Va fi anulat noul Cod Civil?

Va fi anulat noul  Cod Civil?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Societatea Română pentru Drepturile Omului cere anularea Codului Civil  * Legea a fost promulgată înainte de a fi votată în Parlament

Mai este mai puţin de o lună de zile şi Noul Cod Civil ar trebui să intre în vigoare. Dacă acest lucru se va întâmpla nu mai este însă sigur. Şi asta pentru că cei de la Societatea Română pentru Drepturile Omului intenţionează să ceară anularea în contencios administrativ a Decretului Preşedintelui României nr. 518 din 1 iunie 2011 de promulgare a Legii 71/2011, privind punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009, Noul Cod civil.

Reprezentanţii Societăţii Române pentru Drepturile Omului susţin că din analiza conţinutului Legii nr. 71 se constată că data adoptării acesteia, înscrisă în finalul actului normativ, după semnăturile preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, este 3 iunie 2011.

Decretul prin care preşedintele României a promulgat această lege a fost emis sub nr. 518 din 1 iunie 2011, cu două zile înaintea adoptării legii.

„Este ca şi cum preşedintele a dat un ordin şi Parlamentul l-a respectat. Noi ne-am consultat cu mai mulţi specialişti în domeniu. Am constatat acest aspect în urmă cu vreo trei săptămâni.

Nu am vrut să dăm publicităţii nimic pentru că nu am vrut să le dăm posibilitatea să modifice în Monitorul Oficial ca fiind o eroare materială. Acum ar fi cam târziu să o mai facă”, ne-a explicat avocatul Florin Ciutacu, reprezentantul Societăţii Române pentru Drepturile Omului.

Cadrul legislativ

Societatea Română pentru Drepturile Omului explică demararea acţiunii prin faptul că „promulgarea prin Decret prezidenţial a unei legi apare ca fiind un ultim accept formal necesar finalizării procesului legislativ, act care, atât printr-o logică  juridică elementară, cât şi printr-un studiu minimal al Constituţiei, nu poate fi decât ulterior momentului adoptării legii. De altfel, art. 77  din Constituţie denumit marginal “promulgarea legii”, prevede foarte clar că “Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire”.

Prin interpretarea textului constituţional sus menţionat, precum şi din interpretarea art. 100 alin. 1 din Constituţie, rezultă că este de neconceput ca Decretul prezidenţial să poarte o dată anterioară legii adoptate de Parlament, atrăgând pe cale de consecinţă inexistenţa actului normativ astfel publicat în Monitorul Oficial”.

Paşii de urmat

Din punctul de vedere al juriştilor, aspectul constatat de Societatea Română pentru Drepturile Omului atrage nulitatea actului. „Mâine (n.r astăzi) vom trimite la preşedinţie o notificare în legătură cu acest aspect. În funcţie de răspunsul lor vom decide dacă vom cere anularea în contencios administrativ a Decretului Preşedintelui României la Tribunalul Bucureşti.

Dacă vom ajunge aici este foarte posibil ca noul Cod Civil să nu mai intre în vigoare la 1 octombrie 2011”, ne-a declarat Florin Ciutacu.

Citit 1444 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.