Gardienii acuzaţi de omor rămân în arest

Gardienii acuzaţi de omor rămân în arest
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Miercuri s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dosarul în care doi gardieni şi un subcomisar de la Penitenciarul Galaţi  au fost arestaţi pentru uciderea unui deţinut.

În urmă cu două săptămâni, cei trei au fost reţinuţi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi şi au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

Judecătorii i-au arestat pe Bucur Codrean, agent şef  principal,  şi pe Nicu Chiriac, agent principal, iar pe Cătălin Ghibea, subcomisar la Penitenciarul Galaţi, l-au lăsat în libertate, obligându-l să nu părăsească localitatea până la sfârşitul cercetărilor. Cei doi arestaţi au făcut recurs împotriva măsurii arestării preventive.

Şi procurorii gălăţeni au atacat decizia luată în privinţa lui Cătălin Ghibea, tot cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După ce săptămâna trecută au amânat dosarul, miercuri seară, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis că soluţia dată la instanţa gălăţeană este bună şi au menţinut arestul pentru cei doi agenţi, pe subcomisar lăsându-l în libertate pe perioada cercetărilor.

„Cele două recursuri au fost respinse la Înalta Curte. Decizia dată la Curtea de Apel Galaţi rămâne valabilă”, ne-a explicat Marcel Codiţă, purtătorul de cuvânt de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Vă reamintim că din probele administrate de procurorii gălăţeni reiese că în noaptea de 3 spre 4  iunie 2010 inculpatul Ghibea Cătălin îşi exercita atribuţiile de şef de tură în cadrul serviciului de pază al penitenciarului. În această calitate şi în acest context le-a permis gardienilor Codrean Bucur şi Chiriac Nicu, angajaţi ai aceluiaşi penitenciar, să aplice mijloace de imobilizare la mâini şi picioare victimei Sandu Constantin, care executa o pedeapsă privativă de libertate.

Deţinutul se afla în momentul incidentului în carantină, fiind adus la Penitenciarul Galaţi de doar trei zile, iar pe 4 iunie acesta a decedat.

De atunci şi până acum se fac cercetări disciplinare, atât la Penitenciarul Galaţi, cât şi la Administraţia Penitenciarelor. Tot ceea ce s-a decis pe parcursul acestor cercetări disciplinare a fost punerea la dispoziţia conducerii penitenciarului a 10 angajaţi ai instituţiei.

Până la finalizarea cercetărilor, atât a celor disciplinare, cât şi a celor penale, deţinuţii din Penitenciarul Galaţi trag speranţa că astfel de incidente nu se vor mai întâmpla.

Citit 855 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.