Viorel Gheorghiţă - victimă a sistemului?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare şi de Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, Viorel Gheorghiţă, rămâne în continuare după gratii. El s-a aflat ieri la Curtea de Apel, unde s-a pus în discuţie recursul declarat împotriva prelungirii măsurii arestării, magistraţii respingându-l. Discuţiile au fost punctate de acuzaţii extrem de dure la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), mai a exact a Serviciului Teritorial Galaţi, aduse de unul dintre avocaţii inculpatului. În decurs unei jumătăţi de oră, argumentele juridice s-au împletit cu acuzaţii la adresa procurorilor, dar şi cu informaţii legate de modul în care s-a desfăşurat urmărirea penală până acum.

Anchetatorii, muştruluiţi pentru că au copiat

Procurorii Anticorupţie au fost acuzaţi că fac „şmecherii de începători”, că au clădit un dosar doar pe aprecieri şi opinii şi că de patru luni cer prelungirea arestării lui Gheorghiţă, copiind motivele lunar. „Dacă le puneţi una lângă alta, veţi vedea că sunt identice”, a spus apărătorul, precizând că munca juridică este astfel inexistentă. Acesta nu i-a scutit nici pe magistraţi, pe care i-a acuzat de aceeaşi practică a copiatului. În sprijinul lui Gheorghiţă au fost aduse şi nişte acte medicale din care reieşea că mama lui a paralizat, „ca urmare a tuturor tragediilor care s-au petrecut în ultimul timp”, a adăugat avocatul.

Numărul învinuiţilor a crescut

Reamintim că Gheorghiţă a fost acuzat de procurorii gălăţeni ai DNA de fapte de corupţie, şantaj şi abuz în serviciu, iar la finele lui iunie a fost arestat. Alături de el mai este cercetat şi omul de afaceri Dumitru Neculai, care din cauza acuzaţiilor ce i-au fost aduse în calitate de administrator al Top Meat Food, a fost obligat de instanţă să nu mai comercializeze, motiv pentru care a şi demisionat din funcţie, lăsând afacerile în seama soţiei lui. Lista învinuiţilor a ajuns la 17, printre ei numărându-se şi firma Top Meat Food, iar din spusele avocatului a reieşit că urmare a anchetei DNA-ului, DSVSA-ul „este decapitat” şi blocat pentru că „nimeni nu mai lucrează”, o parte dintre angajaţi fiind angrenaţi în acest dosar. Cifra a fost făcută publică în instanţă acum două luni, dar din spusele avocatului reiese că aceasta a crescut.

Acuzaţiile DNA-ului

O altă informaţie pe care a oferit-o avocatul, deşi procesul care se judeca era cel al lui Gheorghiţă, este legată de carnea alterată găsită în depozitele omului de afaceri Dumitru Neculai. Asta în contextul în care, printre altele, acesta a fost acuzat de procurori şi de falsificare de alimente. Mai exact, la umbrela protecţiei pe care ar fi avut-o de la Gheorghiţă Dumitru ar fi băgat carne expirată în materia primă pe care o utiliza la producerea alimentelor, pe care le scotea apoi pe piaţă. Reamintim că, tot în şedinţele publice, procurorii au pomenit despre sute de tone de carne alterată, dar şi despre faptul că acestea au evidenţiat bacteria E.coli.

Biogaz din carne alterată special

Avocatul a spus în instanţă că „sutele de tone” au fost doar 124 de tone, iar alterarea ar fi fost produsă cu intenţie. „Carnea a fost cumpărată calupuri şi ţinută la soare, iar pe etichetă scria deşeu, destinaţia acesteia fiind INTFOR-ul, care achiziţionează astfel de produse pentru fabrica de biogaz”, a afirmat avocatul, care a adăugat că din cauza unor întâmplări neprevăzute, marfa nu a mai fost cumpărată. Apărătorul nu a spus nimic legat de momentul când a fost achiziţionată această marfă şi nu a mai pomenit nimic, de această dată, în legătura cu bacteria, în schimb, a desfiinţat rând pe rând acuzaţiile care i se aduc lui Gheorghiţă, aşa cum a făcut-o în repetate rânduri.

El a spus că aducerea clientului său la şefia DSVSA-ului printr-o decizie judecătorească nu a fost pe placul „cuiva care dorea să-şi pună finul la conducerea instituţiei”, persoana fiind creditată de avocat ca având legături cu DNA-ul gălăţean.

Citit 841 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.