Condamnări cu suspendare, în dosarul "Șpagă la Permise"

Condamnări cu suspendare, în dosarul "Șpagă la Permise"
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Tribunalul Galați s-a pronunțat, ca primă instanță, în dosarul "Șpagă la Permise", în care trei foști polițiști, printre care și un ofițer din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări Galați, au fost acuzați de luare și respectiv dare de mită. Închisoarea cu suspendare, de cel mult trei ani, a fost laitmotivul hotărârii prin care judecători au tranșat vinovăția celor patru inculpați cercetați în dosar. Condamnații nu și-au recunoscut vinovăția și nu sunt mulțumiți de sentință.

Mitică Petcu, fost ofițer în cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări Galați, Ion Oprea, fost șef al Poliției Tg. Bujor, Costică Ignat, fost polițist la Biroul Rutier Tecuci, și Cătălin Ghiocel Decianu, un afacerist din Galați, şi-au aflat primele sentințe, stabilite de instanța ce le-a pronunțat la mai bine de un an de la sesizare. Dosarul întocmit de Direcția Națională Anticorupție cuprindea acuzații de luare de mită, în ceea ce îl priveşte pe Mitică Petcu, în calitatea lui de cadru activ la momentul săvârșirii faptelor imputate, respectiv, de dare de mită, în privința celorlalți trei, cele mai multe fapte, sub aspectul actelor materiale, vizându-l pe Petcu, acuzat că a primit diverse foloase, sub formă de bunuri și bani, de 16 ori, pentru diverse favoruri, de genul programării peste rând la examene sau pentru promovarea probei de traseu.

Suspendare și muncă la bibliotecă

Niciunul dintre cei patru inculpați nu a ales calea procedurii simplificate în acest caz. Asta pentru că, în cazul luării de mită, Petcu nu ar fi putut încheia un acord de recunoaștere a vinovăției, în condițiile în care pedeapsa maximă pentru această faptă depășește limita de șapte ani. Nici ceilalți trei, acuzați de dare de mită, nu au căzut la înțelegere cu procurorii, deși pedeapsa maximă pentru faptele lor permitea această procedură.

Cea mai "grea" sentință a primit-o Mitică Petcu, trei ani de închisoare cu suspendare. Timp de trei ani, fostul șef din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări va trebui să dea socoteală despre orice deplasare în afara localității de domiciliu care depășește cinci zile, să părăsească țara numai cu acordul instanței și să nu facă alte "rele". În plus, va trebui să își dovedească sursele de trai și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității, la Primăria Vânători sau la Biblioteca "V.A. Urechia". Prin decizia instanței, din "vistieria" lui Petcu vor lipsi în continuare 30.450 de lei, 16.290 de euro și 100 de dolari, ridicați la perchezițiile de anul trecut și aflaţi în prezent sub sechestru. În plus, Mitică Petcu a fost obligat la plata sumei de 63.304 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Fostul șef al poliției Tg. Bujor, Ion Oprea, în prezent pensionar, a fost găsit vinovat de trei fapte de dare de mită, pentru care a primit 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. Pe lângă celelalte obligații valabile în cazul executării pedepsei cu suspendare, Oprea va trebui să presteze muncă în folosul comunității la Primăria Tg. Bujor sau la Școala Gimnazială Nr. 2 "Grigore Hagiu" Tg. Bujor și să achite, către stat, 21.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Singurul inculpat din dosar care, conform informațiilor făcute publice pe portalul Tribunalului Galați, nu ar fi primit pedeapsă cu suspendare, este Costică Ignat, fost polițist la Biroul Rutier Tecuci. Acesta a fost acuzat de două fapte de dare de mită și a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare și obligat la plata de cheltuieli judiciare în valoare de 21.000 de lei.

Ultimul din lista acuzaților, afaceristul Cătălin Ghiocel Decianu, a fost găsit vinovat de dare de mită, fiind condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare. El va trebui să muncească 60 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Galați sau la Biblioteca "V.A. Urechia". 1.400 de lei este suma pe care trebuie să o achite cu titlu de cheltuieli judiciare.

Sentința Tribunalului Galați nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Citit 8691 ori Ultima modificare Luni, 28 Iunie 2021 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.