Acuzații de abuz și de luare de mită la Spitalul Județean din Galați
Foto: Marian Calestru

Acuzații de abuz și de luare de mită la Spitalul Județean din Galați
Evaluaţi acest articol
(50 voturi)

O gălățeancă stabilită de mai mulți ani în Marea Britanie aduce o serie de acuzații grave la adresa unor angajați din Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați. Printre altele, femeia reclamă modul abuziv în care ea și tatăl ei au fost tratați, faptul că i s-au cerut bani în mod ilegal, dar și lipsa totală de profesionalism și de respect față de pacienți și rudele acestora, deopotrivă. Spitalul a anunțat că a deschis o anchetă în acest caz.

În luna aprilie, Ionel Codreanu, un gălățean de 73 de ani, a fost diagnosticat cu COVID-19. Inițial, bărbatul a fost tratat acasă, dar pentru că boala i s-a agravat, pe 13 aprilie a fost dus cu o mașină a Ambulanței la Spitalul Județean Galați, unde a rămas internat în cortul din curtea unității medicale.
Potrivit fiicei sale, Eusefina Grabovschi, problemele au început încă din a doua zi după internare. "Mi s-a spus că glicemia lui a crescut foarte mult, la o valoare de peste 400, că ar fi trebuit să i se administreze insulină, dar nu s-a putut, pentru că nu au avut seringi pentru insulină. Am fugit la farmacie și am luat seringi ca să i le duc", povestește femeia.
Două zile mai târziu, tatăl ei a fost mutat în secția de suport COVID de la etajul 1, unde i s-a administrat terapie cu oxigen. "În noaptea de 18 spre 19 aprilie, tatăl meu a rămas fără oxigen, pentru o perioadă de timp. Am aflat acest lucru de la el, pentru că spitalul nu m-a informat. Am contactat spitalul și mi s-a spus că a fost un mic incident și că situația lui este acum stabilă. Cât timp a fost internat pe COVID, mi s-a cerut să pun la dispoziție tratament cu vitamine, cu antibiotice și seringi de insulină", mai spune Eusefina Grabovschi.
Pe 20 aprilie, după ce testul pentru COVID-19 a ieșit negativ, Ionel Codreanu a fost transferat la etajul 8, la Diabet. Aici, fiica sa spune că i s-a cerut un concentrator de oxigen, pentru că spitalul nu avea. "Două zile mai târziu, m-a sunat medicul și mi-a spus că starea tatei s-a agravat și că va fi transferat la ATI. Am întrebat de ce nu i s-a mai făcut o radiografie pulmonară, dacă au observat că starea lui se deteriorează. Mi-au spus că nu au avut o sursă de oxigen portabilă și că nu au putut astfel să-l ducă pentru radiografie".

"Mi-a spus că este înfometat"

Din momentul în care tatăl ei a ajuns la ATI, Eusefina Grabovschi povestește că doar cu greu a reușit să mai afle ceva despre starea lui de sănătate. "Când am fost la Diabet pentru a lua obiectele personale ale tatălui meu, mi s-a dat și telefonul lui mobil și mi-au spus că la ATI pacienții nu au voie cu astfel de telefoane, pentru a nu afecta dispozitivele medicale. Atunci, mă întreb dacă nu și telefoanele din buzunarele angajaților de acolo interacționează cu acele aparate. Pe 24 aprilie, printr-o cunoștință din spital, am reușit să-l văd printr-un apel video pe tatăl meu. Aceea a fost ultima mea conversație cu el. A țipat și mi-a spus că a ajuns la capătul puterilor, că nu mai poate și că este înfometat. Până la ora aceea, era 18.20, mi-a spus că nu i-au dat decât o cană cu lapte".
Pe 25 aprilie, Eusefina Grabovschi a făcut o cerere către managerul spitalului, pentru a putea merge, împreuna cu fiica sa, să-și viziteze tatăl, la ATI. A doua zi, dimineață, a aflat că cererea îi fusese aprobată. "De la secretariat mi-au spus să iau legătura pe secție, pentru că totul este pregătit. Am sunat încă de la 9,30, dar m-au informat că asistenta șefă, Luminița Florea, nu este pe secție. Abia la 11,50 m-a sunat prietena mea, care fusese persoana de contact a familiei cu spitalul cât eu încă eram în Marea Britanie, care mi-a spus că a fost contactată de asistenta principală și i s-a spus că, din păcate, timpul este foarte scurt azi și eu nu mai pot merge să-l vizitez. M-a chemat a doua zi, deși tura ei se termina abia la ora 15,00. Din păcate, luni seară (26 aprilie - n.red.), prietena mea a fost sunată din nou pentru a o informa că tatăl meu murise. A murit cu dorul în suflet de a ne vedea atât pe mine, cât și pe unica lui nepoată. Din păcate, cred că nu sunt singura în această situație".

