Avocaţii preferă nunţile, nu alegerile

Avocaţii preferă nunţile, nu alegerile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alegerile pentru funcţiile de conducere a Baroului Galaţi, au fost amânate pentru a doua oară, de data asta pentru 19 noiembrie.

Motivaţia dată de actualul şef al avocaţilor, Mircea Breahnă, a fost aceea că din semnalele pe care le-a primit, pe 24 septembrie, ziua în care ar fi trebuit să se desfăşoare alegerile, foarte mulţi dintre colegi urmau să lipsească din cauză că este perioada nunţilor.

Reamintim că anul acesta, pe 17 mai, a expirat mandatul avocatului Mircea Breahnă, cel care este decan al Baroului Galaţi. Deoarece alegerile nu s-au ţinut, mandatul acestuia se prelungeşte automat până când se va întâmpla ceva în acest sens. Dată fiind ziua de 17 mai, când mandatul expira, Consiliul Baroului a stabilit ca pe 14 mai să fie alegeri atât pentru decan, cât şi pentru Consiliul Baroului.

Şedinţe pentru amânarea şi reamânarea adunării

Totul a fost sortit eşecului pentru că peste 200 de avocaţi nu au fost prezenţi, ceea ce a dus la lipsa cvorumului, alegerile neputându-se desfăşura.

În aceste condiţii a urmat o şedinţă a Consiliului Baroului, care a stabilit o nouă dată pentru desfăşurarea adunării generale – 24 septembrie. Acum, cu trei săptămâni înaintea alegerilor, Consiliul Baroului a decis că data de 24 septembrie nu este în regulă, optând pentru 19 noiembrie.

„Am avut şedinţă în Consiliul Baroului şi acolo, din informaţiile pe care le deţineam, pe 24 septembrie foarte mulţi colegi nu vor fi pentru că este perioada nunţilor. Pentru a nu risca o nouă lipsă de cvorum, am decis să fixăm alegerile pe 19 noiembrie”, ne-a declarat avocatul Mircea Breahnă.

Un mandat, trei mandate

„Viaţa liberă” a mai scris despre acest subiect, punctat şi de un scandal, cu mai multe ramificaţii, care mocneşte sub acoperişul Palatului Justiţiei din pricină că unii îşi doresc schimbarea, iar alţii continuitatea.

Decanul Breahnă este la al doilea mandat şi potrivit felului în care fiecare interpretează legea nu ar mai avea voie şi la un al treilea. O altă variantă este că Breahnă poate candida pentru că Legea avocaturii, care a intrat în vigoare anul trecut, pe 28 decembrie, nu este una retroactivă, deci nu ar ţine seama de cele două mandate, ci doar de ultimul care l-a prins în funcţie pe actualul şef.

Realitatea este că actualul decan nu şi-a anunţat candidatura pentru încă un mandat, dar nici nu a negat că va face asta.

Bani nu, vorbe da

De asemenea, s-a vorbit foarte mult şi de faptul că la adunarea generală, înainte de alegeri, trebuie să se facă publică situaţia gestiunii Baroului Galaţi. Decanul a făcut cunoscut că se face audit pe filiala Casei de Pensii a avocaţilor şi pe Baroul Galaţi şi că la final rezultatul va fi pus la dispoziţia colegilor săi avocaţi.

În tot acest timp a mai apărut o situaţie care este parte a acestui scandal mocnit, când însuşi decanul a recunoscut faptul că nu sunt bani pentru achitarea pensiilor şi nici a concediilor pentru creşterea copilului. Breahnă a pus situaţia financiară precară pe seama colegilor care nu-şi achită taxele către Barou la adevărata valoare a câştigurilor lor.

Un lucru nu poate fi neglijat, că toate aceste discuţii au apărut acum în „perioada electorală” şi probabil că vom mai avea parte şi de altele până la momentul când apele se vor limpezi.

Citit 1056 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.