Evaluaţi acest articol
(26 voturi)
12 comentarii

Atac de neimaginat asupra Sitului Arheologic de la Barboşi. Mai mulţi angajaţi ai unei firme sunt acuzaţi că au sustras câteva camioane de piatră din aria protejată, pentru a pava curtea firmei unde lucrau. Până şi panoul de avertizare amplasat în zonă a ajuns acasă la unul dintre suspecţi.

Lipsă de cultură, lăcomie sau nepăsare. Oricare dintre cele trei motive ar putea sta la baza atacului organizat al unui grup de muncitori, angajaţi ai unei societăţi comerciale, care au luat cu asalt Situl Arheologic de la Barboşi, ca să fure piatră. S-a întâmplat în urmă cu trei zile, când bărbaţii, cu vârste cuprinse între 22 şi 43 de ani, au descins în aria protejată şi au scos cu târnăcoapele pavajul de piatră cubică. Bucată cu bucată, au încărcat-o în maşini, pentru un motiv halucinant: să paveze curtea societăţii unde erau angajaţi, în baza unui plan dinainte stabilit, cum aveau să consemneze jandarmii care i-au surprins în plină acţiune. 
"Un echipaj de jandarmerie aflat în misiune de menţinere a ordinii publice pe raza Secţiei 3 poliţie Galaţi a observat în zona Sitului Arheologic Barboşi un grup de cinci bărbaţi care scoteau pavajul din piatra cubică. Întrucât Situl arheologic este înscris în Lista Monumentelor Istorice a judeţului Galaţi, jandarmii au intervenit pentru a se informa cu privire la legalitatea lucrărilor efectuate şi astfel au aflat că cei cinci bărbaţi, angajaţi ai unei societăţi gălăţene, nu au autorizaţie de a efectua lucrări în perimetrul sitului. Totodată, jandarmii au observat că panoul de informare privind prezenţa sitului arheologic şi de restricţionare a accesului a fost smuls şi distrus", precizează slt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi. 
Cu această ocazie, muncitorii au explicat şi lipsa panoului de avertizare cu privire la aria protejată: fusese scos din pământ de unul dintre ei, care urma să îl ducă acasă, să-l folosească în gospodărie. Mai mult, cei cinci au recunoscut că şi cu o zi înainte vizitaseră situl în acelaşi scop, plecând cu nu mai puţin de patru maşini pline cu piatră, scoasă tot pentru a fi folosită la firmă. 
În cauză a fost deschisă o anchetă, autorităţile încercând să stabilească cercul real al persoanelor care se fac vinovate de devastarea ariei protejate. 
"Dat fiind cele constatate, jandarmii au informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi. În cauză, au fost întocmite actele de sesizare, cercetările fiind continuate de către poliţişti", conchide reprezentantul Jandarmeriei.

Citit 6949 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2018 11:29

12 comentarii

 • postat de Gigi Vineri, 23 Martie 2018 13:50 78.96.81.*** Link la comentariu
  1
  29

  Va dati seama cat timp au asteptat pietrele alea in pamant pana sa vina Dorel cu tarnacopul sa le scoata ca sa le puna in curte la cocalarul de sefu.
  Suntem salbatici rau, chiar nu avea sefu 600 de lei ca sa ia niste pavele calumea de la un magazin de constructii.
  Avea dreptate Petre Tutea cand a zis “ Am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de idioti”

  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL Vineri, 23 Martie 2018 13:36 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  16

  Vina este si a institutiilor publice care nu si-au facut treaba serios (Primarie, Jandarmerie, Politia Locala, Muzeul de Istorie, Centrul Judetean de Cultura, etc) pentru ca nu si-au asigurat si protejat in mod adecvat acest sit!
  Cat costa o minima imprejmuire, un panou mai mare decat acea pacaleala de afis ce exista si un sistem video minimal de supraveghere alimentat de la un panou solar?

