157 de inculpaţi trimişi în judecată

157 de inculpaţi trimişi în judecată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din aceştia, şase au fost arestaţi preventiv *

Reporter: Domnule prim-procuror Dumitru Baciu, cum staţi, la zi, cu numărul dosarelor cu „vechime”?

Dumitru Baciu: Din păcate, ne aflăm în situaţia de a avea un stoc relativ mare – le am în vedere pe cele care depăşesc un an de la prima sesizare. Sunt în jur de 100.

Majoritatea, aflate în lucru la organele de poliţie, din motive diferite, în special pe fondul lipsei accentuate de personal la posturi. În 2009, din câte ştiu, deficitul s-a ridicat la 36 de lucrători. Situaţia s-a perpetuat şi în primul semestru al anului 2010, chiar dacă diminuată: mai este încă nevoie de 18 poliţişti.

Reporter: Aveţi în supraveghere 23 de posturi, din care câte unul în oraşele Bereşti şi Tg. Bujor, unul la Poliţia de Frontieră şi altul la Transporturi Feroviare. Care dintre acestea vă îngrijorează cel mai mult, sub aspectul încetinelii lucrului la dosare?

Dumitru Baciu: Bălăbăneştiul! A trebuit să sesizăm conducerea I.P.J. Galaţi cu privire la situaţia din această comună. Prea multe dosare vechi! Am primit însă asigurări că se va interveni, în sensul sprijinirii agenţilor de aici în urgentarea terminării cercetărilor care depind de ei.

La polul celălalt, adică acolo unde, sub îndrumarea procurorilor, se munceşte la dosare cu simţ răspundere, inclusiv pe linia respectării termenelor legale: Poliţiile din Bereşti, Tg. Bujor şi Cuca.

Reporter: S-a ocupat locul rămas gol prin plecarea la Bucureşti a procurorului Florin Dumitrescu?

Dumitru Baciu: Da. Începând din 6 iulie a.c. avem un coleg nou. Domnul Octavian Stamate! E de la Călăraşi. Provine din corpul juriştilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice din acest judeţ.

Reporter: Referiţi-vă, domnule Baciu, pe scurt, la cauzele din activitatea de urmărire penală proprie, înregistrate în semestrul I al anului în curs.

Dumitru Baciu: De toate sunt zece, la fel ca în aceeaşi perioadă a anului precedent. Soluţionate, şase. Din acestea, două sunt cu soluţii de trimitere în judecată, iar celelalte patru, de netrimitere. Numărul învinuiţilor, patru.

Reporter: Partea voluminoasă a activităţii dumneavoastră priveşte supravegherea cercetărilor efectuate de poliţişti.

Dumitru Baciu: În semestrul întâi, 2258 de cauze de soluţionat, mai multe cu peste 200 faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Din acestea au fost finalizate 544, depăşindu-se cu 27 cifra de anul trecut. 102, soluţionate prin rechizitorii, dispunându-se trimiterea în judecată a 157 de inculpaţi.

Sunt mulţi dacă am să vă spun că în 2009 au fost numai 33. Numărul dosarelor aflate în lucru la 30 iunie a.c. – 1635 din care, 115 sunt cu urmărirea penală începută. Ne-am străduit să soluţionăm cu celeritate, pe cât a fost posibil, cât mai multe cauze, mai ales din cele cu impact direct în conştiinţa publică.

Atenţia, pe calitatea muncii – motivări complete, pentru evitarea plângerilor ulterioare ale părţilor. Se poate constata accentul pus de noi pe soluţiile de trimitere în judecată: procentajul cauzelor înaintate Judecătoriei Tg. Bujor este de 20 la sută din totalul celor soluţionate. Cunoscătorilor, acest procent le spune multe!

Explicaţie foto: Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor, Dumitru Baciu

Citit 1070 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.