Agenţi cercetaţi penal după evadarea din baia Poliţiei

Agenţi cercetaţi penal după evadarea din baia Poliţiei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Fuga unui urmărit din toaleta IPJ Galaţi la începutul lunii ianuarie nu a avut repercursiuni doar pentru individul acuzat de evadare, ci şi pentru poliţiştii care îl aduseseră în sediul instituţiei şi care ar fi trebuit să îl ţină sub strictă supraveghere. Doi agenţi au intrat în atenţia procurorilor pentru neglijenţă în serviciu, urmâd să suporte, după caz, şi sancţiunile disciplinare prevăzute de lege. 

 Cazul lui Stănică Busuioc, un bărbat din judeţul Galaţi pe urmele căruia se află autorităţile austriece care îl vor prins pentru a-l cerceta pentru mai multe furturi, a atras consecinţe ce ar putea avea urmări grave pentru poliţiştii din Galaţi. Pe 10 ianuarie, imediat după sărbători, Busuioc, originar din Barcea, ajungea, ca reţinut, în sediul Biroului Urmăriri al IPJ Galaţi, pentru ca poliţiştii de acolo să îi facă formalităţile necesare arestării preventive necesare extrădării. Pus în faţa faptelor, bărceanul a afirmat că îi este rău şi a fost lăsat să meargă la toaletă. Când s-a văzut singur, individul a fugit pe geam şi a fost prins la Brăila, în mai puţin de 24 de ore.

Doi poliţişti trebuiau să îl păzească

"Indulgenţa" de a-l lăsa pe urmăritul internaţional singur la baie este sinonimă, în acest caz, cu neglijenţa, de aceasta fiind suspectaţi doi agenţi ai Biroului, care l-ar fi scăpat din ochi pe Busuioc. Din câte se pare, nu s-ar fi luat măsurile corespunzătoare în situaţii de genul celei apărute, câtă vreme urmăritul a avut vreme să iasă pe geam, să se orienteze în curtea instituţiei şi să iasă pe poartă, direct în stradă. Cei doi poliţişti au intrat în vizorul şefilor şi a organelor interne de control, fiind supuşi unei cercetări disciplinare, numai că faptele au conotaţii penale. "Cazul a fost declinat la Parchet, unde a fost întocmit un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu. Conform legii, până la finalizarea anchetei şi soluţionarea de către Parchet, cercetarea disciplinară se suspendă", a precizat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Pe linie disciplinară, poliţiştii vizaţi riscă sancţiuni care pot varia de la o mustrare scrisă, la diminuarea salariului cu procente cuprinse între 5 şi 20 la sută pe o perioadă între o lună şi 3 luni sau destituirea din poliţie. Dacă procurorii vor considera că se întrunesc elementele faptei de neglijenţă în serviciu şi îi vor trimite în judecată, atunci aceştia pot fi condamnaţi la o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 3 luni şi 3 ani sau pot primi o amendă.

Citit 4128 ori Ultima modificare Marți, 26 Februarie 2019 11:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.