Cum îi "îmbunezi" pe angajații de la Morgă

Culmea cinismului, a doua zi, când soțul Eusefinei Grabovschi a mers la Morgă, o asistentă i-a spus că dacă vrea ca socrul lui să fie "aranjat mai bine, să fie bărbierit, îmbrăcat decent, sunt două persoane care se ocupă de acest lucru, cu care ar fi bine însă să fie atent".
"Acum, cred că toată lumea înțelege ce înseamnă atent. Într-adevăr, suma cerută nu a fost mare, dar mi se pare inuman ca tu să-mi ceri bani pentru așa ceva, dat fiind faptul că tu ești angajat acolo, deci primești un salariu", concluzionează Eusefina Grabovschi.
Am cerut un punct de vedere de la Spitalul Județean Galați în legătură cu aceste reclamații și ni s-a transmis că aspectele pe care le-am semnalat urmează să fie analizate de conducerea unității.

Citit 12577 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Mai 2021 01:17

26 comentarii

 • postat de Departamentul antimafia
  Joi, 13 Mai 2021 23:48
  89.137.230.***
  Pentru mine si cunoscand situatia din spitale e clar ca acest pacient de 73 de ani a fost omorat. Se stie ca "unele forte" nu mai vor batrani in societate si oameni inutili. De ce sa mai plateasca statul pensii cand putem sa ii omoram in spital. Covidul e pretext. A fost lasat sa moara. interesant de aflat cine a dat ordinul de asasinare. O fi el batran dar mai putea trai lejer 5-6 ani. Vom face investigatii amanuntite impreuna cu procurorii care lucreaza de partea binelui ca sa starpim mafia din spitale si asasinii.
  12
  10
  Raportează
 • postat de Dabija
  Joi, 13 Mai 2021 21:57
  188.216.161.***
  Rușine sa le fie acestor angajați care așteaptă tot timpul sa le bagi ceva in buzunar pentru a-și face treaba. Din pacate nu se va schimba nimic in curând …
  0
  24
  Raportează
 • postat de Fost pacient
  Joi, 13 Mai 2021 20:05
  5.14.130.***
  Ca de fiecare data conducerea spitalului a demarat o ancheta. La ce rezultat va ajunge?
  De ce oare ma mai întreb?!?
  Rușine sa va fie!!!
  0
  22
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 13 Mai 2021 16:17
  62.231.94.***
  Desi personalul medical este bine platit, pentru ca le-au fost marite salariile iar cei care lucreaza in sectia Covid mai primeste un spor, actul medical lasa mult de dorit si esti tratat cu indiferenta. Sistemul este putred si infestat de o mentalitate dispretuitoare fata de pacient. Acesta nu este un caz izolat, este o practica!
  0
  17
  Raportează
 • postat de Laur
  Joi, 13 Mai 2021 16:14
  83.136.47.***
  Nu se dorește o curățenie în acest spital. Mafie veche,încrengături,prietenii, afaceri,colegii profesionale etc. Se va termina și pandemia de covid. După asta vom lua iarăși contact cu metehnele eroilor noștri. Nu că nu ar fi continuat obiceiurile proaste. Însă mediatic vorbind ,covid ul a luat fața și nu prea se mai discută aspectele negative de pe alte ramuri medicale. Cu salariile mărite nu poți stârni empatie,umanitate, bunătate,etc. Nu poți. Acestea au rădăcini în educație, din acei 7 ani, și nu numai. Ce să facă Fotea. Ce sistemul ăsta putred este de ieri sau de azi? Ce partide politice l au patronat? Faima spitalului județean o știu mulți. Din oraș și din cimitire...
  0
  16
  Raportează
 • postat de Scarbita
  Joi, 13 Mai 2021 15:22
  95.77.107.***
