Judecătorii nu se pregătesc, încă, de proteste

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Magistraţii de la Judecătoria Galaţi nu s-au decis încă dacă vor protesta sau nu şi anul acesta. Cert este faptul că sunt nemulţumiţi de proiectul legii salarizării unice.

Nemulţumirile, dar şi câteva clarificări în legătură cu acest proiect de lege ni le-a expus doamna Diana Oancea, preşedinta Judecătoriei Galaţi.

Salarii la îndemâna politicului

Prima nemulţumire a judecătorilor este legată de faptul că proiectul legii salarizării unice elimină baza minimă după care se calculează salariul.

„Sunt două legi. Prin una se elimină baza minimă de salarizare, care până acum exista. Salariul se calculează pe bază de coeficienţi, de la unu la 12, aplicabili la aceasta sumă minimă”. 

„Dacă va intra în vigoare această prevedere, baza minimă de calcul va fi stabilită în fiecare an, în luna octombrie. Asta înseamnă că nu te mai poţi baza pe nimic”.

„Salariile bugetarilor vor fi la mâna politicului. Dacă oamenii politici decid că baza minimă este de un leu, atunci coeficienţii se calculează la această sumă”.

„Mai mult decât atât, se pare că se dă mână liberă fiecărui ministru să stabilească anual ce sporuri se acordă salariatului. Acestea sunt primele nemulţumiri faţă de care, cu siguranţă, vom lua atitudine”, ne-a spus Diana Oancea.

Salariu mărit, dar nu mai mult ca acum

Cea de-a doua lege la care făcea referire doamna Oancea este bazată pe cea de anul trecut, dar modificată.

„Vor să modifice legea salarizării unice de anul trecut. Conform acestei legi, se stabileşte că, dacă pe noua grilă de salarizare ai mai mult decât acum, când salariul este diminuat cu 25 la sută, nu poţi încasa mai mult decât această ultimă sumă”.

„Să vă dau şi un exemplu. Eu, ca preşedinte de instanţă, am coeficient de 7,7 la baza minimă de calcul. Adică, dacă ar intra legea în vigoare ar trebui să încasez mai mult decât acum cu vreo 1.000 de lei”.

„Dar, nu pot lua aceşti bani pentru că legea îmi interzice să încasez mai mult decât acum, când am salariul diminuat cu 25 la sută. Aceste două legi îi privesc pe toţi bugetarii şi sunt incorecte faţă de toată lumea”, ne-a mai spus Diana Oancea.

Se pare că magistraţii de la Judecătoria Galaţi sunt total nemulţumiţi de aceste aspecte, dar, cum până acum a fost vacanţă judecătorească, nu s-au putut purta discuţii în legătură cu subiectul.

„Chiar săptămâna viitoare cred că mă voi întâlni cu toţi judecătorii şi vom discuta aceste probleme. De la o zi la alta se schimbă câte ceva, dar nu în bine”.

„Nu mai vorbim despre faptul că de la protestul de anul trecut, din septembrie, nu s-a întâmplat nimic. Vom vedea ce se va întâmpla şi la celelalte instanţe din ţară”, a conchis preşedinta Judecătoriei Galaţi.

Citit 547 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.