Evaluaţi acest articol
(23 voturi)
14 comentarii

Un grup de 82 de foști angajați a dat în judecată compania gălățeană Calorgal, solicitând în instanță compensațiile bănești care afirmau că li se cuvin după disponibilizarea colectivă de la sfârșitul anului 2018. Au pierdut procesul și li s-au imputat cheltuieli de judecată de 19,74 lei pentru fiecare. Șocul a venit atunci când li s-a pus poprire pe conturi și au început fie executați silit cu sume de 600 și chiar 800 de lei. Adică de peste 30 de ori mai mult! Executorul judecătoresc Cadar Andreea-Gabriela a întocmit 82 de dosare de executare separate, multiplicând aberant cheltuielile imputate foștilor salariați. Reprezentanți ai disponibilizaților au contactat redacția "Viața liberă" și ne-au prezentat situația în care au ajuns.

S-a transformat din apărător în executor

Executorul judecătoresc Cadar Andreea-Gabriela, cea care îi execută silit pe foștii salariați în numele Calorgal cu sume de peste 30 de ori mai mari, a fost inițial... avocatul lor, prin cabinetul "Cadar și asociații"! Oamenii spun că, la începutul procesului, au fost direcționați către ea de "o colegă binevoitoare și dezinteresată", dar s-au speriat atunci când au văzut onorariile care li se cereau: "onorarii de succes, variind între 9.800 si 12.000 lei de persoană, la care se adăugau cheltuieli de judecată de 3.000 lei tot de persoană. Printre alte clauze abuzive ale contractului era si executarea silită deîndată, în caz că nu se plăteau onorariul și cheltuielile. Adică oamenii urmau să rămână fără case și bunuri". Au reușit să rezilieze contractele cu "Cadar și asociații" în martie 2019 și unii dintre ei s-au îndreptat către avocați.

O parte dintre foștii disponibilizați, în număr de 82, au pierdut procesul în instanță, iar Calorgal, în calitate de creditor, a solicitat cheltuieli de judecată: 1.500 de lei, sumă care, împărțită la 82 de persoane, ajungea la 19,74 lei pentru fiecare. Rezonabil! Dar de aici a început "show-ul".

"Calorgal nu i-a anunțat pe oameni că au de plată această sumă, nu i-a somat pe nicio cale, nu le-a transmis vreun termen de plată sau un cont unde pot achita banii. I-a executat silit direct, în luna februarie 2021, prin reținerea din cardurile bancare a sumelor de 619,74 lei pentru un dosar si 822,32 lei pentru un alt dosar, adică de 30 de ori mai mult!", ne-au spus reprezentanți ai foștilor disponibilizați.

În opinia lor, s-au comis mai multe abuzuri. "S-au reținut mai întâi banii pe carduri și apoi au sosit la poștă somațiile de executare silită. De exemplu, banii s-au reținut între 6 și 15 februarie, iar somația a venit la poștă abia în 25 februarie 2021. Sosirea cu întârziere a somațiilor a creat imposibilitatea de încadrare în termenul de depunere a contestațiilor la executările silite, respectiv de 15 zile de la comunicarea la Judecătorie a somației de către executorul judecătoresc. În instanță, executorul a solicitat executarea doar pentru suma de 19,74 lei și a primit încuviințare, celelalte cheltuieli sunt ilegal aplicate", consideră cei care cu care am vorbit.

8.200 de lei pentru a pune somațiile la poștă!

Conform înștiințării pe care Biroul Executor Judecătoresc Casdar Andreea-Gabriela a trimis-o, în februarie, foștilor salariați, totalul debitului principal urmărit urmărit prin executare a fost stabilit la 239,74 lei, astfel: 19,74 lei calculat până la data curentă plus 20 de lei taxă judiciară de timbru plus 200 lei onorariu avocațial în faza de executare silită (acesta din urmă fiind onorariul avocatului Calorgal). La acest debit principal s-au adăugat, mai întâi, onorariul execuțional, de 50 de lei. S-au adăugat apoi cheltuielile de executare silită, în valoare de 330 de lei, constând în: 30 lei - birotică, consumabile, tehnoredactare, printing, îndosariere; 100 lei - consultații în legătură cu constituirea actelor execuționale; 80 lei - cheltuieli de comunicare a adreselor de înființare poprire, somație, adrese etc.; 100 lei - cheltuieli transport. Astfel, totalul debitului urmărit de executorul judecătoresc a fost stabilit la 619,74 lei. De 30 de ori mai mult decât suma de 19,74 lei de la care s-a pornit!