  Din categoria ''vazut, trecut si patit''...Cum este sa insotesti un varstnic, care , abia se mai tine pe picioare ( in urma unui malpraxis si a unei maladii ce nu iarta)la un cabinet de specialitate(pentru persoane de varsta a 3a), in vederea unui consult si a unei internari, iar doctorita ''de specialitate'', desi ii obseva starea precara; sa te apostrofeze si sa conditioneze internarea acestuia prin trecerea la cabinetul sau privat(asa este ''uzanta''!) si sa te invite afara.Fara scrupule..Inghiti cu umilinta si taci.Dar ce este in sufletul tau, numai tu stii! La cabinetul privat ,te primeste fara pacient( a fost conditia prealabila)(,dupa ce ai platit consultatia , ba iti mai prescrie pana la eventuala internare si un medicament ce ii face si mai rau pacientului( acesta isi pierde si ultima bruma de orientare , de claritate a simturilor. isi pierde memoria ,cade si isi fractureaza si singurul picior sanatos). In spital, pe langa ''atentiile consistente'' fata de onor personalul medical( de sus pana jos) ,pacientului i se administreaza alt tratament gresit, deci un nou malpraxis, si este externat fara nicio imbunatatire( in stare vegetativa), recomandandu-se cu ''caldura'' o firma de ingrijiri la domiciliu al carei medic , ghiciti cine este? ..Aceeasi doamna ''doctor''. O iei de la capat , de aceasta data( dupa ce iti pui in miscare toata reteaua de cunostinte) cu un neurolog profesionist si un om de caracter, si tot asa.....Cat despre ''tovarasii '' de la Morga, care sunt in legatura si cu patronii de firme funebre, sa le fie rusine! Daca tot aduna ''cotizatii''de la persoanele indurerate, poate strang si de un fond comun pentru schimbarea usilor invechite si multe altele...
  NB.Sunt racile vechi in acest ''lagar de exterminare ''numit impropriu spital judetean, unde domneste o armonie transpartinica (orice partid politic isi are reprezentati acolo care conlucreaza de minune in interesul propriu) si doar vorba unei doamne in varsta , o citez:'' aici este nevoie de o implozie, pentru ca este un focar de infectie si de mizerie umana urias''...
  0
  22
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 13 Mai 2021 15:03
  5.2.205.***
  Si ne mai miram de ce nu se intoarce lumea in tara, uite de asta.
  0
  15
  Raportează
 • postat de alex
  Joi, 13 Mai 2021 14:54
  109.246.7.***
  Tot personalul din sistemul de sănătate e corupt, evident sunt mici excepții in spatele cărora se incoloneaza toti.... Singura solutie: nu mai plătim asugurari de sănătate sau afara din tara!
  0
  13
  Raportează
 • postat de juramantul lui hipocrit
  Joi, 13 Mai 2021 14:42
  5.2.205.***
  Sincer, era muuult mai bine daca nu exista deloc "spitalul" judetean... multi ar fi trait ... azi...
  0
  14
  Raportează
 • postat de mine
  Joi, 13 Mai 2021 14:42
  5.2.209.***
  Un diasporez nemultumit! A trecut ceva timp de la 10 august asa ca acum e suparat ca nu a venit cu seringa de insulina la el. Daca te duci la control la inima la cabinet particular si astepti la rand tot asa ceri sa-ti faca insulina asistenta de acolo pe principiu ca tot ai trecut pe acolo...
  9
  3
  Raportează
 • postat de Galatean, din pacate
  Joi, 13 Mai 2021 13:26
  81.12.150.***
  DREPTURILE PACIENTULUI
  Drepturi ale pacientului selectate din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului:

  ART. 3: Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nicio discriminare.

  ART. 8: Informațiile se aduc la cunoștința pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate;

  ART. 31: Pacientul are dreptul la îngrijiri terminale PENTRU A PUTEA MURI IN DEMNITATE !!!

  ART. 32: Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material și de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale.

  CEEA CE NU SE INTAMPLA !!!

  TOTUSI!
  ART. 21: Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale SUNT CONFIDENTIALE chiar și după decesul acestuia.

  ART. 22: Informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

  As fi curios sa vad o statistica a internarilor, operatiilor, vindecarilor si... deceselor din spitalul judetean in decurs de 1 an !!!

