Un cuţit şi 82 de kilograme de carne de vită

Un cuţit şi 82 de kilograme de carne de vită
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ordin: „Apucă-te şi spală pielea, s-o văd lună!” *

Încercând, de la mânat oile, să se comute pe furat şi căsăpit vite, Iancu Carp (n. 1975), din Bursucani, comuna Bălăbăneşti, şi-a rupt, cum se zice, gâtul. Are minte, dar nu i-a folosit la nimic.

Luni, 5 iulie, se afla la stâna unui frate de-al său – îi venise rândul, pentru 24 de ore, să se ocupe de ovinele acestuia. Deranjat de golul din buzunare, pune, pe după-amiază, un caş într-o pungă, înhamă calul la căruţă şi pleacă spre sat, să-l vândă.

„Tăind” imaşul Rădeştiului în curmeziş, trece pe lângă cinci vaci priponite, „vizând-o” pe una dintre ele – întâmplător, viţeaua lui Benone Talabă. Scurtând vizita în sat, se înapoiază la stână prin metoda mersul pe jos. Băiatul său – are 11 ani – îl suplinea la oi.

Preocupat de vita căreia îi pusese gând rău, Iancu Carp, de unul singur, evitând drumul, porneşte, în jurul orei 17, spre imaş. În jur, nici ţipenie de om. Dezlegând bovina de la pripon, o conduce pe distanţa de vreo 350 de metri, prin lanuri de porumb, oprindu-se în punctul La Băbălău, lângă un nuc.

O leagă de trunchiul acestuia şi face cale-întoarsă, trecând, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, la muls oile şi fiert laptele. Terminând treaba, pleacă spre domiciliu. Vrând să prindă un pui de somn, constată că nu putea aţipi, gândul îi era la vaca legată de nuc.

Urmarea: iese din casă, pune în căruţă securea, îşi ia şi un cuţit, înhamă calul şi se îndreaptă spre ieşirea din Bursucani, ferindu-se de lăsat urme de căruţă vizibile. La destinaţie, suflecat, aproximativ la o oră după miezul nopţii, loveşte vita între coarne, cu muchia securii. Căzută jos, îi taie gâtul.

Beat nu putea fi din moment ce o „desface” cu precizie de măcelar profesionist. Intestinele, jos cu ele. Ar fi putut, pentru a le camufla, să le acopere cu pământ, dar n-a făcut-o. Carnea, încărcată în patru saci. Capul şi pielea, puse separat.

Acasă, după tranşare, transferă prada în combina frigorifică. 82 de kilograme (echivalentul a peste patru ani de puşcărie). Înainte de a se culca, ultima ştergere a urmelor furtului calificat: aruncă pielea şi capul în latrină! 

Era de-acum marţi, 6 iulie. Sculat odată cu vecinii săi, aduce lut în curte, cu căruţa, de trei ori. Îi trebuia pentru lipit un perete la grajd. Cu urechea însă era atent la ce se întâmpla în sat. Dănuţ Leopa, şeful Postului de Poliţie Rădeşti, declanşase cercetările.

Iar cu Leopa nu te poţi pune! Simţindu-se vizat, Carp trece la contramăsuri: scoate carnea din congelator şi o duce cât mai departe de locuinţa sa, pe un loc viran, abandonând-o sub nişte boscheţi. Şi tot ca precauţie: aruncă în latrină, peste capul compromiţător şi pielea vacii, lână, ca să-i deruteze pe cei care ar fi putut veni să-i percheziţioneze gospodăria.

Îngrijorarea sa are temei: nu trece mult şi se trezeşte cu poliţiştii la poartă. Trupa de la Rădeşti şi întăririle de la Tg. Bujor! Ca indiciu că era „groasă”, prezenţa lui Ion Coroiu cu câinele-lup!

Comisarul Ion Oprea, la butoanele de la Bujoru, fierbinţi. Suspectul nu recunoaşte nimic. Habar n-avea că oamenii legii măsuraseră, în câmpul infracţional, până şi distanţa dintre roţile căruţei folosite la comiterea furtului.

Descoperind pungile cu carne, subofiţerii Leopa şi Coroiu îşi dau seama că fuseseră ţinute într-un congelator de capacitate mare. O idee deşteaptă: sunt puşi pe listă toţi deţinătorii de lăzi frigorifice din Bursucani. Lovitura decisivă primită de Carp: punându-se mâna pe topor, se înlătură cabina de deasupra latrinei.

Cu o furcă cu colţii îndoiţi, rânduindu-se, poliţiştii extrag lâna, iar după aceea, capul vacii şi pielea. Mirosul, îngrozitor. Dănuţ Leopa, către hoţ: „Apucă-te şi spală pielea, s-o văd lună!”. Carp: „O fac să nu mai miroase a urină, da’ mă lăsaţi liber?”.

Nevasta ciobanului, Liliana: „Vă declar că soţul mi-a spus că e de la un mânz!”. Măreţ, planul lui Leopa reuşeşte: crotalele de identificare a vacii se aflau, la capul „pescuit” din latrină, la locurile lor, fiind folosite, în dosar, ca probe puternice pentru acuzare. Partea păgubită: „Pielea e de la vita mea. Dau semnătură!”.

În ziua următoare, poftim, domnule Carp, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor, să discute procurorul cu tine! Se emite pe numele făptuitorului ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

Trimis apoi în faţa instanţei, cu propunerea de a fi arestat preventiv pentru 29 de zile, Carp beneficiază de apărător numit din oficiu. Pledoaria acestuia a durat o jumătate de oră, lăsându-i pe cei din sală „mască”. Nemaipomenită!

Poliţiştii încep să se teamă că pierd „partida”. Numai că judecătoarea n-a ţinut cont de avocat, dispunând arestarea ciobanului. L-a „încălţat” pentru 29 de zile („până la 5 august 2010, ora 13.00”). Pe drumul spre Galaţi, inculpatul este tratat omeneşte – i se dau ţigări (cumpărate din banii Lilianei, daţi la urcarea soţului ei în maşina Poliţiei), i se oferă apă.

De altfel, în timpul zilei, la Tg. Bujor, ce au mâncat poliţiştii de la Rădeşti, în mâinile cărora s-a aflat, aia a dus la gură şi infractorul, nu l-au ţinut flămând. Întrebat, la intrarea în arestul I.P.J. Galaţi, dacă în timpul cercetărilor a fost bătut, Iancu Carp a răspuns cu sinceritate: „N-a dat nimeni în mine!”.

FOTO: Şeful de post Dănuţ Leopa sărută, la inaugurarea sediului Poliţiei Rădeşti, cu evlavie, icoana Maicii Domnului. Ca răsplată, Dumnezeu îl ajută să pună mâna pe bandiţi.

Citit 1396 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.