UPDATE Campanie pentru REFERENDUM în mijloacele de transport Transurb | Deciziile Biroului Electoral Judeţean în ”războiul afişelor”
Foto: Iulia Kelt

UPDATE Campanie pentru REFERENDUM în mijloacele de transport Transurb | Deciziile Biroului Electoral Judeţean în ”războiul afişelor”
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

UPDATE, duminică, 30 septembrie 2018 | Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Galaţi a avut de soluţionat, duminică, 30 septembrie 2018, patru sesizări în cazuri privind afişele pentru referendumul din 6-7 octombrie.

Primul dintre acestea a fost cazul afişelor pe care Transurb a permis să fie lipite în interiorul mijloacelor sale de transport. „Au fost două sesizări privitoare la acest caz. Le-am admis pe ambele şi am dispus îndepărtarea afişelor din mijloacele de transport în comun, hotărâre pe care o vom comunica şi celor de la Transurb”, ne-a spus preşedintele BEJ, judecătorul Răzvan Dicu.

„A mai fost o sesizare, făcută de Asociaţia Familie şi Dăruire, în legătură cu vandalizarea afişelor care au fost puse pe panourile special amenajate. Am direcţionat sesizarea către Primărie şi Inspectoratul Poliţiei Judeţene, instituţiile care sunt abilitate să aibă grijă de panouri şi de afişele de pe ele. Şi a mai fost o sesizare care ne semnala că mai multe afişe şi panouri nu respectă legislaţia. Dar, pentru că nu erau precizate exact cazurile respective astfel încât să le putem verifica şi noi, am respins această sesizare”, a mai spus preşedintele BEJ Galaţi.


Transurb retrage afişele pro-familie din autobuze. Campanie pentru REFERENDUM ilegală | Societatea de transport local Transurb SA a anunţat, vineri, 28 septembrie 2018, printr-un comunicat de presă, că a decis să retragă afişele care conţin mesaje electorale privind referendumul care va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie şi care erau lipite pe geamurile autobuzelor şi troleibuzelor.

Foto: Alexandra Teodorescu (Facebook)

Este foarte posibil ca acest demers al Transurb să fi apărut în urma solicitării oficiale adresate, vineri, 28 septembrie, societăţii de către preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Galaţi, judecătorul Răzvan Dicu, prin care acesta a cerut să afle dacă există vreun contract încheiat cu vreo asociaţie pentru a face campanie la referendum.  

„Noi am primit astăzi (vineri, 28 septembrie - n.red.) două sesizări, una de la o persoană fizică şi alta de la PNL, prin care ni se semnalau afişele expuse în mijloacele de transport în comun ale Transurb. Am făcut o solicitare prin care întrebăm dacă există vreun contract pe care Transurb l-a încheiat cu vreo asociaţie pentru a face campanie la referendum, dar încă nu am primit răspuns. În principiu, potrivit dispoziţiilor legale, nu au voie să facă şi să permită afişarea, pentru că autobuzele nu sunt mijloace de comunicare în masă. Aşteptăm răspunsul de la Transurb. Am văzut că au dat un comunicat de presă, că retrag afişele. Să vedem ce ne comunică şi nouă. Dacă ei spun că le-au retras, e posibil ca sesizările să rămână fără obiect; dacă nu, să vedem cum le vom soluţiona”, a declarat pentru „Viaţa liberă” preşedintele BEJ Galaţi.

În comunicatul de presă remis redacţiei, Transurb motivează că nu a cunoscut conţinutul afişelor respective. „Societatea Transurb SA și, implicit, conducerea societății nu efectuează campanie pentru referendumul care va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie 2018. Deoarece conținutul materialului afișat nu a fost cunoscut în detaliu, conducerea societății, prin Directorul General, cere scuze pentru formatul expus în mijloacele de transport în comun. Afișele montate în mijloacele de transport public local care conțin mesaje «pro familie» au fost afișate în urma încheierii unui contract de publicitate, conform prevederilor legale. Menționăm că societatea Transurb SA Galați acordă spre închiriere spațiu publicitar în/pe mijloacele de transport public local de călători conform prevederilor legale, în mod egal și nediscriminatoriu pentru toate categoriile de  solicitanți, în vederea afișării de reclame care nu conțin texte și imagini care contravin normelor legale în vigoare sau care aduc atingere bunelor moravuri.”

 

Citit 8050 ori Ultima modificare Luni, 01 Octombrie 2018 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.