Actele pot fi cerute fără justificarea solicitării

Actele pot fi cerute fără justificarea solicitării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După 100 de ani de existenţă, Codul civil îşi reînnoieşte aspectul, de la 1 octombrie, adaptându-se noilor realităţi şi punând în litera legii obiceiurile şi interpretările care se dădeau până acum unor situaţii.

Cu greutăţile care se întrevăd la orizont din cauza lipsei personalului, dar mai ales a spaţiului, în condiţiile în care cauzele civile vor lua amploare ca număr, magistraţii au şi un mesaj. Atunci când se vor gândi să uzeze de dreptul lor de a face acţiuni în instanţă, gălăţenii să nu abuzeze, ci să se gândească şi la cei care chiar au nevoie de magistraţi pentru a li se rezolva situaţiile.

Mesajul a fost transmis în cadrul unei conferinţe de presă în care s-a dorit a se face o informare publică asupra noutăţilor pe care le va aduce introducerea, din octombrie, a  noului Cod civil. Conferinţa a fost susţinută de preşedinţii Tribunalului şi Judecătoriei, magistraţii Florin Meleacă şi Diana Oancea.

Pentru că "Viaţa liberă" a prezentat pe larg aspectele care vor interveni la momentul 1 octombrie din perspectiva noului Cod civil, ne limităm azi la a le enumera. Printre instituţiile noi la care se va putea apela vor fi: consiliul de familie, convenţia matrimonială, logodna.

Toate vor genera însă multe acţiuni în instanţă, în special la Judecătorie, care va deveni şi instanţă de tutelă. În condiţiile în care s-a ajuns ca primele termene în dosare să se dea peste un an, situaţia nu se anunţă roz.

Divorţul ca şi căsătoria au o serie de aspecte noi. Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale va fi un act pe care cuplurile care au ce împărţi îl vor completa după care îşi vor primi şi certificatul de căsătorie.

În încercarea de a simplifica lucrurile, starea civilă, notarii, mediatorii vor avea un rol important în tot acest balans între vechiul şi noul cod. Spunem asta deoarece ambele acte vor fi pe masa de lucru a judecătorilor care intră în cauze civile. Poate cel mai important aspect al modificărilor este publicitatea actelor de orice fel.

Cartea funciară, Registrul Comerţului, Registrul matrimonial vor fi instituţii unde, contra unor taxe, ne vom putea adresa pentru obţinerea informaţiilor legate de actele înregistrate aici, fără să fim obligaţi să ne justificăm solicitarea. 

Citit 1558 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.