Tone de artificii au ”pocnit” în depozitele poliţiei

Tone de artificii au ”pocnit” în depozitele poliţiei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Zeci de tone de articole pirotehnice au ajuns în custodia autorităţilor în ultimele două luni, în care controalele pentru verificarea legalităţii operaţiunillor cu pocnitori s-au derulat la foc automat. Pe cât de acerbe au fost acţiunile poliţiei, pe atât de tenaci au fost comercianţii, care au făcut tot posibilul să scoată bani frumoşi din vânzarea pocnitorilor, mai cu seamă a celor interzise. În ciuda acţiunilor preventive, un om a murit din cauza petardelor, iar peste o sută au fost răniţi. 

74 de tone de articole pirotehnice în valoare de peste 2.200.000 de lei reprezintă captura sărbătorlor de iarnă care abia s-au încheiat. Cantitatea uriaşă a fost confiscată din locuinţe, de la comercianţi ambulanţi, sau de la sedii de firme, în ciuda faptului că cei care voiau să le pună în vânzare ştiau foarte bine că au nevoie de autorizaţii sau că nu au dreptul să comercializeze o gamă variată de materiale pirotehnice considerate periculoase. Faptul că oamenii legii au mers chiar şi în şcoli ca să îi instruiască pe elevi de unde, ce şi cum să folosească materialele pirotehnice sau permiterea vânzării de artificii legale în puncte special amenajate nu a descurajat nici contrabanda, nici utilizarea iresponsabilă. 

"Polițiștii au derulat peste 1.200 de activități de prevenire în şcoli, au controlat 972 de persoane fizice şi juridice autorizate și au efectuat 2.679 de acţiuni și controale în complexe, pieţe şi alte obiective. Astfel, au fost depistate 1.087 de persoane fizice şi juridice neautorizate, fiind constatate 1.119 infracţiuni și aplicate 342 de sancțiuni contravenţionale, în valoare de aproape 570.000 de lei. De asemenea, au indisponibilizate, în vederea confiscării, 74.583 kg. de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare de 2.265.265 de lei și au fost retrase şase autorizaţii", se precizează într-un comunicat dat publicităţii de Poliţia Română. 

Un mort, zeci de răniţi şi incendii 

Din cauză că nu au ştiut cum să folosească materialele pirotehnice ori s-au nimerit în calea "petrecăreţilor" înarmaţi cu articole pirotehnice, 112 persoane au suferit vătămări, una pierzându-şi chiar şi viaţa. În cinci situaţii au fost produse incendii, unul dintre ele fiind înregistrat în Galaţi, în noaptea de Anul Nou. În alte două cazuri au fost distruse bunuri. Cei cercetaţi acum pentru infracţiuni cu petarde interzise de lege riscă închisoarea de la trei luni la un an.

Citit 2037 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 14:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.