Fostul prefect Bocăneanu, condamnat pentru corupție și instigare la omor, iese din pușcărie
Foto: Arhiva VL

Fostul prefect Bocăneanu, condamnat pentru corupție și instigare la omor, iese din pușcărie
Emanoil Bocăneanu, în momentul arestării
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Opt ani de închisoare este pedeapsa la care a fost condamnat, în 2017, fostul prefect de Galați Emanoil Cătălin Bocăneanu de magistrații Tribunalului Galați, care l-au găsit vinovat de o gamă largă de infracțiuni de corupție. "Cireașa de pe tort" a fost una dintre pedepsele contopite în sentința finală, determinată, conform procurorilor, de tentativa fostului demnitar de a determina comiterea unei infracțiuni. În traducere, Bocăneanu a încercat, în disperare de cauză, să tocmească o persoană care să o elimine pe o martoră din dosar.

Zilele trecute, judecătorii brăileni au pus punct oficial detenției fostului prefect de Galați, aflat după gratii ca o consecință a unui dosar de corupție stufos, din care nu au lipsit acuzații de abuz în serviciu, șantaj, luare de mită, fals, delapidare, folosirea  nejustificată de informații clasificate, dar și încercarea de determinare a săvârșirii unei infracțiuni. A fost a doua tentativă a condamnatului Cătălin Emanoil Bocăneanu de a obține eliberare condiționată în cursul acestui an, prima cerere depusă la Judecătoria Brăila, în primăvară, fiind inițial admisă, iar mai apoi respinsă de Tribunal, ca efect al contestației formulate de procurorii DNA. Pe 29 septembrie, aceeași judecătorie a admis din nou solicitarea condamnatului gălățean, iar de data aceasta reprezentanții Parchetului nu l-au mai putut bloca la Tribunal, care a respins ca nefondată contestația pe 6 noiembrie, în ședință publică.

Astfel, Emanoil Cătălin Bocăneanu devine din nou un om liber, având în spate o condamnare pentru o multitudine de infracțiuni, comise fie în timpul executării mandatului de prefect, fie ulterior, în calitate de persoană cercetată într-un dosar penal instrumentat de procurorii Anticorupție. Odată cu Bocăneanu, au "căzut", mai mult simbolic, alte câteva capete, funcționari pe care reprezentantul Guvernului în teritoriu i-ar fi favorizat sau i-ar fi atras în acțiunile sale ilegale: fostul șef al ISU Galați, colonelul Vasile Balaban (între timp trecut în rezervă), condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că i-ar fi dat mită lui Bocăneanu ca să îl susțină la examenul pentru funcția de comandă; Bogdan Topală și Carmen Cotan, alți doi inculpați, au fost condamnați la câte un an de închisoare cu suspendare pentru folosirea de informații care nu erau destinate publicității. Un alt inculpat din dosar, Laurenţiu Budur, acuzat tot de dare de mită, a fost achitat de judecători. De menționat ar mai fi că judecătorii au ținut cont, la analizarea cererii de eliberare condiționată a fostului prefect și de faptul că acesta a petrecut după gratii o mare parte a perioadei scurse între trimiterea în judecată a dosarului de corupție, în 2014, până la pronunțarea condamnării în primă instanță, în noiembrie 2017.

Citit 3913 ori Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2020 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.