  Pentru cadrele medicale care isi pun sufletul in exercitarea meseriei, tot RESPECTUL !
  0
  10
  Raportează
 • postat de Un fost ,,beneficiar,,
  Joi, 13 Mai 2021 12:58
  5.13.143.***
  Continu, cei ce au fost ,,tratati,, la acest spital,dezvalue lucruri ingrozitoare ce se petrec in acest spital, a ti publicatsi voi destule articole care arata mizeria,lipsa deprofesionalism a multor cadre medicale, si mai trist, lipsa de UMANITATE, de care bolnavul, are nevoe, faptul ca cei ce il ingrijesc sunt alaturi de el, in suferintele lui, ca coopereaza, ori in acest spital, si nu numai, aceste lucruri, LIPSESC CU DESAVARSIRE.
  Cine trebue sa faca ordine? Conducerea spitalului este partasa la aceste ticalosii, unde este institutia prefectului, unde este autoritatea consiliului judetean????
  Cel ce scrie este unul din patitii trecuti prin acest spital, si daca nu aveam noroc de o ruda medic fiind, aveam, cu siguranta soarta nefericitului ce a decedat
  0
  58
  Raportează
 • postat de Spitalul Sf. Andrei, nu are nimic sfânt.
  Joi, 13 Mai 2021 12:13
  213.233.88.***
  Spitalele judetene arondate Consiliilor Județene, cel puțin din Galați, au ajunș un fel de sistem sectant acoperit in alorminterese de bun trai, pe spatele taxelor și impozitelor în permanentă creștere timpde 31 de ani, de după '89. Și apoi, de unde sănătate gălățenilor, dacă 80% din fondul financiar al spitalului, se duc pe salarii, 10% din fondul spitalului se duc pe restul, hrană, spălătorie, electricitate, apă-canal și altele iar restul, 10% pe sănătatea pacienților ? În fine, spitalul lucrează, funcționează în beneficiul financiar al angajaților, un fel de "familie" in a lor interese personale, sănătatea fiind o justificare, pretext de a se justifica că muncesc, își fac treaba în delăsare. Plus valoarea muncii lor ? Mortalitate ridicată și atât !
  0
  54
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 13 Mai 2021 12:12
  193.231.104.***
  sunt medici de la spitalul judetean galati care activeaza si la cabinete particulare.... nimic impotriva...dar cand la consultatia oferita in aceste cabinete particulare ti se spune ca trebuie sa faci tot posibilul sa nu ajungi la spitalul judetean sub nici o forma....spune multe
  0
  47
  Raportează
 • postat de GC
  Joi, 13 Mai 2021 11:30
  86.123.138.***
  Din pacate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați si altele.. e ceva normal. "mori cu zile" doctori de cea mai joasa speta care lucreaza doar pt bani si spaga, foarte rar nimeresti exceptii. Sunt sigur ca aceasta poveste se repata aproape zilnic. Pacat..
  0
  48
  Raportează
 • postat de DIANA
  Joi, 13 Mai 2021 10:03
  86.35.208.***
  Analizate de conducerea unitati????? despre ce vorbi,????? corb la corb nu-si scoate ochii.... cine pe cine sa ancheteze???? incapabilul pe nepriceput? neprofesionalistul pe hapsanul??/ inumanul pe nesimtitul??? nuuuuu nu au cum gestiona situatia deja e scapata de sub control ... si de suferit suferim noi cei fraieri care au cotizat ani si ani si acum cumparam tot de la farmacia din fata spitalului care cine stie a cui o fi.....sai mai rau murim in spital ... ne mor parintii...bunicii...sotii...sotiile...copii......oare va fi cineva care va face ceva ptr noi muritorii cu salarii minime ...cinstitii...umanii...oamenii de sacrificiu de ani si ani?????
  0
  55
  Raportează
 • Joi, 13 Mai 2021 10:02
  95.76.3.***
  Asta e țărișoara, asta e situația... "Eroii" din linia întâi... XDD Dumnezeu mai știe dacă cine a numărat a făcut-o de la cap la coadă sau de la coadă la cap! Probabil e a doua variantă...

  Bineînțeles că magistrații specialiști în toate ai vieții nu se (auto)sesizează... Dacă nu s-a (auto)sesizat nimeni cu privire la fraudarea alegerilor din sectorul 1, de ce s-ar (auto)sesiza în... cătunul ăsta uitat de lumea civilizată, numit (Spitalul Județean) Galați??

  În rromânica asta, ca să-ți fie bine și să nu-ți fie rău, fie te faci magistrat, fie medic! Nu faci 11 ani de "școală" pentru că vrei să reînsănătoșești niște oameni, ci ca să fii respectat și să câștigi bănet! Respectul se câștigă din partea pacienților pe baza PROFESIONALISMULUI cu care sunt tratați! Și cu RESPECT!!! Eu nu respect un medic pentru că a făcut 11 ani de "școală"! Să fie sănătoși cu școala vieții lor!