Problema este că aceste cheltuieli sunt calculate pentru un singur dosar, al unui singur fost salariat, nu pentru toți cei 82 de oameni. Cum executorul judecătoresc Cadar Andreea-Gabriela a întocmit 82 de dosare identice, sumele de mai sus se multiplică aberant.

Rezultă astfel că, pentru a da un exemplu, cei 100 de lei pentru "cheltuieli transport" devin 8.200 de lei. Adică atât a costat, reiese din documentele întocmite de executor, să pună somațiile la poștă. Nici dacă le ducea cu elicopterul n-ar fi costat atât!

Un alt exemplu, onorariul avocatului Calorgal: acesta s-a transformat, din 1.500 de lei solicitați inițial, în 200 lei înmulțiți cu 82, adică 16.400 de lei, de peste zece ori mai mult.

Se pare că totul este legal. Dar este și moral?

Conform avocatului Irina Stanciu, pe care "Viața liberă" l-a contactat pentru a-i cere o opinie profesională, legea permite toate aceste "artificii". Dar oare sunt ele și morale?

Astfel, Calorgal iese din culpă, deoarece nu avea obligația de a-i soma pe oameni să plătească. La fel, legea permite și ca executorul întâi să facă poprirea și abia apoi să trimită somația. Totul s-ar fi încheiat înainte de a începe, dacă oamenii care au pierdut procesul ar fi achitat cheltuielile de judecată care le-au fost impuse. Însă oamenii susțin că nimeni nu i-a informat despre acest lucru.

"Odată înființată poprirea, executorul doar înștiințează debitorul, însă poate oricând, de la înființarea popririi, să tragă suma dacă o găsește pe contul debitorului. Somația transmisă privind obligația de a plăti debitul în termen de o zi poate fi comunicată oricând, legea nu prevede un timp anume. Cu privire la primirea somațiilor după reținerea banilor, este legal, dată fiind măsura înființării popririi. Există obligația benevolă de îndeplinit de către debitorul obligat la plata cheltuielilor de judecată în urma procesului în care a fost parte, cunoscând că a pierdut procesul și este obligat să plătească către angajator suma de bani. Angajatorul nu are obligație de a notifica debitorul, decât dacă apreciază și dorește să evite demararea procedurii de executare silită. În concluzie, îmi păstrez opinia, potrivit căreia executarea este legală. Debitorul trebuia să efectueze plata către angajator și cu mandat poștal, dacă nu se cunoștea contul bancar. Dar este ridicolă această abordare de înregistrare a dosarelor de executare. S-ar fi putut evita, spre binele angajaților, printr-o simplă notificare de plată a sumelor reprezentând cheltuieli de judecată, dacă ar fi operat buna-credință. Însă, ce mai este moral, uman, astăzi?", ne-a spus avocatul Irina Stanciu.

Nici executorul, nici Calorgal nu ne-au răspuns

Am contactat, joia trecută, Biroul Executor Judecătoresc Cadar Andreea-Gabriela, situat în Adjud, solicitând o discuție pe marginea cazului prezentat mai sus. Ni s-a transmis că "vom transmite solicitarea dvs doamnei executor". Niciun telefon înapoi, nici un răspuns.

Tot joi, i-am solicitat o declarație oficială și directorului Calorgal, Marian Alexandru. Acesta a spus că vom primi a doua zi punctul de vedere solicitat. Nici acesta n-a venit...

Cum mai poți stoarce bani dintr-o executare silită. Iată "rețeta"

Se pare că întocmirea dosarelor "la bucată" în cazul proceselor cu mai mulți perdanți nu este singura "rețetă" prin care un executor judecătoresc poate stoarce bani mai mulți dintr-un proces câștigat. Un om de afaceri din Galați ne-a spus că, de vreo doi ani încoace, primește periodic, din partea unui executor, cereri ca să pună popriri pe salariul unui angajat. Problema este că acel salariat nu mai lucrează de mult timp la firma omului de afaceri respectiv, așa că poprirea solicitată nu are "obiectul muncii". "Încă de la prima hârtie pe care am primit-o, am transmis biroului executoresc respectiv că persoana în cauză nu mai este salariatul meu și că nu am ce poprire să pun. Însă cererile continuă să vină la firmă, de doi ani încoace primesc câte una la fiecare trei-patru luni. Probabil că toate cheltuielile cu trimiterea acestor hârtii inutile se adaugă la datoria pe care va ajunge să o plătească în final persoana respectivă. Totuși, sunt ciudate aceste practici. Oare nu este nimeni să-i controleze pe executorii judecătorești?", s-a întrebat omul de afaceri gălățean.