  Raportează
 • postat de macarie banu Vineri, 23 Martie 2018 10:53 78.97.221.*** Link la comentariu
  0
  26

  Gogonataaa......colorataaa.......vai mama lor,au actionat la ordin de la "sefu" suta in mie......bai,daca va prinde nu stiti nimic.......da,muncitorii model care isi dau sufletul pentru firma,de si-au spus,i-a hai mai fratilor sa pietruim noi curtea firmei ca uite ce urat arata,si probabil o faceau benevol in afara orelor de lucru,nu-i asa?!!! Mai bine cercetati pe unde are sau pe unde isi face casa "sefu"....mai mult ca sigur ii trebuie piatra cubica pentru un drum de acces ceva.Bietii oameni,decat sa ramana fara joburi....n-au incotro in tara lu' Papura Voda.Apropo,unde s-a dus toata piatra cubica extrasa de pe arterele care au fost renovate,imbunatatite,etc. de-a lungul anilor??!!! Piatra de piatra,scumpa la ora actuala......zona portului era numai piatra cubica.....pana la gara....zona garii......toate liniile de tramvai care au fost reabilitate,zona Piata 30 Decembrie si atatea altele.Toate orasele si oraselele din Vest isi pastreaza strazile din piatra si au sute de ani........Ungaria,Austria,Germania,Elvetia,Olanda,Spania,Grecia,etc....numai noi romanii suntem mai cu motz...le desfiintam.Halal!

  Raportează
 • postat de Ady Vineri, 23 Martie 2018 10:04 5.13.207.*** Link la comentariu
  3
  16

  I-si faceau si oamenii situl lor. Acolo e cam departe de oras si i-l aduceau mai aproape.

  Raportează
 • postat de Un galatean Vineri, 23 Martie 2018 09:43 86.127.209.*** Link la comentariu
  0
  29

  Datorita lipsei de educatie, noi romanii, nu pretuim ceea ce se numeste urbanism .
  Am schimbat borduri din granit monumentale cu borduri de 2 bani( cazul Durbaca) si mai nou ceea ce sa intamplat pe strada Tecuci, acum 2-3 ani.
  Au disparut din oras toate dalele de bazalt adus din Grecia.
  A disparut piatra cubica( granit) de pe strazi. La scoala, la orele educatie tehnologica, nimeni nu le explica copiilor despre asemenea lucruri.

  Raportează
 • postat de HAHAHA Vineri, 23 Martie 2018 08:23 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  24

  Tara lui Papura-Voda - pentru ca EI POT !!!!

  Raportează
 • postat de IC Vineri, 23 Martie 2018 06:56 5.13.251.*** Link la comentariu
  0
  34

  De ce se ascunde numele firme ,la ceea ce au facut angajatii acesteia, ar trebui popularizata ,sa cunosca toti cetatenii ce este in stare sa faca ...

  Raportează
 • postat de ioan Vineri, 23 Martie 2018 06:45 5.13.208.*** Link la comentariu
  0
  33

  De ce nu se specifica numele firmei de constructii??

  Raportează
 • postat de GALATEAN Vineri, 23 Martie 2018 06:00 95.76.3.*** Link la comentariu
  0
  34

  Aici pionul principal al acestei marsavii este patronul firmei la care lucreaza marlanii!

  Ce credeti ca stiau acesti nevalificati analfabeti de castru, monument istoric!???

  Ei au fost trimisi, indicandu-si-le sursa, i-au instruit, mai intai distrugeti panoul, ce treaba avem noi cu monumentele istorice...

  Marlanul privatizat cel mai vinovat!

  Eu le-as da pedeapsa capitala pentru asa grozavie!

  Raportează
 • postat de Vai mama mea . Vineri, 23 Martie 2018 05:06 108.245.201.*** Link la comentariu
  10
  5

  Foamea rau ma chinuia ...

  Raportează
 • postat de Ham Vineri, 23 Martie 2018 04:45 188.24.201.*** Link la comentariu
  0
  23

  Daca ajung dupa gratii sper sa nu tipe de conditiile inumane de acolo ca vor fii despagubiti de stat cu un plic gras

  Raportează
 • postat de Hagi Vineri, 23 Martie 2018 01:54 213.128.190.*** Link la comentariu
  0
  35

  Numele firmei care trebuia sa pună pasajul in curte ,va rog ,sa stim si noi

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.