Patron de magazin, curat ca lacrima după o tentativă de crimă

Patron de magazin, curat ca lacrima după o tentativă de crimă
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

O bătaie cruntă, cu ranga, pornită de la un conflict aparent spontan, săvârșită în public, a avut o finalitate-surpriză în fața Curții de Apel Galați. Autorul faptei, găsit vinovat de două infracțiuni pentru care ar fi trebuit să stea după gratii nu mai puțin de opt ani și patru luni, a fost scutit de orice fel de răspundere după ce judecătorii care au reanalizat cazul au apreciat că probele care au stat la baza condamnării inițiale, respectiv, declarațiile unor martori și proba cu detectorul de minciuni, nu au fost relevante pentru a dovedi vinovăția inculpatului.

Incidentul care avea să ajungă pe masa Tribunalului Galați sub acuzațiile de tentativă de omor și tulburarea ordinii și liniștii publice a avut loc în urmă cu mai bine de trei ani, în noaptea de 25 spre 26 martie. Două persoane, respectiv, agresorul și victima, au fost implicate în conflictul despre care anchetatorii au stabilit că i-a pus în pericol viața celui în urmă. Totul s-a întâmplat la Tecuci, în centrul orașului, scenele desfășurându-se în locuiri publice și în prezența mai multor martori aflați pe stradă la acel moment. Ionuț Cătălin Hodorogea a ajuns în spital, în stare foarte gravă, în urma a ceea ce a părut un conflict banal. Tânărul s-a dus la un magazin non-stop din Tecuci, ce aparținea lui Ionuț Dragomir, ca să facă niște cumpărături. A mers până acolo cu un amic, cu mașina, stabilind ca acesta să îl aștepte până face târguielile. Prietenul a plecat cât timp Hodorogea se afla în magazin, fără să îl anunțe. Când  a ieșit din magazin, acesta nu a observat că mașina amicului nu mai era chiar în locul respectiv și, în grabă, a deschis portiera unui autoturism asemănător. În mașină se aflau mai mulți tineri, care s-au arătat deranjați și cu care a ajuns rapid la un schimb dur de replici, ce avea să continue și în incinta magazinului, unde Hodorogea s-a întors să le ceară socoteală despre înjurăturile primite, în accepțiunea lui, în mod nemeritat. Patronul magazinului, Dragomir, avea să intervină în conflict și l-a dat afară în șuturi pe cel care îi fusese client câteva minute mai devreme. După câteva sute de metri, Hodorogea avea însă să facă cale întoarsă, deoarece și-a dat seama că își uitase sacoșa cu cumpărături în prăvălie. A făcut greșeala să ia cu el o rangă pentru a se apăra, fiind conștient că nu va fi primit cu brațele deschise. Asta s-a și întâmplat, pentru că, în momentul în care l-a văzut, Dragomir l-ar fi luat la bătaie, întâi cu pumnii, iar mai apoi cu ranga pe care i-a smuls-o din mână. Hodorogea a fost lăsat inconștient, într-o baltă de sânge, din cauza loviturilor la cap și a fost salvat de la moarte de mai mulți martori care au auzit larma și s-au interpus între el și Dragomir, împiedicându-l pe acesta să îl mai lovească. 

Condamnare la Tribunal

Ionuț Dragomir a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor și tulburarea ordinii și liniștii publice, în timp ce Hodorogea a ajuns în spital cu leziuni care necesitau, pentru vindecare, până la 55 de zile de îngrijiri medicale. Medicii legiști au dat ca verdict punerea în primejdie a vieții acestuia, motiv pentru care judecătorii Tribunalului Galați au considerat, ținând cont de celelalte probe la dosar, inclusiv declarațiile martorilor și ale victimei, că Dragomir se făcea vinovat de cele două fapte reținute de procurori. În baza acestora, în primă instanță, tecuceanul, despre care s-a reținut că era recidivist, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru tentativă de omor și la un an de închisoare pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 8 ani și 4 luni de pușcărie. Șase luni mai târziu însă, Curtea de Apel Galați, unde Dragomir a atacat sentința, avea să răstoarne radical soarta dosarului și să decidă că acesta nu se face vinovat de cele pățite de Hodorogea. 

 

Declarații discutabile, filmări trunchiate și detectorul de minciuni

În fața instanței superioare, declarațiile martorilor care contribuiseră la condamnarea bătăușului nu au mai avut aceeași greutate, inculpatul reușind să convingă completul că oamenii prezenți la incident ori erau prea departe, ori nu au văzut bine. Nici măcar declarația mamei lui Hodorogea, care a susținut că Dragomir i-ar fi oferit bani în schimbul retragerii plângerii și că și-ar fi exprimat regretele față de faptul că i-a bătut fiul, nu a avut sorți de izbândă, apreciindu-se ca lipsită de forță probatorie. Judecătorii, care au rejudecat cauza, au apreciat că cele susținute de martori nu erau de natură să ”indice exact” identitatea și vinovăția agresorului. Cu toate acestea, au recunoscut că o filmare preluată de pe camerele de supraveghere ale magazinului de către Dragomir și depusă la dosar pentru a-și susține, chipurile, nevinovăția, ar fi fost măsluită. ”Inculpatul a înaintat un suport optic ce conține înregistrările menționate. Acest aspect nu a putut fi reținut în apărarea sa, întrucât înregistrarea nu este completă, în sensul că inculpatul a înregistrat numai momentul conflictului cu martorii (...) precum și momentul în care persoana vătămată s-a întors la magazin înarmată. A precizat că nu a păstrat restul înregistrării, întrucât nu a considerat că ar fi utilă. În realitate însă, inculpatul a înaintat organelor de cercetare penală numai înregistrarea pe care a considerat-o favorabilă pentru sine”, avea să consemneze completul Curții de Apel. Bonus, testarea cu detectorul poligraf, care a arătat că Dragomir avea un comportament simulat, a fost apreciată ca nerelevantă. În consecință, în cursul acestui an, la mai bine de trei ani de la incident, Curtea de Apel Galați l-a achitat pe Dragomir pentru ambele fapte, scutindu-l de executarea pedepsei. Sentința este definitivă.

Citit 6546 ori Ultima modificare Joi, 11 Noiembrie 2021 07:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.