Primarul Capitalei, Nicușor Dan, acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost anul trecut, timp de o lună, în conflict de interese administrativ, a afirmat Agenția Națională de Integritate (ANI), adăugând că sesizat Parchetul pentru "abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane". "În perioada exercitării mandatului de primar general, Dan Nicușor Daniel a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003", a anunţat ANI, într-un comunicat de presă.

Potrivit Agenției de Integritate, "în perioada 7 august - 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), Nicușor Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 lei la 14.517.000 lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003."

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Nicușor Dan a infracțiunii de abuz în serviciu și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, întrucât "amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Nicușor Dan a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru Nicușor Dan, atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități".

De asemenea, ANI spune că a sesizat Instituția Prefectului cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general a celor patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare. În plus, Agenția a sesizat Curtea de Conturi a României "cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicată lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București".

Nicușor Dan a fost reclamat la ANI de către consilierii generali PSD, în frunte cu Adrian Bădulescu, fost viceprimar în mandatul de primar general al Gabrielei Firea, conform luju.ro.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că va ataca în instanță raportul prin care Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în cazul său pentru „abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”. El spune că ANI îi impută două fapte „pentru care are o interpretare eronată a legii”.

Citit 1759 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Februarie 2023 15:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.