Furturi comandate din Penitenciarul Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Listingul cu convorbirile telefonice – coşmarul deţinutului Costel Pintilie * Felicităm magistratul care a semnat mandatele de percheziţie exact când poliţiştilor le crăpa măseaua *

Marţea trecută, Cuca a fost pe picior de război. În „rolurile” principale, 17 poliţişti de la Tg. Bujor şi din comunele Smulţi, Rediu, Băleni, Corni şi, bineînţeles, din localitatea-gazdă, 4 jandarmi de la Pechea, 5 paznici comunitari şi autorii câtorva furturi ce au indignat populaţia.

Noutatea, pentru Cuca şi Rediu, e că semnalele de atacare, de către hoţi, a gospodăriilor Zamfirei Dinu (are peste 70 de ani), Dumitrei Axinte (66 de ani, cu probleme de auz), Catincăi Dănăilă şi Eleonorei Muscă au fost transmise, telefonic, din Penitenciarul Galaţi.

Desfăşurarea de forţe poliţieneşti, gândită de comisarul Ion Oprea, s-a justificat. La ora 11, simultan, trecerea la efectuarea a 4 percheziţii „la sânge”, în baza a tot atâtea mandate semnate de un judecător de la Tg. Bujor.

La încheierea lor, târziu, după-amiază, rezultatele au fost identificarea făptuitorilor şi descoperirea bunurilor sustrase.

„Te bag la terapie intensivă!”

Să insistăm puţin asupra furtului din noaptea de 18 spre 19 februarie a.c. Cine să se fi aşteptat ca doi minori, V.O. şi D.F., de aceeaşi vârstă (17 ani), dotaţi cu telefoane mobile de serviciu, să se facă remarcaţi prin însuşiri de infractori cu expertiză?

La ora 5, înainte de a se lumina de ziuă deci, înaintau, cu mers de pisică, spre magazia cu produse cerealiere a Zamfirei Dinu. Gospodăria acesteia, situată într-un loc slab iluminat. Minorii ştiau că soţul femeii, din cauza sănătăţii, se afla în imposibilitatea de a putea interveni.

La dispoziţia lor, o căruţă cu un cal. Ştiţi câţi saci au umplut cu porumb? 14. Aproximativ 600 de kilograme de boabe.

Ambii răufăcători, ciobani la stâna de oi a lui Costel Pintilie, consătean de-al lor, încarcerat la Penitenciarul Galaţi. Şefa minorilor, concubina lui Pintilie, pe numele său, Maria Popa – ea le dă banii şi păpica. Frumuşică, mititică, fâşneaţă – mai mare dragul s-o vezi cu telemobilul la ureche!

Audiaţi, adolescenţii au declarat, completându-se unul pe celălalt, că ordinul şi indicaţiile privind comiterea jafurilor le-au primit de la Costel Pintilie. În fapt, au precizat amândoi, cel care le-a recepţionat a fost V.O.

Atenţie: de la distanţă, Pintilie, autoritar, i-ar fi spus acestuia că dacă, nu va face aşa cum îi cere el, când va ieşi din puşcărie îl va băga la terapie intensivă!

Concubina nu ştie nimic

Transportaţi la stână – este amplasată la ieşirea din Cuca, spre Fârţăneşti; noroi până la genunchi, 200 de animale, decor compatibil cu o şerpărie -, sacii au fost preluaţi operativ de Maria Popa şi duşi în sat.

Fiind în perioada fătărilor, oile aveau nevoie de suplimente de hrană. Ca atare, porumbul a intrat în raţiile lor, aducându-li-se pentru întremare, din pradă, câteva zile la rând, câte-un sac-doi.

În timpul operaţiunii, de mâinile minorilor s-au mai „lipit” 25 de găini, câteva topoare, o nicovală de vreo 30-40 de kilograme şi un lanţ de fântână.

Nemernicii au golit coteţul! Să se fi lins pe bot, în penitenciarul din Galaţi, de pe urma lor, şi Costel Pintilie?  

Poftită să dea cu subsemnatul, concubina n-a recunoscut nimic, ignorând faptul că la stână s-a mai găsit un sac din porumbul Zamfirei Dinu. S-au luat din el probe pentru a fi analizate ştiinţific, în laborator. Tot la stână s-au găsit şi topoarele.

Băţoşi în prima fază a cercetărilor, minorii au recunoscut ce au făcut abia după ce li s-au prezentat primele probe categorice. După aceea au dat pe gură tot.

De ce n-au fost sinceri de la început? Poliţiştii spun că de frică, aspectul, grav în sine, fiind confirmat de făptuitori. Se tem de Costel Pintilie (n. 1977, încătuşat în 2005; are de stat după gratii 8 ani şi 2 luni, pentru un furt de animale).

Domnule Pintilie, să-ţi trăiască telefonul!

Dedaţi însă la rele, fiindcă nu fuseseră încă dibuiţi, în noaptea de 7 spre 8 martie a.c., au furat din nou, de data asta, din gospodăria bătrânei Dumitra Axinte.

De parcă ar fi susţinut proba practică la un curs de calificare în profesia de hoţ, i-au şters 3 curci, 4 cocoşi şi 12 găini. Prada, îndesată în doi saci. V.O. a fost cu alesul, el a înşfăcat cocoşii; celălalt a ţinut de gura sacului.

Curajoşi: pe la ora 19.45, fiecare cu câte-un sac în spinare, ieşeau din sat pe nişte drumuri nu chiar lăturalnice. Păsările, pentru o noapte, cazate la stână.

Pe 8 martie, de Ziua Femeii, concubina, cu îndrăzneală, după cum au declarat minorii, a efectuat un transport mai puţin obişnuit, pe distanţa stână-domiciliu: punând sacii în căruţă, a aşternut peste ei, ca să-i mascheze, dar să le protejeze şi „conţinutul cu aripi” (să nu se sufoce curcile), un braţ de fân, transferând marfa acasă la ea.

Întrebată dacă este adevărat, a negat cu vehemenţă – cum să facă ea una ca asta tocmai de Ziua Femeii? 

Aceeaşi „formaţie”, căreia i s-a adăugat Sorin Ghenea (20 de ani), a pus piciorul şi la Rediu, în ianuarie şi februarie a.c. Catincăi Dănăilă i-au „umblat” la curci, iar Eleonorei Muscă, la oi şi la capre - din 14 oi furate, i-au fost înapoiate, cu ajutorul poliţiştilor, 7.

Cel care a dat startul la furat, cum ar veni, instigatorul, după cum reiese din declaraţiile făptuitorilor, este tot deţinutul Pintilie. 

Citit 2204 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.