Valentina Radu, antreprenor, soţie şi mamă: "Fiecare piedică m-a ambiționat mai mult!"

Valentina Radu, antreprenor, soţie şi mamă: "Fiecare piedică m-a ambiționat mai mult!"
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Pentru că în luna martie serbăm femeia, fie ea mamă, soție sau fiică, aducem în atenția cititorilor poveștile de viață ale unor gălățence care au îmbinat cu pasiune și măiestrie atât viața de antreprenor, administrator sau manager de firmă, cât și pe cea de femeie, în toate ipostazele ei: soție și mamă, fiică, soră etc. Gălățeanca de succes cu care vă întâlniți astăzi a crescut și educat frumos doi copii, a căzut, s-a ridicat, și-a șters lacrimile și a avut puterea să meargă mai departe pe drumul pe care a pășit din tinerețe. Valentina Radu este cea care ține în mână frâiele firmei DOKIVAL din Galați, specializată în producția de confecții metalice industriale, pentru domeniul naval, dar nu numai. De ani de zile muncește cot la cot cu bărbații, dar nu uită că are și îndatoriri de femeie, pe care le duce la capăt cu succesul cu care conduce și afacerile. Cum reușește, aflați, în cele ce urmează, dintr-un interviu în exclusivitate.       

- Când ați debutat în lumea afacerilor și ce v-a determinat să o faceți?

- Debutul oficial a fost în 2002, dar spiritul antreprenorial l-am dobândit de mică. Îmi amintesc că, prin 1995, mama mea, macaragiță în Sidex-ul de atunci, a fost întrebată dacă mă vede ca pe un continuator al meseriei ei. Ea a răspuns, fără ezitare și încrezătoare, că viitorul meu e undeva la birou și cu certitudine nu în mediul acela. Arc peste timp, după cum a prezis mama, economist fiind, lucram la un birou, iar șeful meu de atunci nu a crezut că  mi se potrivește întocmai ce făceam, așa că mi-a oferit două alternative: fie era să mă alătur echipei sale de vânzări, fie să mă învrednicesc și să pornesc pe cont propriu. Am pornit timidă pe drumul sinuos al antreprenoriatului alături de cel ce astăzi este soțul meu, am lucrat, am perseverat, am greșit, m-am corectat, cert este că fiecare etapă a activității mele, în timp, mi-a folosit, atât pentru a înțelege activitatea propriu-zisă, cât și pentru a mă forma ca lider.

- Cum se descurcă o femeie de afaceri într-un domeniu dedicat bărbaților? 

- Am pășit, cu adevărat, în lumea bărbaților, prin 2007 și pot spune că orice piedică de fapt a fost o treaptă, o etapă. Fiecare etapă m-a ajutat să îmi consolidez activitatea, iar în plan personal m-a ambiționat mai mult şi m-a făcut să îmi doresc să pot demonstra că pot. M-am adaptat și, ca să citez ce mi-a spus la un moment dat un domn, m-am făcut cunoscută și recunoscută. În lumea bărbaților… uneori e bine, alteori poate fi și mult mai bine!  Au fost de-a lungul timpului destule persoane care au dorit să-mi arate că locul femeii în societate e altul decât cel pe care-l reprezint, doar că au sfârșit felicitându-mă pentru reușită! Ce poate garanta succesul? Aceleași lucruri ca în orice domeniu! Muncă, perseverență, implicare și strategie. Niciodată să nu lipsească planul B. 

- Cum se împarte femeia Valentina Radu între cele trei ipostaze ale sale, de manager, de soție și mamă? 

- O, Doamne! Grea întrebare! Și e grea pentru că timpul trece, nu iartă… Acum e relativ mai simplu pentru că deja copiii noștri sunt mari, 18 ani, respectiv, 13 ani. Acum sunt parte integrantă din activitate. Câte puțin încercăm să transferăm din responsabilități. Dar cum spunea mama mea despre mine, așa spun și eu despre ei... cred că cel mai bine ar fi ca ei să aleagă ce vor să facă. Uneori zilele trec ca o adiere… alteori mai furtunos …

- Ce sfaturi aveți pentru tinerele aflate la început de drum? 

- În primul rând să aibă un scop în care să creadă și să persevereze. Munca, ambiția și mândria trebuie să fie și ele prezente pentru a contribui la a ne stabiliza pe “drumul” de care spuneți. Sunt destui care se bucură de eșecul cuiva, dar mai mare e bucuria succesului, iar zâmbetul e mai larg atunci când reușești!

- Care sunt, pe termen scurt, planurile dumneavoastră de viitor?

- Din punct de vedere al afacerii, mai avem destule de făcut pentru a spune că le-am făcut pe toate! Deci mai avem de muncit! În plan personal, viitorul meu pe termen scurt se leagă de copii, să îi văd așezați pe drumul lor. Iar în plan și mai personal, îmi doresc să călătoresc mult, peste tot!

Acest articol este parte a unui proiect mai amplu, prin care "Viaţa liberă" doreşte să aducă în atenţie afacerile de succes din Galaţi şi oamenii care le menţin aşa şi care se pot constitui în modele pentru mai tinerele generaţii. Dacă ştiţi şi alte asemenea poveşti de succes, scrieţi-ne pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Citit 6085 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2023 20:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.