Citit 4256 ori Ultima modificare Vineri, 26 Martie 2021 15:36

14 comentarii

 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 14 Aprilie 2021 00:43 91.9.248.*** Link la comentariu
  0
  0

  Ecuatia este simpla: Fara repartitoare 2 camere, factura intr-o luna cu, caldura non-stop ajungea la 235Ron.
  Aceleasi elemente de incalzire, apartament pe Sud, deci MAI CALD, coloanele comunite izolate, repartitoarele oprite mare parte din zi... practic caldura erau undeva la 12h din 24... si date la 3\5 practic 35% maxim 40... dar surpriza:

  caldura inloc sa coste logic... MAXIM 150 Ron... ajungea 280...290Ron! HA HA ASA TEAPA DA! Din asta au trait jugodiile alea din instiutie! Nu mai zic incarcarile care se fac si astazi in asociatiile de "propietari" in care statul isi baga nasul unde nu-i fierbe oala si este partas mana in mana cu taxatoarele!

  Cand esti plecat o boxa mai apare la costuri, sau o "reparatie" pe hartie. Romania este o tara foarte frumoasa.... pacat ca-i locuita! Spunea cineva demult!

  Raportează
 • postat de Galatean Sâmbătă, 27 Martie 2021 07:25 5.13.244.*** Link la comentariu
  0
  0

  Buncea Ionel nu oamenii faceau tarifele acestea de debransare , erau simpli executanti , dute un pic mai sus foarte sus de ei si ai sa dai de adevar si cu acordul celor implicati , sau luat multi bani si prin calcularea Gigacaloriei prin montarea unor senziri de citire pe calorifer, nu facea cat te impovara , acesti bani erau impartiti pe din doua osuma se ducea la firma de citire care e desfiintata de mult si o parte la ei , acum vede omul cu centrala ropie cat plateste iarna care ei ,, Clorgalul '' iti luau triplu pe factura si astfel lumea devenea datoare si li se impunea alti bani care nu plateai la timp si intra in contul lor, acoperind gauri negre

  Raportează
 • postat de Contestatar Joi, 25 Martie 2021 20:55 5.13.169.*** Link la comentariu
  1
  4

  Știam că există "prostituția politică", când sari dintr-o barcă in alta.
  Vad, acum, că mai există și executorii judecătoresti care practica "prostituția", ..."executorie": când cu un client, când cu altul. Și fiecăruia ii spune că celălalt e prost.
  Rușine, bai, executoarea ! Rușine !

  Raportează
 • postat de Ion Joi, 25 Martie 2021 19:43 213.233.88.*** Link la comentariu
  1
  3

  Într-adevăr, România a ajuns leagănul mafiei ascunsă bine în "autorități". Într-o zi o să se sfârșească și o să ajungem în fața adevăratei justiții. Atunci să vezi căință...

  Raportează
 • postat de Biroul de investigatie Joi, 25 Martie 2021 17:50 89.137.230.*** Link la comentariu
  1
  4

  Bine ca spuneti numele cabinetului de vocatura ca sa ne ferim altadata. E clar ca oamenii doreau sa faca bani nemunciti bazandu-se ca oamenii aia necajiti nu stiu legile si nu au avut toate informatiile necesare. Nu doar ca e imoral ce au facut dar pararea mea e ca pot fi dati in judecata petru asa ceva. Cat de meschin si josnic sa fi ca sa profiti si sa ii inseli pe acesti oameni care si-au pierdut si locurile de munca. Asa fac avocatii si executorii in ziua de azi bani?! Daca e asa atunci clar traim intr-o societate putreda si profund corupta si lacoma si fara empatie. Mai sunt si avocati onesti si bine pregatiti in orasul asta care sa fie in slujba cetateanului si sa il ajute conform unui onorariu corect sau nu?
  Oamenii aceia erau muncitori si nu stiau legile dar tu ca avocat stiai si ai fost platit pentru asta si nu i-ai ajutat ci din contra deci despre ce vorbim?! Nu mai au scrupule! Fugiti cat mai puteti pentru ca mafia si increngaturile sunt foarte puternice la galati si nici dna nu le poate face nimic. Parasiti orasul si tara!

