UPDATE Pericol într-o comunitate de oameni bătrâni și singuri: Un individ suspect de mai multe furturi a fost reținut
Foto: Marian Calestru

UPDATE Pericol într-o comunitate de oameni bătrâni și singuri: Un individ suspect de mai multe furturi a fost reținut
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

UPDATE. În cursul zilei de sâmbătă, 22 ianuarie, polițiștii Poliției Orașului Berești au făcut patru percheziții domiciliare, în localitățile Slivna, Balintești și Cavadinești, în cadrul dosarului penal deschis ca urmare a plangerilor primite în ultima vreme de la localnici.

Un bărbat, de 24 de ani, din comuna Berești Meria, bănuit de comiterea a două furturi din locuință, a fost reținut, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore.

"Din cercetări, a reieșit că, în perioada decembrie 2021- ianuarie 2022, escaladând gardul și forțând sistemul de închidere al ușilor, bărbatul ar fi pătruns în două imobile nelocuite, de pe raza comunei Berești Meria, de unde ar fi sustras bunuri electrocasnice, unelte agricole și alimente, creând un prejudiciu de aproximativ 4 800 de lei.

La percheziții, polițiștii au găsit o parte din bunurile sustrase, acestea fiind ridicate și înapoiate păgubiților.

Duminică, 23 ianuarie, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, cu propunere de arestare preventivă", a precizat cms. sef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați.


Pericol într-o comunitate de oameni bătrâni și singuri. Case jefuite pentru mâncare și electrocasnice * Locuitorii unei comune mari din zona săracă a județului Galați trăiesc cu spaimă de câteva săptămâni. De dinainte de Crăciun, mai multe gospodării au fost atacate de hoți, care au furat bunuri estimate la peste 11.000 de lei. În timp ce comunitatea vorbește de zeci de case sparte, oficialitățile susțin că este vorba doar de patru furturi, atâtea câte au fost reclamate la poliție. Oamenii legii susțin că au un cerc de suspecți și că ziua în care hoțul va fi prins este aproape. 

Satul în care au fost reclamate mai multe furturi în ultima lună este Slivna, localitate componentă a comunei Berești-Meria. Încă din preajma Crăciunului, susțin oamenii, hoții au început să dea iama prin gospodării și să fure tot ce era bun de furat: mâncare, televizoare, alte bunuri electrocasnice sau unelte. Suficient cât lumea să intre în alertă și să nu mai doarmă nopțile, de frica hoților care ar fi putut da buzna peste ei, mai cu seamă că în sat sunt mulți bătrâni, care singuri, care bolnavi. ”Au fost sparte multe case, ne e frică să mai stăm noaptea. Poliția știe, dar până acum nu s-a aflat nimic de hoți. Nu știm ce să facem, suntem mulți oameni în vârstă și ne temem!”, ne-a adus la cunoștință un localnic din Slivna, în urmă cu câteva zile. Cu îndoiala și frica se confruntă și o altă gălățeancă, ai cărei bunici stau în Slivna. ”Sunt singuri și bătrâni acolo. S-au spart case, nimeni nu face nimic. Vreau să știu dacă îi mai las acolo sau îi iau”, întreabă femeia. 

 ”Nu e cazul ca oamenii să plece”

Este poziția autorităților din Berești-Meria, care știu de hoțiile comise în ultima vreme, dar la o scară mult mai mică decât vorbesc localnicii. Doar patru furturi din locuințe au fost înregistrate oficial la postul de poliție în perioada 20 decembrie - 14 ianuarie, după cum reiese din răspunsul pe care l-am primit în urma solicitării adresate conducerii IPJ Galați. Conform documentului oficial, din locuințele atacate de hoții deocamdată neprinși au fost furate ”alimente, bunuri electrocasnice și unelte agricole în valoare totală de 11.600 de lei”. Pentru fiecare plângere primită, a fost deschis un dosar penal, polițiștii făcând verificări. Conform unor surse din anchetă, ar exista un cerc de suspecți în privința cărora ar fi suficiente dovezi, astfel că momentul reținerii n-ar trebui să fie unul foarte îndepărtat. Aceasta este și părerea primarului din Berești-Meria, care dă asigurări că loviturile sunt ”operele” unor hoți mărunți și că oamenii nu au de ce să se teamă. ”Sunt doar vreo trei-patru case sparte. Am vorbit cu poliția, mi-au spus că știu cine sunt hoții, sunt pe urmele lor. Sunt niște puști teribiliști”, ne-a declarat Victor Dorobăț, primarul comunei Berești-Meria.

Pe lângă poliția națională, câțiva paznici

Cu 11 localități componente, comuna este greu de păzit, după cum recunoaște însuși edilul. În prezent, siguranța comunității este în mâinile polițiștilor de la Postul de Poliţie și a cinci oameni de la ”paza obștească”, ce fac patrule mai cu seamă pe lângă obiectivele importante de genul instituțiilor din comună, de genul primăriei, școlilor sau bisericilor. De poliție locală nu poate fi vorba, avându-se în vedere cheltuielile prea mari, ne asigură primarul Dorobăț, care promite însă, pentru siguranța suplimentară a celor 3.700 de locuitori, montarea a încă 10-15 camere de supraveghere.

Citit 8396 ori Ultima modificare Marți, 25 Ianuarie 2022 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.