Curier juridic - indemnizaţia pentru al doilea copil

Curier juridic - indemnizaţia pentru al doilea copil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Momentan mă aflu în concediu de creştere copil şi primesc indemnizaţie conform legii. Sunt însărcinată cu al doilea copil şi ar urma să nasc la 3 luni după terminarea primului concediu de creştere a copilului. Aş dori să ştiu ce indemnizaţie voi primi în cel de-al doilea concediu”, ne scrie doamna Tina C.

După situaţia prezentată, cele 12 luni anterioare datei naşterii celui de-al doilea copil se constituie numai din două perioade asimilate celor în care se realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit:

·    concediu pentru creşterea primului copil în vârstă de până la 2 ani şi

·    concediu pentru maternitate acordat pentru naşterea celui de-al doilea copil (de 126 zile calendaristice, potrivit art. 23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate).

Art. 19 [1] alin. 5 din Normele de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1025/2006 stipulează că în situaţia în care cele 12 luni anterioare datei naşterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate în care nu sunt realizate venituri - cum sunt cele două enumerate anterior -, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 600 lei.

Deci acesta va fi şi cuantumul indemnizaţiei pe care o veţi primi pentru cel de-al doilea concediu pentru creşterea copilului.

Citit 655 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.