  Raportează
 • postat de Bogdan Joi, 25 Martie 2021 16:08 89.137.138.*** Link la comentariu
  1
  0

  Articolul este oarecum tendentios privind clauzele abuzive din contractul de asistenta juridica si va spun si de ce. Adica, paratii dupa ce au semnat contractele, au ajuns la concluzia ca sumele cuvenite avocatului sunt prea mari si au reziliat contractul. Care este abuzul? Sumele din contract sau faptul ca in situatia in care nu le platesc vor fi executati silit? Nu este normal ca sumele angajate sa fie achitate sau ramane la latitudinea clientului ce, cat si cand achita? Sa zicem ca ar fi imoral, desi nu e ! O incompatibilitate ar fi calitatea executorului in raport de faptul ca a fost aparator angajat. Ar fi trebuit sa refuze dosarul si nu mai existau discutii.

  Raportează
 • postat de Buncea Ionel Joi, 25 Martie 2021 15:11 5.13.238.*** Link la comentariu
  0
  2

  Au uitat stimabilii acestia care plang acum pe la ziar ca sunt nedreptatiti cum incasau 400 lei pe o foaie de hartie care se numea pompos PROIECT DE DEBRANSARE si care in fapt insemna ca omul amarat voia sa scape de caldura data de ei la suprapret umflat cu pompa abuziv.
  Ca sa poata omul sa-si sudeze tevile in propria casa, trebuia mai intai sa treaca pe la apaterm sa cotizeze multi bani pe NIMIC. Ati fost multi si v-ati luat salariile din nedreptatea facuta oamenilor. Acum ce sa zic, asa va trebuie, vedeti si voi cum e desi e o nimica toata fata de ce ati facut cand erati pe cai mari.

  Raportează
 • postat de bogdan Joi, 25 Martie 2021 14:52 5.13.214.*** Link la comentariu
  1
  1

  Eu atat va zic: KARMA!
  Pentru doreii/zeii care si-au batut joc de oameni fie ca pe teren, fie ca in birouri cat timp a existat apaterm si calorgal: DUPA FAPTA SI RASPLATA.
  Cum e sa te simti nedreptatit, fara posibilitatea de a face ceva si sa fii luat in ras pe banii si timpul tau?

  Raportează
 • postat de hahaha Joi, 25 Martie 2021 10:30 194.105.20.*** Link la comentariu
  2
  30

  Tot sistemul judecatoresc este "VARZA", mai ramane sa vina "CINEVA" sa faca sarmale (cu carnea reclamantilor ) !

  Raportează
 • postat de Lucratoru Roman Joi, 25 Martie 2021 10:24 89.39.81.*** Link la comentariu
  20
  8

  Baaa tampitilor?Daca astia din sistem traiesc din prostia si necunostinta voastea a legilor,De unde puii mei credeti ca isi iau banii?Ba prostilor?Nu scrie in biblie ca pana sa ajungi la judecator e bine sa te impaci cu parashul tau?De ce nu ati dat curs sfatului asta?visati la bani si la averi obtinute ?DE UNDE?De ;la o firma saraca?Falimentara?Falimentata de niste Miliardari?In euro?Ba sunteti nebuni ca sa nu spun prosti.

  Raportează
 • postat de Cardinalul Richeliu Joi, 25 Martie 2021 09:43 109.103.162.*** Link la comentariu
  27
  8

  Ne plangem ca ni se pun caracatite in parcarile cu plata, ne plangem ca primim amenzi, ne plangem ca suntem executati silit.

  Nu mai bine ne platim datoriile?!

  Raportează
 • postat de Nicu Joi, 25 Martie 2021 09:13 86.124.203.*** Link la comentariu
  3
  20

  Intrebare. Avocatul prin tertipul legislativ folosit de executorul judecatoresc a incasat cheltuieli de judecata de zece ori mai mult decat a cerut in instanta ?

  Raportează
 • postat de Dragnea Joi, 25 Martie 2021 07:37 188.24.199.*** Link la comentariu
  2
  30

  Justitia romaneasca....
  Si cica de ce pleaca lumea din cocina asta!

  Raportează
 • postat de Nicu Joi, 25 Martie 2021 01:03 86.124.203.*** Link la comentariu
  3
  41

  Cand a fost pronuntata hotararea definitiva avocatul salariatilor DE CE NU a suderat reclamantilor calea de urmat astfel sa nu se ajunga la situatia de fapt ? Foarte simplu trebuia sa le sugereze ca fiecare reclamant sa isi achite (prin virament bancar, mandat postal etc) cota parte din cheltuielile de judecata si fiecare reclamant la randul sau hotara ce doreste sa faca. Deci toata situatia de fapt pleaca de la atributiile contractuale ale avocatului angajat. Despre portitele legilor si moralitate ...... in alta viata.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.