Situația de urgență, sfidată cu slujbe și foc

Situația de urgență, sfidată cu slujbe și foc
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Respectarea ordonanțelor militare în starea de urgență generată de pandemia de coronavirus este greu de implementat în unele comunități din nordul județului, unde regulile sunt încălcate... în numele tradiției. De Paște, în comuna Munteni, s-a înregistrat cea de-a doua încălcare în grup a restricțiilor privind circulația și adunările publice, după ce, la sfârșitul lui martie, reprezentanții unui cult religios au organizat o slujbă cu public, în biserică.

Pentru a doua oară de la prima instituire a stării de urgență în România, în comuna gălățeană Munteni s-au desfășurat scene incredibile, care arată că anumite restricții sunt practic inexistente pentru membrii unor comunități care țin morțiș la obiceiurile lor. În noaptea de Înviere, zeci de oameni s-au adunat pe o stradă din localitate și au pus la cale un fel de distracție-ritual, în ciuda restricțiilor și recomandărilor autorităților de a rămâne în case. Oamenii au aprins zeci de cauciucuri de mașini, cu circa două ore înainte de miezul nopții, și au făcut larmă mare în jurul focului. Un martor i-a filmat și a postat imaginile în timp real pe o rețea de socializare, ceea ce se întâmpla la Munteni ajungând astfel rapid inclusiv la cunoștința polițiştilor.

"Având în vedere imaginile difuzate în spațiul public, în seara de 18 aprilie, în jurul orei 22.15, din care reieșea faptul că mai multe persoane încalcă dispozițiile legale impuse de starea de urgență, polițiștii gălățeni s-au autosesizat și au mers imediat la fața locului, în comuna Munteni, de unde aceste imagini erau transmise "live". Aici, polițiștii au constatat că, în mijlocul unei străzi, în jurul unor cauciucuri ce ardeau cu flacără deschisă, se afla un grup de persoane care se manifestau zgomotos și care, la vederea echipajelor de poliție, au fugit în curțile locuințelor. În urma investigațiilor efectuate, au fost identificate 20 dintre persoanele care au participat la adunare, fiind sancționate contravențional pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 3/2020, fiecare cu amendă în valoare de 20.000 de lei", a precizat comisar-șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Incendiul a fost stins de un echipaj de pompieri solicitat la fața locului, nefiind înregistrate alte pagube materiale. Polițiștii au fost nevoiți ca pe parcursul primei zile de Paște să facă anchetă pentru a identifica și alți participanți la adunare. În urma cercetărilor, au ajuns la alți zece localnici, pe care i-au amendat cu câte 20.000 de lei.

Slujbă "live" în pandemie

Reprezentanții comunității de romi din Munteni au un precedent privind ignorarea restricțiilor instituite prin decretul stării de urgență, dar și prin ordonanțele militare emise în baza acestuia Pe 29 martie, într-o biserică din Munteni a fost organizată o slujbă la care au participat mai multe persoane. Imaginile au fost și atunci transmise "live" pe Facebook de către unul dintre participanți, polițiştii reușind, într-o primă fază, să îl amendeze pe organizatorul ceremoniei și pe cel care a filmat slujba, cu câte 5.000 de lei.

 

Citit 3687 ori Ultima modificare Joi, 23 Aprilie 2020 07:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.