  #săFieBineȘiSăNuFieRău #IRONIE #fereascăDumnezeuSăTeÎmbolnăvești
  23
  25
  Raportează
 • postat de Galatean, din pacate
  Joi, 13 Mai 2021 09:40
  81.12.150.***
  Spitalul Judetean este sub obladuirea Consiliului Judetean. Faceti o sesizare si poate va afla si dl Fotea despre ce se intampla in unitatea sanitara din subordine.
  Este strigator la cer ce se intampla in acest spital !
  Dumnezeu sa-l ierte.
  2
  44
  Raportează
 • postat de galateanulturmentat
  Joi, 13 Mai 2021 09:32
  136.255.148.***
  Si la fel va fi si in continuare avand in vedere numirile politice in functie .Am trecut si eu , de doua ori , prin aceiasi situatie. Pentru mine Judeteanul este un spital al drumului spre moarte,. Ceva trebuie schimbat acolo, incepand cu mentalitatea si conducerea ineficienta.
  0
  42
  Raportează
 • postat de Tecucean
  Joi, 13 Mai 2021 08:16
  89.136.115.***
  "Mita" a fost pentru servicii care morga nu le execută

  Aceste servicii se fac la pompe funebre
  18
  19
  Raportează
 • postat de batranul fara nume
  Joi, 13 Mai 2021 08:02
  84.243.108.***
  SPitalul Judetean nu duce lipsa de aparatura medicala dupa cum se lauda unii ca au echipat spitalul cu echipament medical performant! Spitalul duce lipsa de Oxigen pentru ATI, de instrumentar medical, pentru ca, deh, onor multe cadre medicale trebuiesc inca unse pentru a-si face treaba dar, ce este mai grav, cu adevarat, spitalul duce lipsa de oameni cu inalta moralitate profesionala, de oameni cu respect fata de pacient, de oameni cu OMENIE!!! Si toate aceste pe banii celor care mor cu zile in spitale, pentru ca guvernantii NU VOR sa treaca la sistemul de prestari servicii medicale, cu echipe de profesionisti, incepand de la MEDIC, continuand cu ASISTENTA si terminand cu INFIRMIERA, toti formand echipe de profesionisti cu CONTRACTE DE COLABORARE cu unitatile spitalicesti, nu cu salarii platite in REGIE de catre stat, nu cu sporuri de 100% platite pentru serviciul de garda, in care ASISTENTA, cu o scolarizare sanitara medie, este parctic DUMNEZEU pe sectia in care isi desfasoara activitatea! Din pacate sunt si OAMENI MINUNATI, care inteleg ca fara ajutorul lor, darul divin al vietii il putem pierde cu totii...
  0
  43
  Raportează
 • postat de Misu
  Joi, 13 Mai 2021 07:11
  193.230.156.***
  Problemele clasice bine cunoscute de toată lumea. Dar e ok, că sunt analizate de conducerea unității. De parcă acum aud pentru prima oară. Ce autoritate poate avea un manager numit politic, cu competențe îndoielnice?!
  0
  88
  Raportează
 • postat de Vasilică
  Joi, 13 Mai 2021 06:42
  5.13.157.***
  Așa pățești când trăiești o vreme în țări civilizate... uiți de unde ai plecat. Ceea ce acolo poate de domeniul fantasticului, la noi e realitate. Din păcate. Cum o fi, să cotizezi 30 ani, sute de lei pe lună, la sănătate și apoi să-ți ceară să cumperi o seringă de 3 lei, că eu nu au în spital?
  1
  92
  Raportează
 • postat de Alicante
  Joi, 13 Mai 2021 06:02
  86.124.201.***
  Acest fapt nu este o noutate! La Spitalul Judetean Galați asta este o regulă.
  0
  83
  Raportează
 • postat de Asta la vista ...baby
  Joi, 13 Mai 2021 01:56
  108.245.201.***
  Nu se v-a schimba nimic niciodata . Se moare cu zile in Galati Ro/UE . Sa n-ai tu seringi , oxigen ......strigator la cer nene ...Sunteti condamnati definitiv .
  0
  82
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 13 Mai 2021 00:24
  87.146.42.***
  Dezastru sa te prinda boala in romania cu r MIC! Cat priveste acest spital cu o parte din personal de cea mai joasa speta profesionala si umana .... mai bine schimbi tara!
  Am avut de-a face cu ei... pot scrie o carte... sunt si medici capabili dar foarte putini, aparatura veche... obiceiul abjecte comuniste... nesimtire, superficialitate si dezgust! O parte is indiferenti, o alta total incapabili! Habar nu au meserie!
  2
  78
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.