele religioase si alte chestii.
  10
  24
  Raportează
 • postat de iesimlavot
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 06:49
  86.124.201.***
  Minunat interviu . Multumim, Anca Melinte .Cu totii ne-am intalnit pe strazile Galatiului cu cate 2 tineri imbracati in camasi albe si cu un zambet pe fata . Sunt misionarii care vorbesc limba romana asa de corect . Au implinit 18 ani, au absolvit seminarul bisericii din localitatea Provo, ststul Utah si vin sa slujeasca in Romania pentru 2 ani . Raman iubitori ai tarii, limbii si culturii si vin sa viziteze Tomania dupa ani si ani . Un exemplu de tineri scoliti, respectuosi, curati la suflet si cu dorinta de a ajuta .
  18
  27
  Raportează
 • postat de Mihai Caraman
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 02:38
  89.137.230.***
  Scopul lor este de a intoarce oamenii de la credinta ortodoxa considerata strabuna si nationala la religia lor...practic vor ca sa avem obiceiurile lor si sa consumam produsele lor americane gen mcdonalds, kfx, coca cola si alte otravuri.
  daca sunt agenti secreti? Da sunt..studiaza totul despre orasul respectiv, oamenii cu care intra in contact, obiceiuri, locuri, prietenii prietenilor si asa mai departe. Sunt un fel de facebook real in care iau notite pe teren. Au adunari secrete la templu in care sunt invatati tehnici de manipulare si cum sa convinga si sa atraga pe creduli sau cei care nu mai vor sa fie ortodocsi sau catolici . Aduna cat mai multe informatii despre toate persoanele si se tin de tine pana ii ameninti cu politia sau judecata lumeasca. De fapt ei vor sa se impuna economic..americanii sunt globalisti..vor sa cucereasca dar nu cu arma. Zeciuiala se da ca sa nu mai dea ei bani si adeptii sa sustina economic activitatea unde se duc.
  De ce ar vrea mormonii cai multi adepti? Pentru putere, bani si alte interese. Ei nu sunt ceea ce par..sunt lupi in blana de oaie. Ca de altfel toate sectele din Romania patrunse in tara si inainte de 1989 si dupa ei urasc pe patrioti si pe nationalisti si vor globalizare si sa puna pana pe tot si ca sa faci asta trebuie sa schimbi cultura romanului si sa il indepartezi de tara, folclor, biserica, pamant, tot ce e traditional si asa mai departe.
  I alte secte se predica de lideri ca urasc muzica folclorica romaneasca pentru ca mesajul nu corespunde cu ideile lor si ce vor sa faca. Acestia mai aduna date personale despre toti oamenii de pe pamant si au cerut si toata arhiva noastra cu cetateni de la statul roman dar statul roman s-a opus. in schimb alte state le-au dat acces. De ce aduna ei date? Ca sa stie cat mai multe despre om sa il poata mani***ca sa il atraga de partea lor..le studiaza obiceiurile si tot exact ca spionii caci asta sunt de fapt. Am toate informatiile astea pentru ca am avut oameni infiltrati in secta lor si pe lanaga asta studiem de ani de zile sectele si ce urmaresc ele de fapt. Sarlatanii si escrocii sa paraseasca urgent tara.
  Sigur ca multa lume nu are cultura , stiinta si carte sa isi dea seama de multe dar si internetul e o sursa daca stii unde sa cauti despre ei si sa stii sa faci corelatii. Cartea lui mormon e o aberatie si o stupiditate. Ne insulta inteligenta astia. Ne cred chiar prosti. Cine cunoaste si mai bine situatia se spune: doar o parte vor fi salvati cand va veni bla bla bla si se refera la ei si la cei din israel. Neamurile alese. Apoi biblia nu mai corespunde cu vremurile actuale dar ei trag tare ca sa nu le scape cartea asta din mana pt ca devine necredbila ceea ce si este si lumea nu stie .
  Vedeti pe net pe youtube video cu Bart D. Ehrman si o sa deschideti putin mintea.
  Agentii nostri romai foarte pregatiti sunt cu ochii pe ei si nu ii vom lasa sa scape in caz ca fac vreo ilegalitate.
  Nu va mai irositi timpul pe la secte si biserici si faceti ceva pentru voi. Studiati medicina, inginerie, fiti antreprenori, agricultori, fermieri..orice altceva dar nu va pierdeti timpul si viata studiind bazaconii, biblii si religii.
  Religia ta e una singura romane: Be Good!
  25
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.