200 de kilograme de droguri, confiscate în 14 zile

200 de kilograme de droguri, confiscate în 14 zile
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Consumul de stupefiante, de la ieftinele amestecuri fabricate din substanţe toxice, care afectează iremediabil creierul, la clasicele de mare risc, precum cocaina sau heroina, este în plin avânt, în special printre tineri. Numai în ultimele două săptămâni, de la dealeri şi consumatori au fost ridicate circa 200 de kilograme de droguri şi precursori folosiţi la fabricarea acestora.

Afacerile grupărilor denumite generic de "criminalitate organizată", structurate în jurul fabricării, importării şi livrării pe piaţă a substanţelor cu rol psihoactiv, mai simplu spus droguri, par puternic încurajate de cererea tot mai mare de astfel de mărfuri, în special în rândul tinerilor. Chiar dacă în multe cazuri obiectul negoţului cu "vise la plic" îl constituie vânzarea de amestecuri ieftine, create în laboratoare empirice din precursorii importaţi la preţuri modice din ţările asiatice, numărul mare de cereri face afacerile să devină înfloritoare şi bănoase. În același timp, ele sunt deosebit de nocive pentru consumatorii care, în multe cazuri, ca să îşi poată permite să consume pe termen cât mai lung, devin, la rândul lor, distribuitori. Dovada: grupările se înmulţesc şi se măresc numeric. Numai în ultimele două săptămâni, cele 35 de percheziţii despre care vorbesc poliţiştii de la Crimă Organizată s-au soldat cu confiscarea, la nivel naţional, a circa 200 sute de kilograme de droguri şi precursori de toate tipurile, la care se adaugă sume de bani, unii dintre ei falşi, şi echipamente IT folosite în procesul de procurare şi distribuire a stupefiantelor. 

"Au fost organizate 15 acţiuni operative, fiind efectuate 35 de percheziţii domiciliare, pentru probarea activității infracţionale a 57 de persoane, dintre care 25 au fost reţinute sau arestate şi două au fost plasate sub control judiciar. Au fost confiscate 99 comprimate MDMA, şase bile de cannabis, 156 de grame de rezină de cannabis, peste 665 de grame de cocaină, 35 de grame de cannabis, trei plante de cannabis, 27 de plicuri cu substanţă vegetală, o sută de kilograme de precursori, două cântare electronice și patru grindere. Au fost indisponibilizaţi 40.300 de lei, 8.000 de euro, 100 de dolari și 1.100 de lei falsificați, un laptop, două tablete, 29 de telefoane mobile şi 18 cartele SIM", se precizează în comunicatul dat publicităţii de Poliţia Română la finalul operaţiunilor. 

Deşi este cunoscut faptul că o mare parte a profitului obţinut din astfel de "afaceri" este investit în bunuri de lux, preponderent maşini şi imobile, anchetatorii au reuşit ca în ciuda cantităţii mari de substanţe găsite şi a numărului semnificativ de suspecţi vizaţi, să identifice oficial un singur bun susceptibil a fi fost procurat din bani murdari: un autoturism, pe care l-au indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor. 

Citit 2555 ori Ultima modificare Luni, 18 Februarie 2019 01:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.